Τα σημαντικότερα «Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας», τρεις πολύτιμοι οδηγοί για να επιλέξετε, αυτό το Σάββατο 19.11 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά

1600_640_03

 

Αυτό το Σάββατο με τα Παραπολιτικά επιλέξτε έναν πολύτιμο οδηγό για τα σημαντικότερα προσκυνήματα και μοναστήρια της Ορθοδοξίας: «Μοναστήρια της Κρήτης», «Άγια Μετέωρα», «Σινά, το θεοβάδιστον όρος».

«Μοναστήρια της Κρήτης»

Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της, η Κρήτη, υπήρξε ένας τόπος με έντονη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα, που αποτυπώνεται στα ιστορικά μνημεία του νησιού, στους αμέτρητους ναούς, στα μοναστήρια και στα εξωκκλήσια του, που κρύβουν πολύτιμους θησαυρούς και ιερά κειμήλια, έτοιμα να υποδεχθούν τον επισκέπτη, που επιθυμεί να βιώσει την πνευματικότητα στα λιτά μα φιλόξενα κελιά τους, μέσα σ’ ένα συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης νιώθει να μετουσιώνει την περιηγητική του περιπλάνηση σε μιαν ανεπανάληπτη βιωματική, μυστικιστική, μεταφυσική εμπειρία, καθώς μυείται στην ορθόδοξη παράδοση του νησιού. Μια παράδοση που εκφράζεται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα και την κατάνυξη των βυζαντινών εικόνων και της ψαλμωδίας αλλά και με τη φιλοξενία στα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι από κάθε μέρος της γης γίνονται δεκτοί σαν φίλοι. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα κατανυκτικό οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της μεγαλονήσου, τους φύλακες της ιερής μνήμης της: στις Ιερές Μονές Αγίου Αντωνίου Απεζανών, Γεωργίου Επανωσήφη, Αγκαράθου, Βροντησίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουδουμά, Αρκαδίου, Αγίου Γεωργίου Αρσανίου Τιμίου Σταυρού Bωσάκου, Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή, Πρέβελη, Χαλέπας, Τζαγκαρόλων, Χρυσοσκαλίτισσας, Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι Αποκορώνου, Καψά και Τοπλού. Τόποι ηρωικών αγώνων για τη λευτεριά. Εκφράσεις ενός πνευματικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες.

«Άγια Μετέωρα»

Στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι απόκοσμοι, τεράστιοι και σκοτεινοί βράχοι των Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα – ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Σε αυτό το άγριο και απροσπέλαστο, υποβλητικό τοπίο, ανάμεσα ουρανού και γης, απλώνεται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος. Βέβαια, από τις είκοσι τέσσερεις μονές που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), οι οποίες άριστα οργανωμένες και ανακαινισμένες με σεβασμό προς την παράδοση, για εξακόσια και περισσότερα χρόνια συνεχίζουν αταλάντευτα, χωρίς διακοπή και παρεκκλίσεις, γνήσια και αυστηρή τη μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στην αγία λιθόπολη των Μετεώρων, που από το 1988 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα προσκύνημα στις μετεωρίτικες μονές πάνω στους ανεμόδαρτους βράχους, μια περιπλάνηση στην πολυκύμαντη ιστορία τους. Μέσα στις σελίδες αυτού του σύντομου οδηγού περιλαμβάνονται αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, πληροφορίες τέχνης και πολιτισμού, ενώ το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη μυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της ελληνορθόδοξης παράδοσης των μοναστηριών, που εκτός από ιερά και πνευματικά κέντρα, είναι ένας ανεκτίμητος αρχιτεκτονικός, καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός, του οποίου οι Μετεωρίτες μοναχοί και οι μοναχές είναι οι άμισθοι και άγρυπνοι φύλακες και φιλόκαλλοι συντηρητές.

«Σινά, το θεοβάδιστον όρος»

Η Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά βρίσκεται στη βιβλική γη Μαδιάμ, σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζουν οι υπώρειες των τριών καθαγιασμένων βουνών: της Αγίας Αικατερίνης, όπου τον 8ο ή 9ο αιώνα βρέθηκε το σκήνωμα της Αγίας, του Όρους Χωρήβ, όπου ο Θεός παρέδωσε τις Δέκα Εντολές στον Μωυσή, και της Αγίας Επιστήμης, όπου ασκήτευσαν οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, οι οποίοι μαρτύρησαν στον διωγμό του Δεκίου (3ος αι.). Σημείο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, εμπορικό σταυροδρόμι και ιερός χώρος, όπου συναντώνται οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ), η Ιερά Μονή Σινά κατέχει το μοναδικό προνόμιο στη ορθόδοξη Χριστιανοσύνη να είναι διοικητικά διά του Ηγουμένου της και Αρχιεπισκόπου Σινά «αδούλωτος, ασύδοτος, ακαταπάτητος, πάντη και παντός ελευθέρα, αυτοκέφαλος», καθώς δεν εξουσιάζεται από κανέναν Πατριάρχη ούτε από Σύνοδο. Οι Σιναΐτες μοναχοί, από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα, διακονούν αδιάλειπτα μια παράδοση φιλανθρωπίας, άσκησης και προσευχής. Διαβιούν διακριτικά και ειρηνικά με τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, τους προσκυνητές και τους επισκέπτες, αφιερωμένοι στην προστασία της μεγάλης σιναϊτικής παράδοσης, των προσκυνημάτων, των μνημείων της και των μετοχίων της στην Αίγυπτο και τον διεθνή χώρο. Με τον τρόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων, διατηρείται ο χώρος αυτός ως ένας ιερός βιβλικός τόπος, όπου μέχρι σήμερα το νόημα των γεγονότων της Νομοδοσίας και όλης της Παλαιάς Διαθήκης φωτίζεται και ερμηνεύεται με την εποχή της Καινής Διαθήκης στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, την τιμή προς τη Θεοτόκο και όλους τους Αγίους, και ιδίως προς την Αγία Αικατερίνα.

Ακόμα,

Καρόλου Ντιλ, «Πορτρέτα Βυζαντινών»: Μη χάσετε το Σάββατο 19.11 το βραβευμένο ιστορικό έργο του κορυφαίου βυζαντινολόγου, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά

1600_640_02

 

Αυτό το Σάββατο 19.11 αποκτήστε με τα Παραπολιτικά το κλασικό και βραβευμένο από τη Γαλλική Ακαδημία έργο του κορυφαίου βυζαντινολόγου όλων των εποχών Καρόλου Ντιλ, «Πορτρέτα Βυζαντινών».

Επιλέξτε τον τόμο που θέλετε από το συναρπαστικό αυτό έργο που αποτελεί μια γλαφυρή ξενάγηση στο προσκήνιο και παρασκήνιο της ζωής των ηγεμόνων του Βυζαντίου, μέσα από την οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί, ερμηνεύει και εμβαθύνει στα γεγονότα που σηματοδότησαν, χρωμάτισαν και διαμόρφωσαν τη βυζαντινή ιστορία.

Στα «Πορτρέτα Βυζαντινών» ο αναγνώστης θα βρει μια ολόκληρη σειρά από υπάρξεις ρομαντικές, μελαγχολικές ή τραγικές που συμβολίζουν και εξηγούν αρκετά καλά τη βασική και μόνιμη παρεξήγηση που -παρ' όλες τους τις προσπάθειες να προσεγγίσουν και να αλληλοκατανοηθούν- χώριζε πάντα σε δύο εχθρικούς και αντιμαχόμενους κόσμους, τον Ελληνικό και τον Λατινικό.

«Η σύγχρονη Ελλάδα οφείλει πολύ περισσότερα στο χριστιανικό Βυζάντιο παρά στην Αθήνα του Περικλή και του Φειδία», έγραφε στις αρχές του 20ού αιώνα ο Γάλλος ιστορικός και ακαδημαϊκός Κάρολος Ντιλ (1859-1944), ένας από τους διαπρεπέστερους βυζαντινολόγους της εποχής του, καθηγητής στα πανεπιστήμια του Νανσί, του Παρισιού και του Χάρβαρντ που, με τα βιβλία και τη διδασκαλία του, άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. Σ' αυτόν χρωστάμε την κλασική πλέον «Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», έργο-αναφοράς πολύτιμο για την εθνική μας αυτογνωσία.

«Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι στα χίλια χρόνια που επέζησε, μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Βυζάντιο ακολούθησε μια συνεχή πορεία προς την καταστροφή. Τις κρίσεις στις οποίες παραλίγο να υποκύψει, ακολούθησαν πολλές φορές περίοδοι ασύγκριτης λάμψης», διευκρινίζει ο Ντιλ στις εισαγωγικές σελίδες της «Ιστορίας...» του. Κι ευθύς εξαρχής επισημαίνει τη σωτήρια για την Ευρώπη στρατιωτική αξία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την άνθιση στους κόλπους της του «πιο εκλεπτυσμένου πολιτισμού του Μεσαίωνα» και την «παντοδύναμη» πνευματική επιρροή της τόσο στη Δύση όσο και στην σλαβική και ασιατική Ανατολή.

Όπως παραδέχεται ο Γάλλος ιστορικός, «Θα 'ταν παιδιάστικο ν' αποκρύψουμε τα ελαττώματα αυτού του κράτους. Γνώρισε πολύ συχνά επαναστάσεις των ανακτόρων και στρατιωτικές στάσεις. Αγάπησε με πάθος τα παιχνίδια του ιπποδρόμου και ακόμη περισσότερο τις θεολογικές έριδες. Παρά την κομψότητα του πολιτισμού του, τα ήθη του ήταν συχνά σκληρά και βάρβαρα, και παρήγαγε σε μεγάλη αφθονία μέτριους χαρακτήρες και κακές ψυχές. Αλλά ό,τι κι αν ήταν, αυτό το κράτος υπήρξε μεγάλο... Κι όσο μακρινή κι αν φαίνεται η ιστορία του, δεν είναι καθόλου μια ιστορία νεκρή που πρέπει να ξεχαστεί».

O συγγραφέας

Ο διαπρεπής Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντιλ (Charles Diehl, 1859-1944), γεννήθηκε στο Στρασβούργο της Αλσατίας. Σπούδασε στο Παρίσι στην École Normale Supérieure και στη συνέχεια έμεινε για δύο χρόνια στη Ρώμη, όπου ασχολήθηκε με τη ρωμαϊκή και βυζαντινή αρχαιολογία. Έγινε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νανσί και στη συνέχεια καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και αργότερα εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Επισκέφτηκε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, και δίδαξε δύο εξάμηνα στο Harvard. Ο Ντιλ καλλιέργησε όλους τους κλάδους της Βυζαντινολογίας και με τα βιβλία και τη διδασκαλία του άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. Τα κείμενά του ξεχωρίζουν κυρίως για την ακρίβεια και τη σαφήνειά τους, καθώς και για το ύφος τους. Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Η Θεοδώρα, Η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου», «Η Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και «Η Βυζαντινή κοινωνία στην εποχή των Κομνηνών».

 

Μαζί,

STARTUPPER mag: Το περιοδικό της ελληνικής Startrup σκηνής, το Σάββατο 19/11 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

1600_640_04

 

Αυτό το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, μη χάσετε αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά το περιοδικό STARTUPPER MAG, το περιοδικό της Καινοτομίας και της Νέας Οικονομίας, το πρώτο και ταυτόχρονα το μοναδικό περιοδικό που έρχεται να καταγράψει την ελληνική Startup σκηνή.

Μη χάσετε σε αυτό το τεύχος:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Metaverse: Η νέα μεγάλη επανάσταση του διαδικτύου είναι γεγονός

To Metaverse αναμφισβήτητα ήταν ένα από τα πιο hot topics της χρονιάς που μας πέρασε. Όλοι άρχισαν να μιλάνε για τον νέο αυτό, επερχόμενο κόσμο της εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, όταν ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε τη μετανομασία της εταιρείας του από Facebook σε Meta, τονίζοντας ότι το μέλλον του διαδικτύου ανήκει στο Metaverse. Πώς ακριβώς όμως θα μοιάζει αυτό το παράλληλο, «εικονικό» σύμπαν που υπόσχεται να δώσει μία νέα διάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία; Θα δούμε πράγματι μερικά από τα πιο τρελά σενάρια επιστημονικής φαντασίας να γίνονται πραγματικότητα χάρη στην τεχνολογία; Μάθετε τα πάντα για αυτόν τον νέο virtual κόσμο που αναμένεται να αλλάξει καθοριστικά τη ζωή μας στο μέλλον.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Εξοικονόμηση ενέργειας: Πως θα περιορίσετε την κατανάλωση με σύμμαχο την τεχνολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι χωρίς δεύτερη σκέψη οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ όπως όλα δείχνουν ο χειμώνας αυτός δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Για τον λόγο αυτό, σε αυτό το τεύχος μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από τις πιο καινοτόμες λύσεις εξοικονόμησης που προσφέρουν οι εταιρείες και οι Startups. Επίσης, μπορείτε να βρείτε χρήσιμα tips για να μειώσετε εύκολα και γρήγορα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι ή στην εργασία σας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Marketplace: Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι εδώ

Το 2021 ήταν η χρονιά των μεγάλων αλλαγών στις αλυσίδες εφοδιασμού, του κατακλυσμού από διαφημίσεις και των υπερκερδών της Amazon. Ωστόσο μια ερώτηση τελικά έμεινε αναπάντητη: ενίσχυσε τελικά ή όχι η πανδημία το ηλεκτρονικό εμπόριο; Συγχρόνως ποια είναι η κατεύθυνση που θα πάρει το ηλεκτρονικό εμπόριο στο μέλλον; Σε αυτό το τεύχος επιχειρούμε να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους το marketplace βοηθά τους επιχειρηματίες που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα να κάνουν το επόμενο βήμα στην εταιρεία τους και να εξελιχθούν.