Αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας του τραγουδιού «Απομακρυνθήκαμε» βρέθηκαν η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη και του μουσικού παραγωγού Σπ. Μαγδάλη, διεκδικώντας την πατρότητα του κομματιού.


Η μητέρα και ο αδελφός του αδικοχαμένου τραγουδιστή βρέθηκαν στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, όπου συζητήθηκαν αιτήσεις των δύο πλευρών. Η Αθηνά Παντελίδη αναφέρθηκε στο έργο του γιου της Παντελή, μιλώντας για την «ψυχική φθορά» που προκαλείται «με τον κάθε τυχάρπαστο που διεκδικεί από το παιδί μου».

Αναφορικά με την πατρότητα του τραγουδιού, η μητέρα του Παντελή Παντελίδη υποστήριξε πως τον περασμένο Ιανουάριο ειδοποιήθηκε ότι ο Σπ. Μαγδάλης, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μακρής, είχε ανεβάσει σε ιστότοπο το τραγούδι έναντι πληρωμής. «Γνώριζα την ύπαρξη αυτού του τραγουδιού. Το έχω ακούσει εν τη γενέσει, όταν το έφτιαχνε. Ήταν Καθαρά Δευτέρα του 2015, στο σπίτι του Παντελή. Ήταν παρόντες περίπου 20 φίλους, κάποιος το τράβηξε σε βίντεο με το κινητό του και ανέβασε μόνο το ρεφρέν στο Facebook μετά το θάνατό του. Έχω ολόκληρο το τραγούδι. Το ύφος, οι στίχοι, η μουσική είναι Παντελίδης» υποστήριξε η μάρτυρας, προσθέτοντας: «Στις 5 Οκτωβρίου του 2018 ο Σπ. Μαγδάλης ξεκινά α ανεβάζει το τραγούδι του Παντελή, σε αναρτήσεις δικές του».

Πρόεδρος: Το εμφάνισε ως δικό του;

Μάρτυρας: Το ξεκίνησε γράφοντας, στίχοι – μουσική Παντελής Παντελίδης και cover Σπ. Μακρής και το ανεβάζει στο ίντερνετ. Πήρε το ρεφρέν από το βίντεο του Παντ. Παντελίδη και έχει συμπληρώσει ένα κουπλέ δικό του. Μέχρι το Δεκέμβριο έγραφε ότι ήταν του Παντ. Παντελίδη, ενώ από τον Ιανουάριο το εμφανίζει ως δικό του. Όμως, ήταν από τα τελευταία τραγούδια που συνέθεσε, αλλά δεν πρόλαβε να τα κατοχυρώσει. Ο Παντελής όταν ήταν να βγει ο δίσκος τα κατοχύρωνε. Μέχρι το θάνατό του έχει περίπου 100 τραγούδια που δεν είχε κατοχυρώσει και το κάναμε εμείς. Ο κύριος κάνει επανεκτελέσεις, ρεμίξ, αυτό κάνει με όλους τους καλλιτέχνες.

Το δικαστήριο ζήτησε και από το Σπύρο Μαγδάλη να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι στίχοι και η μουσική του επίμαχου τραγουδιού ήταν δικοί του, πράγμα που προκύπτει και από το πρόγραμμα εγγραφής στο στούντιο ηχογράφησης. Στην εύλογη ερώτηση του προέδρου γιατί δεν κατοχύρωσε από το 2014 το τραγούδι, ο Σπ. Μαγδάλης κατέθεσε: «έχω 120 τραγούδια. Πρώτα τα δειγματίζω για να βρουν το δρόμο τους».

Αυτό έκανε -όπως είπε- και για το επίμαχο τραγούδι. «Στις αρχές του 2015 ο Παντελής Παντελίδης είχε έρθει ξημερώματα στο στούντιο γιατί κάτι συνεργάτες του ηχογραφούσαν πνευστά. Στην άλλη αίθουσα εγώ εργαζόμουν, άκουσε το κομμάτι από τον υπολογιστή και μου είπε «μπράβο σου, συνέχισε έτσι». Εγώ του το έδωσα σε ένα στικάκι».

Αναστάτωση προκλήθηκε δε όταν ο μάρτυρας υποστήριξε πως όλα τα έγγραφα της οικογένειας είναι παραποιημένα. «Η ανάρτηση ότι στίχοι – μουσική είναι Παντελής Παντελίδη είναι από dj όχι από εμένα. Αυτά που δείχνουν είναι Photoshop. Ο Παντελίδης ποτέ δεν είπε ότι είναι δικό του το κομμάτι. Η οικογένειά του το λέει αυτό» κατέθεσε και συνέχισε: «Όλοι οι συνθέτες επηρεαζόμαστε. Αγαπάω το συγχωρεμένο το Βαρδή, το Παντ. Παντελίδη. Έχω γράψει κομμάτι για το Βαλάντη που είναι παρόμοιο κομμάτι. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στη μουσική»,αναφέρει το in.gr

Δείτε τι έλεγε ο Σπύρος Μακρής για το τραγούδι που τραγουδάει ο Παντελής Παντελίδης σε βίντεο που αναρτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019: