Με αφορμή τις κρίσιμες  «Ευρωεκλογές 2019», η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφορεί εκτάκτως από αυτή την Παρασκευή 24 Μαίου και κάθε Σάββατο, προσφέρει  με  μια μνημειώδη συλλεκτική προσφορά ως συμβολή στην εθνική μας αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση για την Ευρωπαϊκή μας προοπτική. Την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ένα έργο ορόσημο του κορυφαίου φιλολόγου και ομηριστή, καθηγητή Ιωάννη Θ. Κακριδή. Αξεπέραστο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που περιλαμβάνει αριστουργηματικές φωτογραφίες  (αγγειογραφίες, τοιχογραφίες κ. λ. π.), οι οποίες αναδεικνύουν όλο το μεγαλείο της Ελληνικής προϊστορίας και μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες κάθε ηλικίας , ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Μια έκδοση χρηστική, άρτια και  εύληπτη που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Ο πρώτος τόμος έχει ως θέμα του την ιστορία των Θεών.

Για την ιστορικής σημασίας αυτή έκδοση, σε ειδική εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις  11π.μ., στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, μίλησαν ο συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός θεάτρου και φιλόλογος Κώστας Γεωργουσόπουλος,  η αρχαιολόγος Κατερίνα Σέρβη και η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας παιδικών έργων Κάρμεν Ρουγγέρη. Την ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ εκπροσώπησε η εκδότρια Χριστιάνα Χριστοπούλου  και  την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος  Αντώνης Πρέκας. Προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα από παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της Κάρμεν Ρουγγέρη, με έργα εμπνευσμένα και τεκμηριωμένη από αυτή την Ελληνική Μυθολογία (Θεογονία, Αργοναυτική Εκστρατεία, Τρωικός Πόλεμος, κ.τ.λ.).

ProsforaParapolitika1

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας  έκανε λόγο για «μια ακριβή προσφορά αλλά και παράλληλα τόσο συμβολική στην εθνική μας αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση» τονίζοντας  το τεράστιο βάθος στην ανάγνωση της ελληνικής μυθολογίας. Ακολούθως πήρε το λόγο ο δάσκαλος Κώστας Γεωργουσόπουλος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό, πλήρες και αξεπέραστο έργο σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ξεχωρίζει για την επιστημονική του αρτιότητα ενώ απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας και απαίτησης». Αναφερόμενος δε, στο νέο πρόγραμμα του υπ. Παιδείας  και την αφαίρεση της Αντιγόνης και του Επιτάφιου από την εκπαίδευση αλλά και στο γεγονός ότι ο Θουκυδίδης είναι θεμελιώδες μάθημα επισήμως στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι «η ελληνική μυθολογία δεν είναι παραμύθια αλλά μύθοι διδακτικοί».

Από την πλευρά της η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας παιδικών έργων, Κάρμεν Ρουγγέρη, αποκάλυψε ότι αφορμή για να ασχοληθεί  με τη μυθολογία στο θέατρο ήταν ένα παιδικό DVD που έπεσε στα χέρια της και αμέσως όταν το είδε είπε ότι «δεν γίνεται να διδάσκεται έτσι η ελληνική μυθολογία». Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των «Π» τόνισε ότι «στους τόμους αυτούς ξέρει κάποιος ότι αυτά που γράφονται είναι σωστά καθώς είναι γραμμένα από έναν καταξιωμένο ιστορικό». Μάλιστα αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, να γίνει στην Αρχαία Επίδαυρο ένα έργο γεμάτο παιδιά και εκείνος της απάντησε ότι «θα είναι δύσκολο να πληρώσουν οι γονείς».

Η αρχαιολόγος   Κατερίνα Σέρβη επισήμανε ότι αυτό που της έκανε εντύπωση όταν πρωτοδιάβασε την συγκεκριμένη «Ελληνική μυθολογία» ήταν   η γλώσσα του Ιωάννη Κακριδή, την οποία η ίδια ξεχώρισε ως «εξαιρετικά πλούσια σε λεξιλόγιο και ποιητική». «Δεν είναι μια απλή αφήγηση, πίσω από τον μύθο κρύβονται πολλά», τόνισε, αναφερόμενη και στην επική διάσταση της μυθολογίας.

 Κλείνοντας την συζήτηση, η εκδότρια της «ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», Χριστιάνα Χριστοπούλου, υπογράμμισε ότι «στόχος ήταν η «Ελληνική μυθολογία» να γίνει πιο προσιτή στο ελληνικό κοινό της εκδοτικής. «Έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας, να διαχειριστούμε ψηφιακά όλο το αρχείο μας ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ελληνικής μυθολογίας  με κύριο στόχο να αποτελέσει βάση και για άλλες πλατφόρμες», κατέληξε η ίδια.

prosforaParapolitika3

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2019

  •  Υπεύθυνος έκδοσης- Επιμέλεια: Αντώνης Πρέκας
  •  Καλλιτεχνική επιμέλεια – Σχεδιασμός: Μιχάλης Αγαπάκης
  •  Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Δρακωτός
  •  Εκτύπωση: Νίκη Εκδοτική

 

Λίγα λόγια για την έκδοση:

Για πρώτη φορά στην «Ελληνική μυθολογία» της Εκδοτικής Αθηνών, καλύπτεται όλο το μυθολογικό υλικό που μας παρέδωσε η αρχαία γραμματεία ως τις μικρότερες πτυχές του και αναδεικνύεται η αξία της εθνικής μας κληρονομιάς και της μεγάλης προσφοράς του ελληνικού μύθου στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η «Ελληνική Μυθολογία» της Εκδοτικής Αθηνών, είναι ένα έργο υψηλής αισθητικής, εικονογραφημένο με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που φωτογραφήθηκαν ειδικά γι' αυτή την έκδοση σε 300 και πλέον μουσεία απ' όλα τα μέρη του κόσμου.
Πρόκειται για την πιο πλήρη, έγκυρη, χρηστική και προσιτή σε αναγνώστες κάθε ηλικίας,  έκδοση της ελληνικής μυθολογίας που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα! Είναι χωρισμένη σε υπερπολυτελείς, σκληρόδετους θεματικούς τόμους,  στους οποίους εξιστορούνται και αναλύονται οι μύθοι για όλες τις θεότητες, από το Δωδεκάθεο ως τους μικρότερους θεούς, και για όλους τους ήρωες, από τους πανελλήνιους ως τους τοπικούς. Εξετάζονται επίσης όλες οι παραλλαγές των μύθων και οι τοπικές παραδόσεις που σώθηκαν ως σήμερα. Η Κοσμογονία, ο Τρωικός Πόλεμος και οι Αργοναύτες είναι μερικά μόνο από τα συναρπαστικά θέματα που θα βρει ο αναγνώστης στην εκπληκτική αυτή έκδοση, που αναδεικνύει μέσα από το πλήθος των μυθολογικών διηγήσεων τον θαυμαστό κόσμο της αρχαιότητας.  

  

 

Στον 1ο τόμο της «Ελληνικής Μυθολογίας», που θα κυκλοφορήσει ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Παρασκευή 24 Μαΐου με τα Παραπολιτικά, εξετάζουμε τη δράση των θεών, όπως την έπλεξαν μέσα στους ηρωικούς μύθους τους οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και ιστορίες σχετικές με τη γέννησή τους, τους έρωτες και τα πάθη τους και άλλες που έχουν σχέση με λατρευτικά έθιμα. Στο πρώτο κεφάλαιο εξιστορείται η «Κοσμογονία», πώς δηλαδή φαντάζονταν στα αρχαϊκά χρόνια ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν, οι πρώτοι θεοί και οι πρώτοι άνθρωποι. Το δεύτερο και μεγαλύτερο κεφάλαιο παραθέτει σε έκταση το «Δωδεκάθεο» μαζί με τις ενότητες «Άλλοι θεοί» και «Ομαδικοί θεοί».

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

από την ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ένα μεγάλο έργο πολιτισμού που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!