Εχει καταφέρει να χτίσει µια µοναδική σχέση µε τους ακροατές του. Ο έµπειρος δηµοσιογράφος Λάµπρος Καλαρρύτης καθηµερινά, από τις 20:00 µέχρι τις 22:00, ενηµερώνει, αναλύει και παράγει σκέψη µε έναν τρόπο ξεχωριστό, όπως µοναδικός είναι και ο τρόπος που κάνει τις συνεντεύξεις του. Στοιχεία που του «χαρίζουν» αµέτρητους υποστηρικτές, που δεν χάνουν εκποµπή του. Παράλληλα, είναι και εκλεγµένος αντιδήµαρχος Ζωγράφου, έτοιµος να ριχτεί στη µάχη ανά πάσα στιγµή για να βοηθήσει, µε στόχο το καλό όλων.

kalarritis
Εναν ακόµα χρόνο πίσω από τα µικρόφωνα των «Παραπολιτικών». Πώς είναι αυτή η συνεργασία;

Κάθε χρόνο και καλύτερα. Μερικά πράγµατα ωριµάζουν και βρίσκουν την πραγµατική τους θέση και µέγεθος, άλλα στραβώνουν νωρίς, ορισµένα διακόπτονται απότοµα από αστάθµητους παράγοντες. Στο ραδιόφωνο είµαστε στην πρώτη περίπτωση. Από τις καλύτερες συνεργασίες που είχα ποτέ. Κάποιες καταστάσεις είναι θέµα χηµείας.

Ποια η σχέση σου µε το ραδιόφωνο και τους ακροατές;

Οµάδας. Οι ακροατές είναι αναπόσπαστο µέρος της εκποµπής, η οποία έχει τρία µέρη: τους καλεσµένους, τους ακροατές και εµένα. Οι πληροφορίες, οι αναλύσεις, οι παρατηρήσεις που στέλνουν οι ακροατές από όλο -κυριολεκτικά- τον κόσµο, διότι ακούν πάρα πολλοί διαδικτυακά, θα µπορούσαν να φτιάξουν ακόµα µία εκποµπή. Εκπλήσσοµαι κάθε µέρα από το επίπεδο. Η εκποµπή έχει πάρει σχεδόν κινηµατικό χαρακτήρα. Είναι σαν να έχουν όλοι αίσθηση αποστολής. ∆εν µου έχει ξανατύχει δηµοσιογραφικά τέτοιο «δέσιµο». Μου θυµίζει κάτι από την ταινία «Fight Club».

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θέλεις να έχει η εκποµπή σου;

Αυτά που έχει αποκτήσει. Η εκποµπή «Εµείς οι Ελληνες» είναι το µεγαλύτερο και πιο παραγωγικό think tank που λειτουργεί αυτή τη στιγµή στη χώρα. Κάθε µέρα παράγεται σκέψη σε όλους τους τοµείς. Στρατηγική, οικονοµία, ασφάλεια, τεχνολογία, καινοτοµία, πολιτική, διοίκηση, διπλωµατία, ενέργεια, περιβάλλον, Ιστορία, Παιδεία. Είναι συγκλονιστικό το πόσο υψηλή και ουσιαστική γνώση υπάρχει στην Ελλάδα και στην Οµογένεια και πόσο αναξιοποίητη µένει.

Μεγάλη εμπειρία η Δημόσια Διοίκηση. Όταν τη ζεις εκ των έσω, όταν ασκείς διοίκηση, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι όταν την κριτίκαρες απέξω ως δημοσιογράφος ή «απλός» πολίτης


Βρισκόµαστε σε προεκλογική περίοδο και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, µεταξύ άλλων, τόνισε πως θα υπάρχει µεγάλη τοξικότητα… Ποια η γνώµη σου;

Η χώρα λόγω συγκυρίας βρίσκεται σε σηµείο καµπής. Βρισκόµαστε σε φάση µετάβασης σε αναβαθµισµένο γεωπολιτικό status, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για όλους τους τοµείς και τις επόµενες γενιές. ∆εν είναι εύκολο. Θα έχουµε αναταράξεις. Η πολυδιάστατη κρίση για εµάς έχει ιστορικής εµβέλειας ευκαιρίες, αλλά δεν έχουµε το ανάλογο βάθος στο πολιτικό σύστηµα, δεν έχουµε πολιτικό «πάγκο» για να είναι διασφαλισµένη η ολοκλήρωση της µετεξέλιξης. Για να είµαστε δίκαιοι, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι έχει µεγαλύτερη στρατηγική αντίληψη απ’ ό,τι πολλοί νόµιζαν. Μέχρι στιγµής, έχει διαχειριστεί τις αλλεπάλληλες, παγκόσµιου χαρακτήρα, αλλά και τις ειδικές, δικές µας κρίσεις, µε µεγάλο βαθµό επιτυχίας. Χωρίς οι περισσότερες εξ αυτών να είναι η «ατζέντα» του, το mindset του. Εχει επιδείξει πολιτικές και managerial δεξιότητες. Επίσης, διορθώνει λάθη και αυτό είναι σηµαντικό, συχνά καθοριστικό, και σπάνιο.

Είσαι έµπειρος και µάχιµος δηµοσιογράφος εδώ και πολλά χρόνια. Ποιο είναι το πιο δύσκολο κοµµάτι της δουλειάς σου;

Η ερµηνεία των γεγονότων και των πληροφοριών. Ειδικά τώρα που υπάρχει καταιγισµός και από τα δύο. Η πληροφορία είναι πολύτιµο «αγαθό», αλλά η ερµηνεία, η αξιολόγηση, ξεκλειδώνει την αξία της. Τα γεγονότα και η πληροφορία είναι αµφίστοµα. Handle with care…

Είσαι και εκλεγµένος αντιδήµαρχος Ζωγράφου. Πώς σου φαίνεται η εµπειρία και πώς τα συνδυάζεις;

Μεγάλη εµπειρία η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση. Οταν τη ζεις εκ των έσω, όταν ασκείς διοίκηση, αντιλαµβάνεσαι ότι είναι ακόµα χειρότερη απ’ ό,τι όταν την κριτίκαρες απέξω ως δηµοσιογράφος ή «απλός» πολίτης. Τεράστιος αντίπαλος το ελληνικό κράτος. ∆εν είναι µόνο θέµα προσώπων. Υπάρχουν εξαιρετικοί, πολύ υψηλού επιπέδου και αφοσίωσης, άνθρωποι στο ∆ηµόσιο. Προσωπικά τους θαυµάζω, υπάρχουν όµως, όπως παντού, και οι «άλλοι». Οι διαδικασίες, αυτό που λέµε «γραφειοκρατία», και τα φωλιασµένα «συστήµατα» είναι η µεγαλύτερη πρόκληση. Εχει γίνει όµως τεράστια -στην κυριολεξία- πρόοδος µέσω της ψηφιοποίησης χιλιάδων συναλλαγών. Τα τελευταία χρόνια µπήκε το κράτος σε επιταχυντή, έγιναν πρωτοφανή βήµατα. Μεγάλη υπόθεση. Αλλά χρειάζεται µακρά συνέχεια. Η τεχνολογία θα βοηθά όλο και περισσότερο, πλέον γίνεται θέµα αντίληψης.

Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστηµα στον δήµο;

Με τη µετεγκατάσταση των δύο ΚΕΠ που έχουµε. Ετοιµαζόµαστε να ολοκληρώσουµε και να παραδώσουµε δύο νέα, σύγχρονα αισθητικά και λειτουργικά ΚΕΠ.