Θυμάστε που τα διαβάζαμε όταν συνέβαιναν στο εξωτερικό και λέγαμε «δεν μας νοιάζει, είναι μακριά»; Τελικά, δεν ήταν και πολύ μακριά... Φόβος και τρόμος έχουν γίνει οι συμμορίες ανηλίκων, που εκβιάζουν, δέρνουν και απειλούν νεαρούς μαθητές, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στην κοινωνία.

Ολο και πιο συχνά γινόμαστε τελευταία μάρτυρες ακραίων και επικίνδυνων συμπεριφορών από ομάδες νεαρών που σκορπούν τον τρόμο απειλώντας και χτυπώντας συνομηλίκους τους, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε παιδιά - μιας και ξέραμε πως τα παιδιά δεν έχουν μέσα τους θυμό, οργή και βία.

Ομάδες εφήβων, σαν συγκροτημένες ομάδες, επιτίθενται σε «αντίπαλες συμμορίες» με μαχαίρια, σιδηρολοστούς και ρόπαλα. Μάλιστα, είναι τέτοια η αίσθηση δύναμης που νιώθουν, που, προκειμένου να κάνουν φιγούρα, δεν διστάζουν να αναρτήσουν τα... «κατορθώματά» τους στα social media. Το είδαμε στο θέμα που πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ένα κορίτσι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριά της, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές βιντεοσκοπούσαν, για να κάνουν αναρτήσεις.

Βίντεο-σοκ. Λέγαμε πως είναι κοινωνική μάστιγα ο σχολικός εκφοβισμός - και τώρα φτάσαμε στα χειρότερα. Είναι δυνατόν να βλέπουμε μαθητές με ξύλα, καδρόνια και λοστούς; Δεκάδες περιστατικά με τραυματίες έπειτα από άγριο ξύλο μεταξύ συμμοριών ανηλίκων. Και όχι σε τίποτα φτωχογειτονιές. Περιστατικά στα νότια προάστια, που υποτίθεται πως είναι «καλοβαλμένα». Τα στοιχεία κάνουν λόγο για ανηλίκους, από 13 έως και 17 ετών, που οργανώνονται σε «συμμορίες» και προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Και όλοι αναρωτιόμαστε για τις οικογένειές τους. Τι κάνουν αυτές οι οικογένειες;

Εχουν επαφή με τα παιδιά τους, τους αφιερώνουν χρόνο, τους εκπαιδεύουν, τους θέτουν όρια, τους μαθαίνουν πώς να γίνουν μέλη της κοινωνίας; Γίνονται, λέει, συλλήψεις. Και τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα τα βάλουν σε φυλακές ανηλίκων; Εκεί όπου είναι το μεγαλύτερο φυτώριο της παραβατικότητας; Εκεί όπου τελειοποιείται η εκμάθηση της παρανομίας; Τι θα λέγατε να διωχθούν ποινικά οι γονείς αυτών των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά να σκορπιστούν ξεχωριστά σε διάφορους τομείς κοινωνικής εργασίας και απασχόλησης - με υψηλή επιτήρηση και αυστηρότητα; Απλά μια σκέψη κάνω...