Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 26.03 με τα Παραπολιτικά τον τέταρτο τόμο της σειράς «Η απελευθέρωση ενός έθνους» με τίτλο «Η Επανάσταση στα πεδία των μαχών» μέρος B’. Στον τόμο αυτό οι αναγνώστες θα «περιηγηθούν» στα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ετών (1824-1827) του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, στην ξηρά και στη θάλασσα, μάχες και ναυμαχίες με αίσια έκβαση που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην πάλη για ανεξαρτησία, αλλά και ηχηρές αποτυχίες και όλεθροι από τον κατακτητή που όμως ποτέ δεν κατέβαλαν το ηθικό, το σθένος και τον πόθο ελευθερίας των Ελλήνων.

 

Συγκρούσεις-σταθμοί που άφησαν ιστορία ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, λεπτομέρειες για τη στρατηγική, τους αντίπαλους στρατούς, τις τακτικές και τους ελιγμούς των Ελλήνων, αλλά και των Οθωμανών. Σάλωνα, Σφακτηρία, Μανιάκι, Μύλοι, Τρίκορφα, Αράχωβα, Βέργα, είναι λίγα μόνο από τα τοπωνύμια που στο συλλογικό ασυνείδητο όλων μας έχουν γραφτεί με αίμα αλλά και χρυσά γράμματα θαυμασμού και δέους.

 

Και όλοι εκείνοι οι πρωταγωνιστές που αναδείχθηκαν μέσα από τα πεδία των μαχών, αλλά τα ανέδειξαν κιόλας. Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Κανάρης, Σαχτούρης, Μιαούλης – ονόματα-θρύλοι, σχεδόν άγιοι και ήρωες μαζί για τον ελληνισμό. Αλλά και οι προσωπικότητες του αντιπάλου, Κιουταχής και Ιμπραήμ και η καταστροφή, ο θάνατος, ο πόνος και η ερημιά που άφησαν πίσω τους σε έναν λαό που δεν το έβαζε κάτω επ’ ουδενί, ακόμη και στην καμένη και κατεστραμμένη γη που άφησε πίσω του ο πασάς της Αιγύπτου, ο τρομερός Ιμπραήμ.

 

Και μέσα σε όλα αυτά, το μείζον γεγονός, το απόλυτο, εκείνο που δεν είχε προηγούμενο κι ούτε βρήκε επόμενό του η Ιστορία: το Μεσολόγγι. Το γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο, που ενέπνευσε ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αλλά και απλούς ανθρώπους, δημιουργώντας ένα νέο, ίσως και πιο δυνατό από το πρώτο, κύμα φιλελληνισμού σε όλη την υφήλιο. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και η Έξοδος – σημάδεψαν και δόξασαν το Έθνος στο διηνεκές.

 

Β13

Ακόμη, το γεγονός εκείνο που άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας, και οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: η Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η σύγκρουση των Μεγάλων Δυνάμεων με τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, η νίκη, τα χαρμόσυνα νέα που έκαναν τους Έλληνες να ξανακερδίσουν την πίστη τους στο όραμα μιας ελεύθερης χώρας.

 

Και τέλος, η οριστική, η τελευταία μάχη του Αγώνα, νικηφόρα Μάχη της Πέτρας, με σημαία τον Δημήτριο  Υψηλάντη. Μια μάχη καθοριστικής σημασίας. Κι έτσι, στην ιστορία καταγράφηκε πως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε την Επανάσταση και ο αδελφός του Δημήτριος είχε την τιμή να τερματίσει νικηφόρα τον πόλεμο.

 

Όλα αυτά με σπάνιο εικονογραφικό υλικό και πηγές που θα ζωντανέψουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μπροστά στα μάτια σας τον σκληρό μα θριαμβευτικό αγώνα των προγόνων μας στα πεδία των μαχών.

 

«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα “Ελληνικά Γράμματα”, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα.

 

Είναι μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.

Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.

Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση:  Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.

Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.

Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.

Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.