Παρόλο που αυτές τις μέρες βρίσκομαι -για διάφορους προσωπικούς λόγους- σε μια αναστάτωση, αποφάσισα να βγω και να κάνω τις βόλτες μου στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να «εισπράξω» γιορτινή ατμόσφαιρα. Να καταλάβω, ρε φίλε, ότι είναι χριστουγεννιάτικη περίοδος.

Τα προηγούμενα χρόνια, με την κλεισούρα λόγω COVID, κοντέψαμε να ξεχάσουμε τις γιορτές και φέτος -παρόλο που ο COVID δεν λέει να ξεκουμπιστεί- είδα πιο χαλαρό τον κόσμο.

Ημουν στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κολωνάκι, όπου έκαναν επίσημα εγκαίνια στο ανακαινισμένο café-εστιατόριο, και μετά συνέχισα με τα πόδια. Ηταν Δευτέρα βραδάκι και είχε πολλή κίνηση στη Βασιλίσσης Σοφίας. Γεμάτος ο δρόμος, αλλά και τα πεζοδρόμια. Ενας νεαρός αστυνομικός στη γωνία Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας με κοίταξε, χαμογέλασε και με καλησπέρισε.

Ανταπέδωσα το γέλιο και του ευχήθηκα «Καλές γιορτές». Φωτίστηκε το πρόσωπό του, χάρηκε που έστω και για λίγα δευτερόλεπτα είχε μια επαφή με κάποιον άνθρωπο. Οι ώρες της βάρδιας με την ορθοστασία της μοναξιάς δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εφτασα στο Σύνταγμα, που άστραφτε. Στάθηκα και άρχισα να φωτογραφίζω τη στολισμένη πλατεία, που ήταν γεμάτη κόσμο. Οικογένειες, ζευγάρια και μοναχικοί, όλοι εκεί. Ολοι με τα κινητά στα χέρια για τις απαραίτητες selfies.

Οι πλανόδιοι μουσικοί, άλλοι με κιθάρες και άλλοι με βιολιά και τσέλα, έδιναν ρυθμό, ρομαντισμό και επιπλέον χρώμα. Εξω από το γνωστό fast food εστιατόριο, στο κάτω μέρος της πλατείας, ουρές ο κόσμος. Αντί για την Ερμού, κατέβηκα τη Μητροπόλεως. Η κίνηση εξακολουθούσε να είναι εντυπωσιακά μεγάλη και μου άρεσε που έβλεπα και κάποια γελαστά πρόσωπα.

Εφτασα στο Μοναστηράκι και μπορεί ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος να έκλεβε τις εντυπώσεις, αλλά το θέμα ήταν τα στενά δρομάκια που οδηγούσαν στου Ψυρρή. Τον παράδεισο των hipsters. Αλλη ατμόσφαιρα, άλλου είδους μαγαζιά, άλλος κόσμος. Από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας. Για κάποια χρόνια είχε ξεπέσει, αλλά να που ξαναγεννήθηκε. Περπάτησα μέσα στου Ψυρρή για καμιά ώρα και ήταν σαν να βρισκόμουν αλλού. Σε μια γειτονιά όπου ο κόσμος κοιτάζει στα μάτια, χαμογελάει και εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» με ειλικρίνεια.

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 23/12