Η μεγάλη παραγωγή συνολικά 21 ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 – Η Επανάσταση των Ελλήνων» του Γεωργίου Π. Μαλούχου, που παρουσιάζει ο Τάσος Νούσιας, συνεχίζεται απόψε με το δεύτερο επεισόδιο 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στο Mega.

Στο αποψινό επεισόδιο με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» θα μάθουμε γιατί οι πρώτες εβδομάδες της Επανάστασης υπήρξαν καθοριστικής σημασίας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκινά από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες τον Φεβρουάριο του 1821, όταν ο ανώτατος αρχηγός της Αόρατης Αρχής, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, περνά τον ποταμό Προύθο και εκδίδει την ιστορική διακήρυξή του «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Ποια ήταν όμως η υποδοχή της εξέλιξης αυτής από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης της εποχής; Ποιους κινδύνους αντιμετώπισε άμεσα η Επανάσταση από την αντίδρασή τους; Και πώς τελικά έγινε δυνατό να αποτραπεί η επιθυμία του Μέτερνιχ να στείλει δυνάμεις η Ιερά Συμμαχία για να την καταπνίξει; Την ίδια ώρα, πώς αντέδρασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην κήρυξη της Επανάστασης από τον Υψηλάντη; Αλλά και ποιες ήταν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών, των Οθωμανών και των επαναστατών, που ετοιμάζονταν πλέον να αναμετρηθούν στη σύγκρουση που μόλις ξεκινούσε; Ιστορικές απαντήσεις έρχονται απόψε στη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού.



Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Πέμπτη 1 Απριλίου