Η μεγάλη προσφορά συνεχίζεται! Νίκος Καζαντζάκης, «Ο Φτωχούλης του Θεού». Το Σάββατο 24.10 μη χάσετε με τα Παραπολιτικά το συγκλονιστικό βιβλίο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη

“Για μένα ο Άγιος Φραγκίσκος είναι το πρότυπο του στρατευόμενου ανθρώπου, που με ακατάπαυστο σκληρότατον αγώνα κατορθώνει να μετουσιώνει την ύλη που του εμπιστεύθηκε ο Θεός και να την κάνει πνέμα”
Νίκος Καζαντζάκης

«Αυτός ο βίος τού Αγίου Φραγκίσκου τής Ασσίζης, αφηγούμενος από τον αδελφό Λέοντα, τον ταπεινό του σύντροφο της πρώτης και της τελευταίας του ώρας, χρειάστηκε όλο το βαθιά ανθρώπινο ταλέντο και τη χριστιανική ζέση τού Νίκου Καζαντζάκη για να τον επικαλεσθεί με αυτή την απλότητα και με αυτή τη μυστηριακή αίσθηση, κάποτε τρομακτική, άλλοτε ακτινοβόλα. Η τέλεια φτώχια, η περιπέτεια στην οποίαν ανεπιφύλακτα αφήνεται ο Φραγκίσκος, έχει κάτι το ιλιγγιώδες – ιλιγγιώδες όπως η αγάπη που ο Φραγκίσκος ανακαλύπτει προοδευτικά, μέχρι να την ενσαρκώσει ο ίδιος: η ανεξάντλητη και απρόβλεπτη αγάπη τού Θεού. Ο αναγνώστης θα ξαναβρεί στο φλογερό αυτό βιβλίο, του οποίου ο τόνος είναι εκείνος των πιο ευγενών και πιο οικείων συναξαριών, όχι μόνο τον λυρισμό ενός ποιητή παθιασμένα κυριευμένου από την ομορφιά τού κόσμου, αλλ’ επίσης όλα τα βαθιά θέματα της σκέψης τού Καζαντζάκη, του πιστού και εξεγερμένου, του ανήσυχου και γαλήνιου, του μοναχικού κι ωστόσο σε ενότητα με όλους τούς συνανθρώπους του.»
(Από τη γαλλική έκδοση Nikos Kazantzaki, LePauvred’ Assise, Plon, Paris 1970)

«Η σεραφική γλυκύτητα του Αγίου Φραγκίσκου μπαίνει σε μιαν ακατάπαυστη μάχη κόντρα στον πατέρα, κόντρα στην πολιτεία, κόντρα στη λοιδορία, την κακότητα και την αδιαφορία, κόντρα στις διαβολικές παγίδες, που γλιστρούν μέχρι και μέσα στον περίβολο του μοναστηριού, όπου οι αδελφοί προσεύχονται στα καλυβάκια τους τα φτιαγμένα από κλαδιά.»
Μαρσέλ Μπριόν
της Γαλλικής Ακαδημίας (LaRevuedeParis)

«Δεν πρόκειται εδώ για ένα μυθιστόρημα, αλλά για ένα γνήσιο πάθος,
που το ζει σε όλη του την ένταση ο συγγραφέας του... Ο συγγραφέας δικαιολογείται: χαρακτηρίζει το βιβλίο του ως “μυθιστόρημα”, αλλά το αποκαλεί Ο δικός μου ʼγιος Φραγκίσκος τής Ασσίζης. Πράγματι, ο Φραγκίσκος είναι αυτός, ο Καζαντζάκης, ο οποίος έζησε την Ασκητική ως τα άκρα και επέζησε.»
Αζίζ Ιζέτ
(από το βιβλίο του NikosKazantzaki)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΓΑΠΗ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΝΓΚΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΣΙΖΗΣ
ΕΔΩ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΤΟ «ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ»

Μιὰ μέρα ποὺ καθόμουν στὴν ταράτσα τοῦ Μοναστηριοῦ μ’ ἕναν καλόγερο, ἔφερα τὴν κουβέντα στὸν ἅγιο ποὺ πολὺ ἀγαπῶ, τὸ Φραγκίσκο τῆς Ἀσίζης· πρώτη φορὰ ἄκουγε τ’ ὄνομά του· Φράγκος ἅγιος ἦταν, αἱρετικός, ξίνισε τὰ μοῦτρα του ὁ καλόγερος· μὰ ἡ ρωμαίικη περιέργεια νίκησε:

— Τέλος πάντων, για λέγε ν’ ἀκούσουμε, εἶπε καὶ σταύρωσε τὰ χέρια ἀπάνω στὴν κοιλιά του, ἕτοιμος νὰ καταδικάσει ὅ,τι ἔλεγα.

— Αὐτὸς λοιπὸν ὁ ἅγιος, ἄρχισα, ἔλεγε στὴν προσευχή του στὸ Θεό: «Πῶς μπορῶ, Κύριε, νὰ χαρῶ τὸν Παράδεισο, μιὰ καὶ ξέρω πὼς ὑπάρχει Κόλαση; Θεέ μου, ἢ λυπήσου τοὺς κολασμένους καὶ βάλ’ τους κι αὐτοὺς στὸν Παράδεισο· ἢ ἄφησέ με νὰ ακτεβῶ στὴν Κόλαση νὰ τοὺς παρηγορῶ. Θὰ κάμω ἕνα τάγμα, καὶ σκοπός μας νὰ κατεβαίνουμε στὴν Κόλαση νὰ παρηγοροῦμε τοὺς κολασμένους· κι ἂν δὲν μποροῦμε νὰ τοὺς ἀλαφρώσουμε τὸν πόνο τους, νὰ μείνουμε κι ἐμεῖς στὴν Κόλαση· νὰ ὑποφέρουμε κι ἐμεῖς μαζί τους.»



Τα Παραπολιτικά σε συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ σας προσφέρουν κάθε εβδομάδα τα διαχρονικά έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη. Ο Νίκος Καζαντζάκης διαθέτει ένα πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς, σε ελληνική ή παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις, αλληλογραφία. Τα μαθήματα που λαμβάνουμε από τα έργα του αποτελούν την απόλυτα αρμονική συνύπαρξη της θεωρίας και της πράξης. Βασικός άξονας των καζαντζακικών έργων είναι η εσωτερική ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τόλμη, όπως εκφράζεται στον φιλοσοφικό του όρο “Η Κρητική Ματιά”: να κοιτάζεις άφοβα τον φόβο, να ζεις τη ζωή των θνητών και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι αθάνατος, να αγωνίζεσαι για την καταξίωση της ψυχής, μιας ψυχής διαρκώς πεινασμένης και ανικανοποίητης, που κατατρώγει τη σάρκα και οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση. Η ζωή του, λέγει ο ίδιος, ήταν ένας κακοτράχαλος Ανήφορος, που τον ανέβαινε η σαρανταπληγιασμένη ψυχή του για να φτάσει τον σκοτεινό, τον μυστηριώδη όγκο τού Θεού και να ενωθεί μαζί του. Εν μέσω του πανικού και της απαισιοδοξίας των ημερών μας, ο Λόγος του παραμένει φωτεινός φάρος και ηχεί πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Το φαινόμενο “Καζαντζάκης” εντυπωσιάζει, αφενός, για την ποικιλία των ενδιαφερόντων του και τον όγκο της συγγραφικής παραγωγής, και αφετέρου για την απήχηση του έργου του, τόσο στην παγκόσμια διάστασή της, όσο και στη μεγάλη χρονική διάρκειά της· ίσως να πρόκειται από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων που η ζωή και το έργο του συνεχίζουν αδιάκοπα με αυξανόμενη γεωμετρική πρόοδο να προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και των μελετητών του αιώνα μας!

Η διεθνής απήχηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες και διαλέκτους, που τον καθιερώνουν ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα στον κόσμο. Τα βιβλία του διαχρονικού μας συγγραφέα αποτελούν τις πνευματικές γέφυρες που ενώνουν τον απαράμιλλο νου και την παιδική καρδιά του με όλες τις γενιές αναγνωστών που έχει αγγίξει, εμπνεύσει, εμψυχώσει με τον Λόγο του. Οι γέφυρες αυτές παραμένουν στέρεες με κάθε αναγνώστη του παρόντος ή του μέλλοντος που θα παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο του Νίκο Καζαντζάκη, θα το ανοίγει και θα παλεύει και αυτός μαζί μας με τον θάνατο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του θυμίζει στους Έλληνες, αλλά και ανακηρύσσει στα πλάτη της γης, ότι Έλληνας σημαίνει πολιτισμός, ήθος και ηρωισμός. Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν την συλλεκτική σειρά των αριστουργημάτων του οικουμενικού λογοτέχνη, σε υπερπολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, για να διαβαστούν από όλους τους Έλληνες και να αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αναγνωστών!

Μαζί,
Αποκτήστε ένα ολοκαίνουριο τόμο με Σκανδιναβικά Σταυρόλεξα, για δυνατούς λύτες, και όχι μόνο!

1600Χ640_03


Αυτή την εβδομάδα τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν τα καλύτερα σκανδιναβικά σταυρόλεξα για όλες τις ώρες! Αποκτήστε τον ολοκαίνουριο τόμο του πιο πλούσιου σταυρολεξικού περιοδικού, 64 σελίδων, που είναι γεμάτος επίκαιρα, σύγχρονα, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά αλλά και εκπαιδευτικά σταυρόλεξα, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να διασκεδάσετε όλες τις στιγμές της ημέρας!

Ακόμα,
Αποκτήστε έναν τόμο με Σκανδιναβικά Σταυρόλεξα, για δυνατούς λύτες, και όχι μόνο!

1600Χ640_02


Μη χάσετε με τα Παραπολιτικά ένα βιβλίο δραστηριοτήτων με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, γεμάτο σπαζοκεφαλιές, γρίφους παιχνίδια και ζωγραφιές!