Στη σύγχρονη εποχή, αναμφισβήτητα τα social media επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία των χρηστών του διαδικτύου.  Η ζωή που δημιουργείται στον ψηφιακό κόσμο έχει εισχωρήσει στη πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις τα όρια μεταξύ online και offline πραγματικότητας να είναι αρκετά λεπτά. 

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, άγχος, κατάθλιψη, σωματική και ψυχική καταπόνηση είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αρνητικές συνέπειες που υφίστανται όσοι είναι προσκολλημένοι καθημερινά στα social media.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όμως δεν έχουν μόνο αυτή την πλευρά. Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να ενημερώσουν, να εμψυχώσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν. Πολλές φορές, μάλιστα, αυτά επιτυγχάνονται μέσω ορισμένων λογαριασμών που γεννήθηκαν για να «εμπνεύσουν». Αυτό ακριβώς καταφέρνει να κάνει για πάνω από έναν χρόνο, από τους πρώτους μήνες του 2021, η Εύα Κώττα μέσω του The Abstract Girl, ενός λογαριασμού που δημιούργησε σε μια δύσκολη περίοδο για να μοιράζεται τις σκέψεις της σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση γυναικών.

Έμπνευση το #MeToo και η καραντίνα

Η περίοδος της πανδημίας δεν «βούλιαξε» την Εύα αλλά έβγαλε από μέσα της μια δημιουργική πλευρά. Η καραντίνα σε συνδυασμό με το ξέσπασμα του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους που αποφάσισε να δημιουργήσει τον λογαριασμό The Abstract girl, λέει στα parapolitika.gr, έναν λογαριασμό που σήμερα ακολουθούν πάνω από 25.000 χρήστες του instagram, στην πλειονότητα τους νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με την Εύα.

«Κάπου τότε ξεκίνησαν πολλές μαρτυρίες. Το μοίρασμα των ιστοριών από θύματα έμφυλης βίας και όσα έβλεπα στα social media τότε, με έκαναν να νιώσω την ανάγκη να ακουστεί και η δική μου φωνή, να συνεισφέρω ίσως με τον δικό μου τρόπο στο κίνημα του MeToo, ακόμα και αν δεν είχα να μοιραστώ κάποια δική μου ιστορία παρενόχλησης», αναφέρει η Εύα για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να επικοινωνεί μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα σκέψεις και ιδέες.

«Ήθελα να μιλήσω για τα πράγματα που με απασχολούσαν και εκείνο τον καιρό με προβλημάτιζαν αρκετά», επισημαίνει.

«Κοπέλες έχουν μοιράσει μαζί μου περιστατικά έμφυλης βίας»

Ο λογαριασμός The Abstract girl προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους την σύγχρονη εποχή. Τα ζητήματα που επιλέγει η Εύα να θίξει σε δημοσιεύσεις της έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες να επικοινωνήσουν μαζί της για να μοιραστούν τις ιστορίες ζωής τους. Σχετικά με αυτό η Εύα επισημαίνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε: «ειδικά  μετά από αναρτήσεις που έχουν να κάνουν με έμφυλη βία ή περιστατικά όπως η διακίνηση εικόνων και βίντεο ερωτικού περιεχομένου, κοπέλες έχουν μοιραστεί μαζί μου ότι τους έχει συμβεί το ίδιο. Μαμάδες μου λέγανε “ξέρεις τι, ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά μου, πώς μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά μου”. Υπάρχουν μέχρι και ερωτήσεις όπως “η φίλη μου είναι σε μια κακοποιητική σχέση, τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω”, που είναι δύσκολες ερωτήσεις γιατί έχεις μεγάλο βάρος στο τι θα πεις και πόσο μπορεί η απάντηση σου να επηρεάσει μια κατάσταση».

Η πρώτη της σκέψη ήταν ο λογαριασμός να είναι ανώνυμος και να μην αποκαλύψει την ταυτότητα της, «γιατί από την μια πλευρά δεν ήξερα πως θα το αγκαλιάσει ο κύκλος μου όλο αυτό, αν θα είναι επικριτικοί, αν θα το αποδεχτούν, δεν ήξερα αν θα έχει κάποια επίπτωση στη δουλειά μου. Επίσης, ίσως φοβόμουν και την εξωτερική κριτική από άτομα που έμπαιναν στον λογαριασμό μου και δεν συμφωνούσαν. Καμία φορά τα social media μπορούν να γίνουν ένας χώρος με άσχημη κριτική και κακόβουλη πολλές φορές, οπότε, ίσως, φοβόμουν μη γίνω στόχος μιας τέτοιας κακόβουλης κριτικής και αυτό πίστευα ότι θα με ενοχλούσε αρκετά».

Τελικά όμως αποκάλυψε την ταυτότητα της γιατί ήθελε να ξέρουν σε ποιον πραγματικά απευθύνονται οι άνθρωποι που μοιράζονται μαζί της τις ιστορίες ζωής τους.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει ένας λογαριασμός στο instagram τον κόσμο

Σχετικά με την επίδραση που ασκούν τα social media στις ζωές των πολιτών η Εύα λέει πώς αντιλαμβάνεται την επιρροή αυτή, «πολύ το νιώθω, ναι. Πέρα από το instagram, βλέπουμε και τι επίδραση έχει το Twitter, όπου από μια σπίθα ξεκινάει η πυρκαγιά, πόσο μπορεί ο κόσμος να παρακινηθεί από μια είδηση και ποσό μπορεί να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί, πράγμα που παλαιότερα ίσως να μη το είχαμε».

Για να εξηγήσει τον βαθμό της επιρροής που αισθάνεται ότι εκείνη ασκεί, σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό, στο instagram αναφέρει ότι «θυμάμαι μια κοπέλα που είχαμε αρκετή επικοινωνία και διαφωνούσε αρκετές φορές με τις αναρτήσεις, έναν χρόνο μετά μου είχε στείλει μήνυμα και μου είχε πει “ξέρεις κάτι, σε ευχαριστώ πολύ γιατί ακολουθώντας σε, διαφωνώντας πολλές φορές με τα πράγματα που έλεγες, εξέτασα κάποια πράγματα διαφορετικά και πλέον τα βλέπω διαφορετικά”. Αυτό ήταν για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω, γιατί ξέρω ότι αυτό που κάνω ίσως όντως κάποιου να του δώσει ένα έναυσμα να ψάξει κάτι παραπάνω, να δει κάτι παραπάνω, να δει κάτι διαφορετικά».

Η επαφή όμως με τους ανθρώπους που επιλέγουν να την ακολουθούν στο «ταξίδι γνώσεων και εμπειριών» δεν αλλάζει μόνο όσους συζητούν μαζί της, αλλάζει και την ίδια, όπως λέει. «Σίγουρα με έχει αλλάξει και με έχει κάνει να συνδέω κάπως κάποια πράγματα διαφορετικά και να τα βλέπω ίσως και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Πάντα με ενδιέφεραν ο φεμινισμός, η ενδυνάμωση, η έμφυλη βία, πάντα θα διάβαζα τα αντίστοιχα περιοδικά, τα αντίστοιχα άρθρα αλλά ποτέ με την ευαισθησία που κάνω τώρα. Τώρα ξέρω ότι αυτό που συζητάμε όντως είναι υπαρκτό, δεν είναι απλώς ένα στατιστικό νούμερο που δεν ξέρω ποιες γυναίκες είναι από πίσω εν τελεί, είναι οι γυναίκες που μου μιλάνε καθημερινά».

«Η νέα γενιά είναι πιο έτοιμη να αποδεχτεί το διαφορετικό»

Σχετικά με το εάν θεωρεί ότι οι δημοσιεύσεις της εκπροσωπούν την πλειοψηφία ή την μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η Abstract girl απαντά ότι «αισθάνομαι ότι μιλάνε περισσότερο στη νέα γενιά θα έλεγα, και ίσως η νέα γενιά τις αντιλαμβάνεται και είναι έτοιμη να τις δεχτεί πιο εύκολα από ότι ίσως μεγαλύτερες ηλικίες. Θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι πιο έτοιμη να αποδεχτεί το διαφορετικό, το να μιλήσει για τα θέματα φεμινισμού, τα θέματα που αφορούν τους ομοφυλόφιλους, να συζητήσει για όλα αυτά με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και διάθεση για αποδοχή».