Οι Aγιοι νεοφανείς ένδοξοι μάρτυρες
Ραφαήλ, Νικόλαος & Ειρήνη
της Σοφίας Ν. Σφυρόερα

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων, και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη ζωή και το μαρτύριό τους αποκαλύφθηκαν με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το 1959, όταν σε μια ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ (1410-1463), ο οποίος καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης.

Το κοσμικό όνομα του Αγίου ήταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης και πριν από τη μοναχική κουρά του είχε σταδιοδρομήσει ως ιατρός και χιλίαρχος στον βυζαντινό στρατό.

Μετά τη χειροτονία του σε πρεσβύτερο, τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε μια αποστολή του στο Μορλαί της Γαλλίας γνώρισε τον φοιτητή της Νομικής Νικόλαο (Κωσταντάκη), ο οποίος αποφάσισε να ακολουθήσει κι αυτός την οδό της ιεροσύνης και χειροτονήθηκε διάκονος.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), οι δύο κληρικοί κατέφυγαν στη Θερμή της Λέσβου, όπου μόνασαν στον λόφο των Καρυών, στην παλαιά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η οποία στο παρελθόν ήταν γυναικεία και είχε καταστραφεί από πειρατές το 1235.

Το 1462 η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι σε μια επιδρομή τους στο μοναστήρι, συνέλαβαν τον Άγιο Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε με σκληρά και ανηλεή βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε διά πριονισμού από τη σιαγόνα, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στις 9 Απριλίου 1463, μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο (+ 1463) και τη δωδεκάχρονη Αγία Ειρήνη, θυγατέρα του προεστού της Θερμής Βασιλείου.

Με τους Αγίους συνεμαρτύρησαν ο πατέρας της Αγίας Ειρήνης, Βασίλειος, η σύζυγός του Μαρία, το βρέφος τους Ραφαήλ, η ανιψιά τους Ελένη, ο δάσκαλος Θεόδωρος και ο γιατρός Αλέξανδρος, τα οστά των οποίων βρέθηκαν κοντά στους τάφους των Αγίων, μέσα σε ξεχωριστούς τάφους.
Το παρόν βιβλίο, το οποίο περιέχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφηγείται τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων, καθώς τον θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστή η ύπαρξη των λειψάνων τους και υποδείχθηκαν τα σημεία όπου βρίσκονταν οι τάφοι τους.

ή το βιβλίο

O νεοφανής Αγιος Ιάκωβος
(Τσαλίκης)

Ο Οσιος Ιάκωβος Τσαλίκης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα.

Ξεχώρισε για τον ασκητικό οσιακό του βίο, καθώς και τα χαρίσματα για τα οποία ανέπτυξε και τα οποία τον κατατάσσουν στις σύγχρονες μορφές αγιότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ηταν μικρασιατικής καταγωγής και το μεγαλύτερο μέρος της μοναχικής του ζωής το πέρασε στην Μονή Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια.

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασε στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε τη Αγιοκατάταξή του.

Ο Γέροντας εκοιμήθη το 1991 (σε ηλικία 71 ετών), στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, γι αυτό και ορίστηκε η μνήμη του να εορτάζεται μια ημέρα μετά, δηλαδή στις 22 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά Περιεχόμενα

• Η Οσιακή Κοίμησή του
• Η Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας
• Θαυμαστές εμπειρίες στο Ιερό Προσκύνημα
• « Οπως τον έζησα» Μαρτυρίες για την Αγιοσύνη του
• Ομολογίες θαυμάτων, εκβάλλει δαιμόνια και καθυβρίζεται από αυτά

Για παλαιότερα ένθετα της Κιβωτού, πληροφορίες και παραγγελίες,
επικοινωνήστε στο τηλ. 210 6923211.
Καθημερινά, εκτός Σ/Κ, από 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ.