Τα σημαντικότερα «Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας», τρεις πολύτιμοι οδηγοί για να επιλέξετε, αυτό το Σάββατο 03.12 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά

1600_640_02

 

Αυτό το Σάββατο με τα Παραπολιτικά επιλέξτε έναν πολύτιμο οδηγό για τα σημαντικότερα προσκυνήματα και μοναστήρια της Ορθοδοξίας: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ της Αθήνας», «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ το περιβόλι της Παναγίας», «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ της Κωνσταντινούπολης.

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

Η Αθήνα η πόλη με τις μνήμες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κλασικού πολιτισμού, μετά τις αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές και καταστροφές του 3ου και 4ου αιώνα, πέρασε σε μια εποχή παρακμής, καθώς το κέντρο του ελληνισμού είχε πλέον μετατοπιστεί βορειότερα προς τη Μακεδονία και ανατολικότερα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Εξάλλου, ο ελληνισμός είχε υιοθετήσει στη συντριπτική του πλειοψηφία τον Χριστιανισμό, πράγμα που οδήγησε όχι στην αλλαγή χρήσης αλλά στη μετατροπή των ναών της Ακρόπολης και των γύρω ιερών σε εκκλησίες. Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης θα αρχίσει από τον 9ο αιώνα και μετά, με την άνοδο στον θρόνο της δυναστείας των Μακεδόνων (867-1056). Το 869 ο Πατριάρχης Φώτιος «ανυψώνει» την Εκκλησία της Αθήνας σε Μητρόπολη και την εποχή αυτή αναπτύσσεται μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα, που επεκτείνεται και στους επόμενους αιώνες, καθόσον επικρατεί ένα κλίμα γενικής ασφάλειας. Μάλιστα, ο 11ος και ο 12ος αιώνας θεωρούνται ως η χρυσή εποχή της αθηναϊκής βυζαντινής τέχνης. Όλες σχεδόν οι γνωστές και οι πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης κτίστηκαν στη διάρκεια των δύο αυτών αιώνων και οφείλουν την ύπαρξή τους στη χριστιανική αναστήλωση, που ακολούθησε τις νικηφόρες εκστρατείες του αυτοκράτορα Βασίλειου Β’ στα Βαλκάνια.

Στο λυκόφως αυτής της περιόδου επιχειρεί μια μυσταγωγική περιπλάνηση το παρόν βιβλίο, στις εκκλησιές και τα μοναστήρια που χτίστηκαν σ’ αυτή την «αθηναϊκή αναγέννηση», στους κομψούς ναούς που σώζονται μέχρι σήμερα και είναι σε λειτουργία. Ύστερα, το 1205 το φως θα σβήσει. Θα έρθουν οι Φράγκοι, ύστερα οι Καταλανοί (1311-1388), οι Φλωρεντίνοι Ατσαϊόλι και μετά οι Οθωμανοί (1456). Η πόλη που κάποτε γέννησε τον πολιτισμό θ’ απομείνει μια ημιέρημη και μισοκατεστραμμένη πόλη ως το 1833 που έγινε πρωτεύουσα του νέου Βασιλείου της Ελλάδας.

«ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ το περιβόλι της Παναγίας»

Άγιο Όρος. Γη προσευχής και δοξολογίας του Τριαδικού Θεού και της Κυρίας Θεοτόκου. Τόπος ανάπαυσης της χοϊκής ύπαρξης. Τόπος αγρυπνίας, μετάνοιας και ταπείνωσης. Στο μαγευτικό τοπίο του, στην πιο ανατολική χερσόνησο της Χαλκιδικής, στην οποία δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Άθω, που υψώνεται 2.033 μ. μες στο Αιγαίο, εδώ όπου στην αρχαιότητα πατούσαν μόνο οι θεοί ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο, απλώνεται μια μοναδική στον κόσμο αυτόνομη μοναστική πολιτεία, παγκόσμιο κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού. Άβατο για γυναίκες, κλήρος και περιβόλι της Αγίας Θεοτόκου, κιβωτός των βαθύτερων αισθημάτων, ζωντανό μνημείο του υπερχιλιόχρονου βυζαντινού πολιτισμού, το Άγιον Όρος διατηρεί ακμαίο το ασκητικό και ησυχαστικό πνεύμα με τη ζωή της λατρείας και της προσευχής και μυστικά συνεχίζει να προσφέρει στους διψασμένους αναζητητές την αλήθεια. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα σεπτό, νοερό προσκύνημα στα είκοσι μοναστήρια του Άθω, περιλαμβάνοντας μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας κάθε μονής, αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, ενώ το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη μυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Η αφήγηση ακολουθεί τη σειρά ιεραρχίας, όπως αυτή οριστικοποιήθηκε τον 18ο αιώνα, ως εξής: Μεγίστη Λαύρα, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χελανδαρίου (Σέρβικη), Διονυσίου, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου (Βουλγάρικη), Δοχειαρίου, Καρακάλλου, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Γρηγορίου, Εσφιγμένου, Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), Κωνσταμονίτου.

«ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη. Πόλη του μύθου και της Ιστορίας. Της δόξας της αλλοτινής. Πόλη του ονείρου των εθνικών ελπίδων. Πανέμορφη, ονειρική, φιλάει ράθυμα μα αρχοντικά τα χείλη της Ευρώπης και της Ασίας. Σε κάθε βήμα, απομεινάρια του ένδοξου Βυζαντίου. Εκκλησιές που γίνανε τζαμιά ή μουσεία, εκκλησιές που μείνανε εκκλησίες, εκκλησίες που αφέθηκαν να ρημάξουν… Στο βιβλίο «Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης» περιλαμβάνονται μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας κάθε προσκυνήματος (γιατί για μας είναι και θα μείνει παντοτινά προσκύνημα, ακόμα κι αν έχει μετατραπεί πια σε αλλόθρησκο θρησκευτικό χώρο), αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, ενώ το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη μυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της βυζαντινής μας παράδοσης. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται: Αγία Σοφία - Το σύμβολο της Ορθοδοξίας, Αγία Ειρήνη, η εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, η Μονή του Στουδίου (Ιμραχόρ Τζαμί), η Μονή του Μυρελαίου (Μπόντρουμ ή Μεσίχ Πασά Τζαμί), ο Άγιος Θεόδωρος (Μολά Γκιουρανί ή Βεφά Κιλισέ Τζαμί), η Μονή του Χριστού Παντοκράτορα (Μολλά Ζεϋρέκ Τζαμί), η Μονή του Χριστού Παντεπόπτη (Εσκί Ιμαρέτ Τζαμί), η Μονή του Χριστού Ακατάληπτου (Καλεντέρχανε Τζαμί), ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η Παναγία η Μουχλιώτισσα, η Παναγία Παμμακάριστος (Φετιγέ Τζαμί), η Αγία Θεοδοσία (Γκιουλ Τζαμί), η Παναγία των Βλαχερνών, η Μονή της Χώρας (Μουσείο Καριγέ), η Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου και ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα.

Ακόμη,

Η Απελευθέρωση ενός Έθνους: Το Σάββατο 03.12 αποκτήστε έναν τόμο από τη μνημειώδη ιστορική σειρά, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

1600_640_03

 

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ - Από την Επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους

Αυτό το Σάββατο 03.12 αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά μπορείτε να αποκτήσετε έναν υπερπολυτελή σκληρόδετο τόμο από τη μνημειώδη ιστορική σειρά «Η Απελευθέρωση ενός Έθνους».

Επιλέξτε ανάμεσα στους εξής:

-«Η Επανάσταση στα πεδία των μαχών» μέρος Α’, στον οποίο συνεχίζεται η εξιστόρηση της λαμπρής αυτής σελίδας της ελληνικής ιστορίας και οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την «καρδιά» του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων: τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που καθόρισαν την πορεία του έθνους στον δρόμο προς την ελευθερία.

Με αφετηρία την έναρξη της Επανάστασης στον ελλαδικό χώρο, μια συναρπαστική και τεκμηριωμένη αφήγηση θα ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια σας όλες τις σπουδαίες μάχες τα πρώτα τρία χρόνια της Εθνεγερσίας. Νίκες και θρίαμβοι σε στεριά και θάλασσα που ανέδειξαν πρόσωπα που θα καθόριζαν τον Αγώνα, αλλά κυρίως αποκάλυψαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο τον πόθο των Ελλήνων για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους από τον οθωμανικό ζυγό. Μέσα από τις περιγραφές αυτές, θα παρακολουθήσετε τις διαδικασίες που μετέτρεψαν τα πρώτα ένοπλα μπουλούκια των επαναστατημένων σε συντεταγμένο στρατό.

Ο τόμος, πέρα από τον βασικό κορμό των πολεμικών γεγονότων και των πρωταγωνιστών τους, συμπληρώνεται με τρόπο μοναδικό από τρία άρθρα για την πολύτιμη συμβολή των Μακεδόνων στον Αγώνα (Νίκος Μέρτζος, επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), για την άγνωστη πτυχή της σφαγής των εβραϊκών πληθυσμών (Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός-ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος) και για τα όπλα των Ελλήνων σε αυτόν τον αιματηρό αγώνα ελευθερίας (Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ).

-«Η Επανάσταση στα πεδία των μαχών» μέρος B. Στον τόμο αυτό οι αναγνώστες θα «περιηγηθούν» στα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ετών (1824-1827) του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, στην ξηρά και στη θάλασσα, μάχες και ναυμαχίες με αίσια έκβαση που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην πάλη για ανεξαρτησία, αλλά και ηχηρές αποτυχίες και όλεθροι από τον κατακτητή που όμως ποτέ δεν κατέβαλαν το ηθικό, το σθένος και τον πόθο ελευθερίας των Ελλήνων.

Συγκρούσεις-σταθμοί που άφησαν ιστορία ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, λεπτομέρειες για τη στρατηγική, τους αντίπαλους στρατούς, τις τακτικές και τους ελιγμούς των Ελλήνων, αλλά και των Οθωμανών. Σάλωνα, Σφακτηρία, Μανιάκι, Μύλοι, Τρίκορφα, Αράχωβα, Βέργα, είναι λίγα μόνο από τα τοπωνύμια που στο συλλογικό ασυνείδητο όλων μας έχουν γραφτεί με αίμα αλλά και χρυσά γράμματα θαυμασμού και δέους.

Και όλοι εκείνοι οι πρωταγωνιστές που αναδείχθηκαν μέσα από τα πεδία των μαχών, αλλά τα ανέδειξαν κιόλας. Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Κανάρης, Σαχτούρης, Μιαούλης – ονόματα-θρύλοι, σχεδόν άγιοι και ήρωες μαζί για τον ελληνισμό. Αλλά και οι προσωπικότητες του αντιπάλου, Κιουταχής και Ιμπραήμ και η καταστροφή, ο θάνατος, ο πόνος και η ερημιά που άφησαν πίσω τους σε έναν λαό που δεν το έβαζε κάτω επ’ ουδενί, ακόμη και στην καμένη και κατεστραμμένη γη που άφησε πίσω του ο πασάς της Αιγύπτου, ο τρομερός Ιμπραήμ.

Και μέσα σε όλα αυτά, το μείζον γεγονός, το απόλυτο, εκείνο που δεν είχε προηγούμενο κι ούτε βρήκε επόμενό του η Ιστορία: το Μεσολόγγι. Το γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο, που ενέπνευσε ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αλλά και απλούς ανθρώπους, δημιουργώντας ένα νέο, ίσως και πιο δυνατό από το πρώτο, κύμα φιλελληνισμού σε όλη την υφήλιο. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και η Έξοδος – σημάδεψαν και δόξασαν το Έθνος στο διηνεκές.

Ακόμη, το γεγονός εκείνο που άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας, και οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: η Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η σύγκρουση των Μεγάλων Δυνάμεων με τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, η νίκη, τα χαρμόσυνα νέα που έκαναν τους Έλληνες να ξανακερδίσουν την πίστη τους στο όραμα μιας ελεύθερης χώρας.

Και τέλος, η οριστική, η τελευταία μάχη του Αγώνα, νικηφόρα Μάχη της Πέτρας, με σημαία τον Δημήτριο  Υψηλάντη. Μια μάχη καθοριστικής σημασίας. Κι έτσι, στην ιστορία καταγράφηκε πως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε την Επανάσταση και ο αδελφός του Δημήτριος είχε την τιμή να τερματίσει νικηφόρα τον πόλεμο.

«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα “Ελληνικά Γράμματα”, και κυκλοφορεί αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.

Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.

Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση:  Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.

Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.

Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.

Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.

Και μαζί,

Το νέο τεύχος του olaFAQ Mag, αυτό το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

1600_640_04

 

Μη χάσετε στο olaFAQ Mag, στο περιοδικό που ρωτά και αναζητά απαντήσεις, αυτό το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου:

Tζορτζ Λόις: ο ανατρεπτικός διαφημιστής σε μια αξέχαστη συνομιλία με τον Θανάση Λάλα

Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι τα θέατρα εμπειρίας του ανθρώπου»

Και ακόμα Όλια Λαζαρίδου και Μιχάλης Παρασκάκης σε μοναδικές συνεντεύξεις.

Επιπλέον, ένα μοναδικό αφιέρωμα στα αισθησιακά περιοδικά που άλλαξαν τον σύγχρονο τρόπο ζωής του άντρα

 

FAQ MAG #9

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ,

ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ