Για την σημαντική προσφορά που κάνει στο ελληνικό κοινό η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με το μνημειώδες έργο «Ελληνική Επανάσταση», «Η πορεία προς την απελευθέρωση», μίλησε στα Παραπολιτικα 90,1, ο Νίκος Αναστασόπουλος επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για τον μεγάλο συμβολισμό της επανάστασης του 1821 και τα στοιχεία της σύγχρονης εποχής που την κάνουν επίκαιρη για άλλη μια φορά: «Επειδή η εποχή μας σήμερα είναι αναμφισβήτητα μια εποχή ρευστότητας και αστάθειας η χώρα βρίσκεται σε μια κρίση, τα σύνορά της κλονίζονται, η δημόσια υγεία απειλείται όπως και σε όλο τον κόσμο η επανάσταση του 1821 έχει ένα μεγάλο συμβολισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του έργου ανέφερε:

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα ως ιστορικός είναι γιατί θα πρέπει οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν την επανάσταση του 1821, να γνωρίζουν τα γεγονότα.  Επειδή η εποχή μας σήμερα είναι αναμφισβήτητα μια εποχή ρευστότητας και αστάθειας η χώρα βρίσκεται σε μια κρίση, τα σύνορά της κλονίζονται, η δημόσια υγεία απειλείται όπως και σε όλο τον κόσμο η επανάσταση του 1821 έχει ένα μεγάλο συμβολισμό.

Αντικατοπτρίζει συγκεντρωτικά την κοινή προσπάθεια εναντίον του εχθρού, εν προκειμένω των Τούρκων, και αντικατοπτρίζει την ενότητα χάρη στην οποία επετεύχθη το αποτέλεσμα. Αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέληση. Συνεπώς το δίδαγμα το κεντρικό της Επανάστασης του 1821 για τη σύγχρονη εποχή μας είναι η σημασία της επιμονής, της ενότητας, της εργασίας, της αισιοδοξίας, της πίστης σε έναν καθαρό σκοπό όπως ήταν η Επανάσταση του 1821. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία του χρόνου αυτός ο εορτασμός ή να σκεφτούμε αυτές ακριβώς τις έννοιες.

 

Τέλος, μιλώντας για το έργο, το χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμο τονίζοντας:

«Αύριο η εφημερίδα Παραπολιτικά δίνει στο κοινό την «Ελληνική Επανάσταση», μια εξαίρετη δουλειά, ένα μνημειώδες έργο το οποίο έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και το έχουν συγγράψει πολλοί κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί και ιστορικοί. Κων/νος Τσάτσος, Βακαλόπουλος, Λουκία Δρούλια, Δεσποτόπουλος κ.ά.

Γιατί είναι χρήσιμο; Καταρχάς εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια στα γεγονότα σε αυτό το έργο. Η εξιστόρηση γίνεται χρονολογικά και έτσι η κατανόηση είναι εύκολη για τον αναγνώστη διατηρώντας πάντοτε το κείμενο την επιστημονικότητά του. Δηλαδή ο αναγνώστης θα δει για τις πρώτες επαναστατικές εστίες, θα διαβάσει για την ελληνική επανάσταση για την έναρξη, για τη σταθεροποίηση της επανάστασης το 1823, αργότερα για το Φιλελληνικό κίνημα, για την εξασθένηση με τους εμφυλίους και την υποχώρηση της επανάστασης και φυσικά φτάνουμε σιγά-σιγά στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους το 1830 ως το 1832 περίπου και τη διακυβέρνηση από τον Καποδίστρια».