Το περασμένο Σάββατο ένα σύνθημα εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Κάτω τα χέρια απ’ το σώμα μας». Από τη στιγμή που το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επιδιώκει να καταργήσει απόφαση του 1973, η οποία αναγνώριζε το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της χώρας, έχει ξεσπάσει μια μικρή επανάσταση. Οι γυναίκες που είχαν κατακτήσει το δικαίωμα στην άμβλωση και ένιωθαν δικαιωμένες αρχίζουν και πάλι να ανησυχούν για το καινούργιο κύμα συντηρητισμού και πουριτανισμού που θέλει να επιβληθεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ανατραπεί η απόφαση του 1973, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Κάτω τα χέρια απ' το σώμα μας!», λοιπόν, για να μη γυρίσουμε πίσω ολοταχώς. Να μη γίνει οπισθοδρόμηση, μισό αιώνα μετά την ιστορική απόφαση για την προστασία της άμβλωσης. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι, αν συμβεί αυτό στις ΗΠΑ, σε κάποιες άλλες χώρες όπου οι γυναίκες ακόμα προσπαθούν να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τίποτα.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο κοντρολάρεται από τους Ρεπουμπλικάνους και είναι στα μαχαίρια με τη Δημοκρατική κυβέρνηση. Ανένδοτοι αυτοί, ανένδοτος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί με κάθε μέσο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι γυναίκες σ’ όλο τον πλανήτη αναρωτιούνται πώς στη χώρα απ’ την οποία ξεκίνησε η σεξουαλική επανάσταση, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια οπισθοδρόμηση.

Είναι πολιτικό παιχνίδι ή κάτι μας διαφεύγει; Η απαγόρευση των αμβλώσεων, που εντάσσεται στην πολιτική ατζέντα συντηρητικών και ακροδεξιών σχηματισμών, δεν είναι μόνο για την πολιτική κόντρα με τους Δημοκρατικούς. Οι συντηρητικοί λένε ότι θέλουν να τις απαγορεύσουν για την πάταξη της υπογεννητικότητας – χωρίς όμως να έχουν λύσεις για την ανεργία, τη φτώχεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στα γκάλοπ, η πλειοψηφία (62%) δήλωσε ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη και μόνο το 38% τις θεωρούν παράνομες.

Αλλά το κακό είναι πως αυτό το 38% είναι φανατισμένο.