Αποφάσισα να γράψω για το 2022 και σας μιλάω ειλικρινά, όπως κοίταζα τα γεγονότα της χρονιάς, μαύρισε η ψυχή μου. Και αναρωτήθηκα: Γιατί δηλαδή πρέπει να θυμάμαι αυτή τη δυσοίωνη χρονιά, μια χρονιά που δεν έφερε τίποτα καλό στον πλανήτη;

Από το ξεκίνημά της μέχρι τώρα μόνο δυσάρεστες ειδήσεις έχει- πολέμους, εμφυλίους, δολοφονίες, καταστροφές, αδικίες, κατάχρηση εξουσίας, μυστικά, ψέματα και δωροδοκίες.

Η χρονιά ξεκίνησε με έξαρση του COVID-19, με τη μετάλλαξη Ομικρον και με εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους. Ακυρώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις, απονομές βραβείων, επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα καραντίνας και αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, με πολλές γυναικοκτονίες. Συνεχίσαμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη, με αποτέλεσμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στον μισό κόσμο καταστροφικές πλημμύρες και στον άλλο μισό φονικοί καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασία. Από την αρχή της χρονιάς άρχισε να «μυρίζει» πόλεμος, με αποτέλεσμα επί δέκα μήνες να παρακολουθούμε τον Πούτιν να προκαλεί απίστευτες καταστροφές και θανάτους στην Ουκρανία. Εκατομμύρια πρόσφυγες. Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός. Η ακρίβεια γονάτισε τον κόσμο, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, ηλεκτρικού, βενζίνης και τροφίμων σε απίστευτα ύψη.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σε απόγνωση. Εκτός από τον COVID, είχαμε τον Ebola, την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού H5N1 (της γρίπης των πτηνών). Στη Μεσόγειο συνεχίζουν να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ερντογάν απειλεί συνεχώς την Ελλάδα, χώρες φτωχές προσφεύγουν στο ΔΝΤ, χρεώνονται για να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, γιατί έτσι θέλουν οι «ισχυροί».

Ο πλανήτης ξεπέρασε σε πληθυσμό τα 8 δισ. ανθρώπους. Μέσα στον πανικό πέθανε και η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι της Τέχνης και του πολιτισμού (Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ειρήνη Παπά). Το Κατάρ σκορπάει εκατομμύρια παντού για να γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο εμιράτο (νικήτρια η Αργεντινή) και η Εύα Καϊλή, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συλλαμβάνεται με κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας από το Κατάρ. Και μετά από όλα αυτά, πρέπει να θυμάμαι το 2022; Οχι, ρε φίλε, δεν θέλω! Ας ελπίσουμε σε ένα κάπως καλύτερο 2023.

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 30/12