Μια ιστορία ζωής, που γεννήθηκε μέσα από τα συντρίμμια της τουρκικής εισβολής, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το τρίδυμο των επιτυχιών Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου θα φέρουν στις οθόνες του Mega μία σειρά 24 επεισοδίων, το «Famagusta», εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα με επίκεντρο μία ιστορία αγάπης που θα μας συγκινήσει.

Στις 14 Αυγούστου του 1974 ο χρόνος πάγωσε για πάντα στην Αμμόχωστο. Με την Κοίμηση της Θεοτόκου η πόλη θάβει περισσότερους από 3.000 Ελληνοκύπριους.

Ο «μαύρος Αύγουστος» μετατρέπει μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, σε πόλη-φάντασμα. Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση, «Αττίλας ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120.000 Κύπριους - ακόμη 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι.

«Famagusta» είναι η φράγκικη ονομασία της Αμμοχώστου, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου. Πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής ονομασίας «Αμμόχωστος» (χωμένη στην άμμο) που απαντάται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Πενήντα χρόνια τώρα η Αμμόχωστος λειτουργεί σαν μια ανοιχτή πληγή που κρύβει μέσα της χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ενός τόπου που αναγκάστηκε να μετοικήσει, αλλά που οι άνθρωποί του άφησαν πίσω τους την ψυχή τους.

Αυτές οι αληθινές ιστορίες ενέπνευσαν τον Αντρέα Γεωργίου και τη Βάνα Δημητρίου ώστε να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή τηλεοπτική σειρά 24 επεισοδίων, όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν και η μοίρα παίζει απίστευτα παιχνίδια. Το σενάριο υπογράφει η Βάνα Δημητρίου με τη συμβολή του Δημήτρη Τοκαρή στην έρευνα.


Η υπόθεση

Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό τους. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους.

Εκείνος είναι υποχρεωμένος να πολεμήσει και εκείνη μένει πίσω. Η αγάπη τους, όμως, είναι τόσο δυνατή που θα αντέξει πόλεμο και απώλεια. Οι δυο τους θα δημιουργήσουν μια υπέροχη οικογένεια και θα ολοκληρώσουν την ευτυχία τους με τρία παιδιά.

Όμως, δεν θα ξεχάσουν ποτέ εκείνο το μωρό, που όσες δεκαετίες κι αν περάσουν, η απώλειά του θα παραμένει πάντα ένα αγκάθι στη ζωή τους.

Ένα βρέφος που κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άνδρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή παράλληλα με αυτήν της οικογένειας, που δεν είχε ποτέ νέα του.

Τα γυρίσματα της σειράς θα ξεκινήσουν στην Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο τον Μάιο. Η νέα, φιλόδοξη αυτή παραγωγή του Μεγάλου Καναλιού σηματοδοτεί την επιστροφή του Γιάννη Μπέζου στην ελληνική μυθοπλασία και μάλιστα στην πρώτη του συνεργασία με τον Ανδρέα Γεωργίου. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης επιστρέφει κι εκείνος μπροστά από τις κάμερες. Το καστ απαρτίζεται από μια πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Κοραλλία Καράντη και ο Γιώργος Ζένιος. Σύντομα θα ανακοινωθεί η τελική σύνθεσή του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 22/03/2023