Η τεράστια επιτυχία της σειράς «Αγιος Παΐσιος» απέδειξε πόσο έχει λείψει στον κόσµο µια αληθινά ποιοτική τηλεόραση. Η εξαιρετική σειρά του Mega, που προβάλλεται κάθε Πέµπτη στις 22.30, είναι µια παραγωγή πιστή στο θέµα της, χωρίς υπερβολές και εκπτώσεις και µε υπέροχη σκηνοθεσία, που ακολουθεί την ιστορία ζωής του Αγίου Παϊσίου από τη γέννησή του µέχρι τη στιγµή που αποφάσισε να µονάσει. Το σενάριο έχει υπογράψει ο Γιώργος Τσιάκκας και τη σκηνοθεσία ο Στάµος Τσάµης.

Ο γνωστός σκηνοθέτης µιλάει σήµερα στο «S» για τις δύσκολες, αλλά και ευλογηµένες στιγµές που βίωσαν στα γυρίσµατα της σειράς. Ο Στάµος Τσάµης γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά, µε τραγούδια του Καζαντζίδη και ιαχές των φιλάθλων όταν έµπαινε γκολ στο «Καραϊσκάκης»... Πώς αισθάνεστε που ο Αγιος Παΐσιος «βγήκε στον αέρα»; Πανευτυχής και ευλογηµένος που το νέο µου εγχείρηµα είναι πλέον στις τηλεοπτικές οθόνες.

274640904_1887501604756328_4484722056846715994_n


Ενα µεγάλο στοίχηµα για όλους τους συντελεστές - δηµιουργούς. Ο καθένας µας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, µε οδηγό και συνοδοιπόρο τον Αγιο Παΐσιο φυσικά. Εχοντας πια δει και τις αντιδράσεις του κοινού µετά το πρώτο επεισόδιο, νιώθω δικαιωµένος για όλες τις επιλογές µου στο σύνολο της σειράς. Επίσης, είµαι πολύ χαρούµενος που η τηλεοπτική µας στέγη είναι το Μega. Ολη η δηµιουργική οµάδα του σταθµού πίστεψε στο όραµά µας και καλοδέχθηκε τη σειρά.

Πώς είναι για έναν σκηνοθέτη να συνεργάζεται σε µια ιστορική - βιογραφική σειρά;

Θεωρώ ότι είναι µια πρόκληση - προσωπικά για εµένα η µεγαλύτερη πρόκληση που είχα µέχρι τώρα στην καριέρα µου. Ηξερα από την αρχή ότι θα ήταν ένα µεγάλο ταξίδι, ένα όµορφο ταξίδι γνώσης, αγάπης, αναζήτησης, εξερεύνησης και περιπλάνησης. Στόχος µας, να προσπαθήσουµε να πλησιάσουµε και να αποδώσουµε το θέµα µε ταπεινότητα, αγάπη, απλότητα, καθαρότητα και αλήθεια, χωρίς εντυπωσιασµούς και υπερφίαλα, βαρύγδουπα στοιχεία. Απλότητα, ταπεινότητα και αγάπη: ό,τι ακριβώς είναι ο Αγιος Παΐσιος. Αφέθηκα και ζήτησα τη βοήθειά του για να µε οδηγήσει και να µου δείξει τον τρόπο και τον δρόµο.




Ποια είναι τα κριτήρια µε τα οποία επιλέξατε τους χώρους των γυρισµάτων;

Εκτός από τους φυσικούς-ρεαλιστικούς χώρους όπου έζησε και µεγάλωσε ο άγιος, όπως, π.χ., η Κόνιτσα και το Αγιον Ορος, έπρεπε να διαχειριστούµε µε αληθοφάνεια τους πολλούς χώρους που δεν είχαµε τη δυνατότητα να επισκεφτούµε, όπως, π.χ., η Καππαδοκία. Αναλύσαµε µε όλη την οµάδα και βρήκαµε στον εγχώριο τόπο τοποθεσίες που να µοιάζουν µε την Καππαδοκία.

Υπάρχουν δυσκολίες στη διάρκεια των γυρισµάτων που σας προβληµατίζουν;

Η µεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία ήταν να προσπαθήσουµε να πλησιάσουµε το µεγαλείο της προσωπικότητας του αγίου ως προς το καλλιτεχνικό κοµµάτι. Επειτα, η αληθοφάνεια των χωρών, τα ήθη και έθιµα και η αληθινή πίστη των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Ο διωγµός τους και η είσοδός τους στη µάνα-πατρίδα Ελλάδα. Ο COVID ήταν ένα άλλο σηµαντικό και δύσκολο κοµµάτι που έπρεπε να διαχειριστούµε σωστά και συνετά. Ολη η παραγωγή τηρούσε το πρωτόκολλο, αλλά, ειδικά όταν τελειώσαµε τα γυρίσµατα σε Καστοριά και Ιωάννινα, οι εν λόγω περιοχές γίνονταν κόκκινες και αποκλείονταν - δύσκολη συνθήκη, αλλά όχι απροσπέλαστη, αφού ο άγιος ήταν πάντα δίπλα µας, καθοδηγητής και συνοδοιπόρος µας σε όλο το εγχείρηµά µας.

Τέλος, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες µε τις οποίες δουλέψαµε σε δύσκολα γυρίσµατα, όπως αυτά στους -5 βαθµούς στα ∆ερβενοχώρια. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν η βαθιά πίστη µας, όλων των δηµιουργών, η οµαδικότητα, η αγάπη, η ένωση, καθώς οι λογισµοί ήταν καθηµερινοί σε διάφορες µορφές.

Η σειρά αγαπήθηκε αµέσως από το τηλεοπτικό κοινό, που της χάρισε πολύ υψηλά νούµερα τηλεθέασης. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Είναι µια σειρά που θα κάνει τη διαφορά και αυτό διότι ο κόσµος διψά για µια νέα τηλεοπτική πρόταση, µια πνευµατική σειρά, µια διαφορετική σειρά. Η σειρά απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εχει πολλά µηνύµατα, εστιάζοντας στην αγάπη, την οικογένεια, τις σχέσεις των ανθρώπων, τη βαθιά και αληθινή πίστη. Το «∆όξα τω Θεώ» είχε βαρύτητα και διαφορετικό ηχόχρωµα τότε, µε την πραγµατική έννοιά του.

Εκτός από τη ζωή του αγίου, βλέπουµε και την ιστορία του ελληνικού έθνους σε πολύ σηµαντικές περιόδους. Είµαι σίγουρος ότι όλοι θα βρουν κάτι που να τους φέρνει στον νου κάτι οικείο.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγµή;

Οι πιο συγκινητικές στιγµές ήταν όταν ήρθαµε σε επαφή και µιλήσαµε µε τους εν ζωή συγγενείς του αγίου και τους πατέρες της Εκκλησίας που τον είχαν συναντήσει. Μας εξιστορούσαν συγκινητικές εµπειρίες που είχαν µαζί του και ήταν οδηγός µας στην καλύτερη αποτύπωση του χαρακτήρα και του έργου του. ∆εν θα ξεχάσω, επίσης, ποτέ το µονοπάτι προς την Παναγούδα (κελί του Αγ. Παϊσίου στο Αγιον Ορος) την πρώτη φορά κατά τη διαδικασία του ρεπεράζ, όπου µε περιέλουσε ένα ευωδιαστό λιβάνι, σηµάδι καλωσορίσµατος. Ευλογηµένα τα γυρίσµατα στο Αγιον Ορος και η βοήθεια όλων των πατέρων. Μια εµπειρία που θα µείνει ανεξίτηλη στη µνήµη µου.