Αύριο, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες. Αποκαλυπτικά θέματα, ρεπορτάζ και μεγάλες προσφορές για όλους τους αναγνώστες μας!

Διαβάστε:

Colpo grosso για να σωθεί ο Παπαγγελόπουλος

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ "έπαιξε" και με τον νόμο

• Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, λίγο πριν φύγει, εξαφάνισε το κρίσιμο Αρθρο 65 του Ν. 4356/2015, που αφορούσε στα αποδεικτικά στοιχεία και στην αξιοποίηση τους
• Το είχαν ψηφίσει ως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά το απέσυραν νύχτα!
• Πώς προσπάθησαν έτσι να "κάψουν" DVD, κασέτες και άλλα "καυτά χαρτιά" που επιβαρύνουν τη θέση του ...κ. Μίμη

Τρείς αποκαλύψεις απο τον "πολιτικό καφέ" που θα συζητηθούν
Ψήνεται deal Ιβάν –Μυτιληναίου ...
…ενώ ο ΟΤΕ σχεδιάζει την εξαγορά της Intrasoft και ο "Τίγρης" την ηρωική έξοδο απο την Ελλάδα

Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση μοίραζε άδειες εργασίας απο την πρώτη μέρα
Φάμπρικα ΣΥΡΙΖΑ με ΑΦΜ σε μετανάστες

Βασίλης Κικίλας, Υπουργός Υγείας
Θα γίνουν 3.500 προσλήψεις τον χώρο της Υγείας

Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών
Να τολμήσουμε την συναίνεση

Γιώργος Αυτιάς
Ερχεται τριπλός μποναμάς τα Χριστούγεννα

Νέα Διακυβέρνηση
Τα 38 ρεκόρ σε 100 ημέρες στην εξουσία

Νέος Χάρτης
Εκεχειρία υπό όρους στη Συρία

Η Μαρέβα αποχαιρετά τη φίλη της
«Ακριβή μου Σοφία…»

Τα στέκια των νέων βουλευτών στην Αθήνα

Η Νόνη στη Σάσα για την υγεία της
"Δεν φοβήθηκα ποτέ οτι κάτι δεν θα πήγαινε καλά"

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου κυκλοφορούν με 3 μεγάλες προσφορές


Το νέο τεύχος του PLAYBOY κυκλοφορεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ με τα Παραπολιτικά:
The Future Issue

Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το μέλλον, μέσω του «The Future Issue» που θα
κυκλοφορήσει μαζί με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 19 Οκτωβρίου.
Ένα τεύχος - αποκάλυψη, που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

future_issue_promo-cover-e1571166385790-696x392


«Τα Ψηλά Βουνά» έρχονται στα Παραπολιτικά! Συνεχίστε τη συλλογή με το διάσημο ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ της Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ που έγραψε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου!

Τα Ψηλά Βουνά είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1918 ως αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού στο πλαίσιο της Βενιζελικής Γλωσσοεκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του 1917 που εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα στο Δημοτικό σχολείο. Σε 79 κεφάλαια εξιστορούνται οι εμπειρίες μιας ομάδας συμμαθητών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο βουνό. Εκεί μαθαίνουν να λειτουργούν σαν μία κοινότητα και να προστατεύουν το δάσος. Η κοινωνικοποίηση και η οικολογική ευαισθησία είναι οι κεντρικές ιδέες της ιστορίας. Περιλαμβάνονται και ποιήματα (όπως το γνωστό Τσιριτρό). Στην εποχή του το βιβλίο προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, ώσπου το 1920 αποσύρθηκε, όπως και τα άλλα αναγνωστικά της Μεταρρύθμισης. Επαναφέρθηκε ως αναγνωστικό σε κατοπινά χρόνια. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα.

"Το αναγνωστικό αυτό διαφέρει από κάθε άλλο που μπήκε ως τώρα στο δημοτικό σχολείο, όσο η αυγή από τη νύχτα". Με αυτά τα λόγια υποδεχόταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, στη "Διάπλαση των Παίδων" το 1919, τα "Ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το βιβλίο αποτελεί θρύλο στο χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου όχι μόνο ως καινοτόμο και προοδευτικό εγχειρίδιο για την εποχή του αλλά και ως διαχρονικό υπόδειγμα επιτυχημένου σχολικού βιβλίου, το οποίο, μόλις ολοκλήρωσε την πορεία του ως υποχρεωτικό ανάγνωσμα, ξεκίνησε μια νέα ζωή ως ελεύθερο λογοτεχνικό παιδικό ανάγνωσμα. Για να καταλάβουμε τη συμβολική σημασία του και την αντοχή του στο χρόνο, αρκεί να πούμε ότι το καλοκαίρι του 1974, όταν χρειάστηκε να αντικατασταθούν τα σχολικά βιβλία μετά την πτώση της Δικτατορίας, ήταν το αναγνωστικό που επιλέχθηκε για τη Γ΄ Δημοτικού (από το επίμετρο της Λαμπρινής Κουζέλη).

Η ιστορία, σε συνεχή πλοκή, τοποθετείται κοντά στη Γρανίτσα Ευρυτανίας στα χρόνια της συγγραφής του βιβλίου (1918). Εξιστορούνται οι εμπειρίες 25 παιδιών που περνούν ενάμιση μήνα καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό Χλωρός συνοδευμένα από έναν ενήλικα. Είναι συμμαθητές της τελευταίας τάξης του Ελληνικού σχολείου. Ζουν σε απλές καλύβες και μαθαίνουν να εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες (τροφή, κατάλυμα), να συνεργάζονται (οργάνωση κοινότητας, αλληλεγγύη) και να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο (τους κατοίκους του βουνού). Κάθε κεφάλαιο είναι ένα επεισόδιο της ζωής τους. Συνυφαίνονται στην ιστόρηση ποιήματα του Παπαντωνίου, και δημοτικά. Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η φύση και τα στοιχεία της το βουνό, τα δέντρα και το ποτάμι. Κανένα από τα παιδιά της ομάδας δεν πρωταγωνιστεί αν και ξεχωρίζουν ο ρομαντικός Φάνης, ο δυναμικός Αντρέας, ο λαίμαργος Φουντούλης. Η απουσία ενηλίκων απ' την πλευρά των παιδιών είναι αισθητή. Οι συμμαθητές είναι κάτω από τη χαλαρή εποπτεία του κυρ Στέφανου, που τα βοηθά. Σημαντικό ρόλο έχει και ο δασάρχης. Αντίθετα οι ντόπιοι περιγράφονται με λεπτομέρεια, κυρίως οι βλάχοι τσοπάνηδες που είναι αναπόσταστο μέρος του βουνού: ο περήφανος τσέλιγκας Γεροθανάσης και τα εγγόνια του: ο Λάμπρος, ένα ικανό τσοπανόπουλο, η όμορφη Αφρόδω καθώς και διάφοροι άλλοι τύποι του χωριού. Κορίτσια δεν υπάρχουν στην παρέα των παιδιών (είναι μαθητές σχολείου αρρένων). Συναρπαστική γυναικεία παρουσία στο έργο είναι η Αφρόδω που «τόσο χαριτωμένο χαμόγελο εἶχε». Ο γάμος της δίνει χαρά και λύπη στους μικρούς θαυμαστές της («Ἔπειτα φίλησε καὶ τὰ παιδιά [...] Δάκρυσε ὁ Φουντούλης. Δάκρυσε ὁ Φάνης [...] Ἀφρόδω, καλή μας Ἀφρόδω!». Άλλοι γυναικείοι χαρακτήρες είναι η γρια-Χάρμαινα, η γυναίκα του μυλωνά. Σε πρόσωπα μεταμορφώνονται και τα ζώα, που μας μιλούν με ανθρώπινη φωνή: η αλεπού, ο σκύλος, αλλά ακόμα και ο λύκο!

Η γλώσσα του βιβλίου (η δημοτική της εποχής με το ήτα της υποτακτικής) ήταν ένα πραγματικό σκάνδαλο για το 1918, μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα του γλωσσικού ζητήματος. Χτυπήθηκε από τους καθαρευουσιάνους και περιπαίχτηκε για τις λέξεις που σχετίζονται με τη ζωή στο βουνό και την κτηνοτροφία. Για τη διδασκαλία της δημοτικής γλώσσας, που ποτέ πριν δεν είχε διδαχθεί στα σχολεία, γράφτηκαν οδηγίες Γραμματικής από τον Τριανταφυλλίδη και ολιγοσέλιδος Οδηγός διδασκαλίας ειδικά για τα Ψηλά Βουνά. Έγιναν και σεμινάρια στους δασκάλους. Τρεις φορές μόνο υπάρχει αναφορά σε κείμενο γραμμένο σε καθαρεύουσα δύο φορές σε θρησκευτικό κείμενο και στον ονειροκρίτη που διαβάζει ο ψάλτης. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στη βλάχικη γλώσσα. «Ἔλεγε τὰ πρόβατα π ρ ά τα α, τὸ ροῦχο σ κ τα ί, τὸ πάλι τὸ ἔλεγε μ ά τα α καὶ τὰ γίδια τὰ ἴ δ ι α».Η περιγραφή γίνεται μέσα σε μια βουκολική ατμόσφαιρα, με απλή, μικροπερίοδη, αλλά γλαφυρή περιγραφή του τοπίου. Οι διάλογοι είναι συχνοί. Παρ' όλο που το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη γραφή (μας μιλά ο συγγραφέας), συχνά μεταπηδά σε πρωτοπρόσωπη (προσωπικές σκέψεις των παιδιών, μα και ζώων• μας μιλά η αλεπού, ο λύκος, ο σκύλος). Χαρακτηρίζεται από αποφυγή διδακτισμού (ο συγγραφέας περνά τα μηνύματά του αβίαστα μέσα από την πλοκή), ποιητική περιγραφή της φύσης, τρυφερότητα και χιούμορ.

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης ήταν έγχρωμο. Η μαυρόασπρη εικονογράφηση έγινε από το ζωγράφο και γλύπτη Πέτρο Ρούμπο. Ο ίδιος ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου φιλοτέχνησε αρκετά σχέδια καθώς και την εικόνα του εξωφύλλου. Ήταν άλλωστε λάτρης των καλών τεχνών. Το 1918, χρονιά της έκδοσης του βιβλίου, έγινε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Τα Παραπολιτικά σας πάνε θέατρο και σας κάνουν ΔΩΡΟ 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός* για την θεατρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας, «Shirley Valentine» με την Μπέσυ Μάλφα

Για 3η σεζόν συνεχίζεται η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Θέατρο ΡΙάΛΤΟ κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20:00. Ο Αλέξανδρος Ρήγας παρουσιάζει την γλυκόπικρη κωμωδία του Willy Russell, «Σίρλεϋ Βαλεντάιν». Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της «συντροφιά», σαν φανταστικός φίλος θα λέγαμε, ο τοίχος της κουζίνας της. Μέχρι τη μέρα που μία ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή! Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια... αναπάντεχη γνωριμία, θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν. Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους; Και τελικά, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή; Ένα έργο γεμάτο συναίσθημα, γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα... Σίρλεϋ Βαλεντάιν η ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ.

SECRET__3_