Διάβαζα σε αναρτήσεις που έγιναν στο Facebook -οι οποίες σε πολύ λίγη ώρα έγιναν viral- για ένα σωρό κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Το θέμα είναι το Π.Δ. 85, που αφορά όλους τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου. Ιδιωτικές σχολές, δημόσιες σχολές, σωματεία, σπουδαστές, καλλιτέχνες και καθηγητές, όλοι είναι εναντίον του νομοσχεδίου και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της προ 20ετίας. Από το 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταργηθούν ή να μην αναγνωρίζονται διάφορες σχολές που δεν πληρούν τους κανόνες και τα υψηλά στάνταρ που επιθυμεί. Η Ελλάδα έχει γεμίσει με «περίεργες» σχολές και ΙΕΚ που δεν σημαίνουν τίποτα και που τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό.

Η μπάλα λοιπόν πήρε και τις σχολές ηθοποιών (ακόμα και του Εθνικού Θεάτρου) και ξαφνικά η ΠτΔ υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα 85, σύμφωνα με το οποίο ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου εξισώνονται με αποφοίτους Λυκείου. Άνθρωποι που τέλειωσαν το Λύκειο, που έδωσαν εξετάσεις, σπούδασαν επί τρία χρόνια, ξανάδωσαν εξετάσεις και πήραν πτυχίο θεωρούνται απλώς απόφοιτοι Λυκείου και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανειδίκευτους εργάτες.

Μιλάμε για ανθρώπους που έβγαλαν σχολές τις οποίες εποπτεύει επισήμως το υπουργείο Πολιτισμού.

Όλος ο καλλιτεχνικός κλάδος μιλάει για επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Στο διά ταύτα…

• Όλες οι ιδιωτικές σχολές ενωμένες προσφεύγουν στο ΣτΕ ενάντια στο Π.Δ. 85.
• Όλες οι δημόσιες σχολές δραματικής τέχνης είναι υπό κατάληψη.
• Όλοι οι μαθητές και οι σπουδαστές σε καλλιτεχνικά σχολεία συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.
• Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, γενικά όλοι οι καλλιτέχνες μιλούν ενάντια στο Π.Δ. 85.
• Όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία είναι ενάντια στο Π.Δ. 85.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Θα μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα;