O εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης («∆ηµοκρατία», «Εspresso», «Εστία» κ.ά.) διορίσθηκε µέλος στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του τηλεοπτικού σταθµού Open, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη. Αυτή είναι η είδηση. Τι σηµαίνει αυτό; Οι δύο επιχειρηµατίες έρχονται και επίσηµα πιο κοντά, σε µια πολύ δυσχερή συγκυρία και για τους δύο. Ο εκδότης βλέπει τον όµιλό του να αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, ο επιχειρηµατίας και καναλάρχης νιώθει πολύ πιεσµένος πλέον στην Ελλάδα, συζητά κατά καιρούς ακόµα και την πλήρη αποχώρησή του από τη χώρα και επί του παρόντος έχει αποτραβηχθεί στην «ντάτσα» του στο Ροστόφ, στη Μαύρη Θάλασσα, µη θέλοντας να προκαλεί όχι µόνον την κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και τον αµερικανικό παράγοντα, που όλο και σε µεγαλύτερο βαθµό επενδύει στη χώρα µας. Οι Αµερικανοί -δεν είναι άγνωστο αυτό- θεωρούν τον επιχειρηµατία το «µακρύ χέρι» της Μόσχας, ιδιαίτερα στον ελληνικό Βορρά, όπου ο Ιβάν Σαββίδης ως κοµιστής «σκοτεινών κεφαλαίων» εµπλέκεται στη διαχείριση του λιµένα Θεσσαλονίκης, είναι ιδιοκτήτης του πολύ δηµοφιλούς ΠΑΟΚ και του εµβληµατικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», εµπλέκεται στη καπνοβιοµηχανία ΣΕΚΑΠ και στην τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής.

Η εµπλοκή του Γ. Φιλιππάκη στο ∆.Σ. των µίντια που έχουν αποµείνει στον Σαββίδη (µετά την αναστολή έκδοσης της εφηµερίδας «Εθνος») θυµίζει µια παλαιότερη σχέση του µε τον φυγόδικο και διεθνή δραπέτη, πλέον, µεγαλοεκδότη στο παρελθόν στη χώρα µας, Π. Κυριακίδη. Αλλά ποιοι είναι οι σύνδεσµοι µεταξύ των δύο ανδρών, πέραν του ότι ο ένας θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία και ο άλλος επιδιώκει να βρει έναν «διαχειριστή» για τη µιντιακή ιδιοκτησία του στην Ελλάδα; Οι καλά γνωρίζοντες µιλούν για τρία επίπεδα.

Το πρώτο, ότι και οι δύο επιζητούν εναγωνίως την παραµονή τους στον χώρο των µίντια στην Ελλάδα ως «ασπίδα» προστασίας τους. Ο Γ. Φιλιππάκης βρίσκεται στον προθάλαµο του Ειδικού ∆ικαστηρίου για την εµπλοκή του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Μιωνή, ενώ ο Σαββίδης επιθυµεί να διασφαλισθεί από τις επιδιώξεις των Αµερικανών. Το δεύτερο και πιο σηµαντικό είναι ότι και οι δύο έχουν µια προσήλωση στη διατήρηση της σχέσης της Ελλάδας µε τον ρωσικό παράγοντα.
Οι αναμνήσεις από τον φυγόδικο Κυριακίδη, η ασπίδα προστασίας μέσω των media και οι επιθέσεις στον πρέσβη των ΗΠΑ
Από διαφορετικές οπτικές: τη θεώρηση της εποχής Καραµανλή - Μολυβιάτη ο Φιλιππάκης, την οργανική σχέση που έχει ο οµογενής από τη Ρωσία και πρώην βουλευτής της «∆ούµα» (ρωσικό Κοινοβούλιο) ο Σαββίδης. Μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η Μόσχα έχει απολέσει τα ερείσµατα και τις επιρροές της στην ελληνική ∆εξιά - Ακροδεξιά, µε τον αποσυντονισµό του πολιτικού φορέα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καµµένου και τη δικαστική απόφαση για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, µε πολύχρονη φυλάκιση των µελών της ως εγκληµατικής οργάνωσης, το σχήµα Σαββίδη - Φιλιππάκη αποτελεί µια διέξοδο, τουλάχιστον στο πεδίο των µίντια και της επιρροής που µπορεί να ασκηθεί από τη Μόσχα στην ελληνική κοινή γνώµη. Ο ρωσικός παράγοντας, ταυτόχρονα, είναι δεδοµένο ότι επιθυµεί να διατηρήσει τις προσβάσεις του τόσο στην εθνικιστική ∆εξιά (µε τις παραδοσιακές προσδοκίες για την έλευση του «ξανθού γένους»), στους παλαιοηµερολογίτες, στην Ελλαδική Εκκλησία και σε κάποιες µονές του Αγ. Ορους όσο και στις συνιστώσες της Αριστεράς ένθεν του ΚΚΕ, στους κύκλους και τις πολιτικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ, έτοιµος να ενισχύσει και οικονοµικά ένα ολοκληρωµένο «µετωπικό» (και όχι περιθωριακό) µιντιακό συγκρότηµα αποτελούµενο από τηλεόραση, εφηµερίδες και διαδικτυακούς ιστότοπους, που διατηρεί πρόσβαση στο πολιτικό προσκήνιο µε επαγγελµατίες δηµοσιογράφους.

∆εν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο ότι τελευταία ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης επετέθη στον Αµερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, µε άρθρο του που ανέφερε, µεταξύ άλλων: «Ο Τζέφρι Πάιατ ζήλεψε τη λίστα Πέτσα! Μοιράζει λεφτά»! ∆ιαµαρτυρόµενος ουσιαστικά γιατί η εφηµερίδα του δεν περιελήφθη στη λίστα των Μέσων που πήραν διαφήµιση από την αµερικανική πρεσβεία.

ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ

Ο τρίτος σύνδεσµος που συνδέει τον Ιβάν Σαββίδη και τον Ι. Φιλιππάκη είναι η δηλωµένη πολιτική -ίσως και προσωπική- αντιπάθεια που τρέφουν και οι δύο για τον σηµερινό πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, την κυβέρνησή του και συγκεκριµένες κεντρικές επιλογές της στρατηγικής του. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει στο παρελθόν µιλήσει ξεκάθαρα για τις πολιτικές του τοποθετήσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», είχε δηλώσει το 2017 στο «Πρώτο Θέµα». Στην ίδια συνέντευξη είχε εκφράσει τον θαυµασµό του για τον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, µε άρθρο του τότε, στη «∆ηµοκρατία» ο Μανώλης Κοττάκης είχε αναφερθεί θετικά στον επιχειρηµατία. Ο Φιλιππάκης έχει επιτεθεί πλείστες φορές στον πρόεδρο της Ν.∆. Γεγονός αναµενόµενο, καθώς είχε δεθεί πολύ στενά µε τον Πάνο Καµµένο, αλλά και µε τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο. Φήµες, άλλωστε, αναφέρουν ότι διατηρεί και στενούς δεσµούς µε τον πρώην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο συχνά επισκέπτεται. Η Ν.∆. έχει στο παρελθόν δηµόσια αποκαλέσει τη «∆ηµοκρατία» εφηµερίδα του Πάνου Καµένου, αλλά και «δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ενας επιπλέον σύνδεσµος που µπορεί να φέρνει πιο κοντά τον εκδότη και τον επιχειρηµατία δεν είναι άλλος από τον Πάνο Καµµένο, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστηµα φέρεται ότι επιχειρεί πυρετώδεις επαφές, επιθυµώντας να πείσει κρίσιµους πολιτικούς και οικονοµικούς παράγοντες ότι θα ήταν χρήσιµη η επιστροφή του στην πολιτική και αναζητώντας κεφάλαια κίνησης, σχετικά, και εκτός Ελλάδας.

Κατά το παρελθόν ο Π. Καµµένος δεν έχανε ευκαιρία να συνευρεθεί κοινωνικά µε τον Σαββίδη. Την πρώτη φορά που ο Σαββίδης επισκέφθηκε το κανάλι Ε (που εν συνεχεία µετονόµασε σε Open), µαζί του ήταν και ο τότε υπουργός Αµυνας, Πάνος Καµµένος
Αλλωστε, µετά τις χαµένες εκλογές του 2019 και αφού γύρισε από τον γύρο του κόσµου, ένας άλλος «Ανεξάρτητος Ελληνας», ο Τέρενς Κουίκ, µπήκε στο ∆.Σ. του Open, ανοίγοντας προφανώς και τον δρόµο για τον Γ. Φιλιππάκη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημείδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου