Στο περιοδικό People και τη Φανή Πλατσατούρα έδωσε συνέντευξη η Σοφία Παπαϊωάννου που μίλησε μεταξύ άλλων για την εποχή που απέναντί της, τηλεοπτικά, βρισκόταν ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους Πρωταγωνιστές.

Μπορεί μια χαμηλή τηλεθέαση να σου χαλάσει μια ολόκληρη μέρα;

Απόλυτα! Θα με στεναχωρέσει πολύ αν δεν κάνω νούμερα ή αν δω ότι η εκπομπή δεν πάει καλά. Θα την σταματούσα από μόνη μου, πριν μου το πουν οι ανώτεροί μου. Θα έλεγα “θα κάνω κάτι άλλο που θα πετύχει”. Δεν θέλω απλώς, να υπάρχω στην τηλεόραση. Θέλω να κάνω πράγματα που να με εμπνέουν.

Πάντως για να λέμε και τα καλά, όλα αυτά τα χρόνια η εκπομπή σημειώνει υψηλές τηλεθεάσεις. Ακόμη και όταν απέναντί σου, έπαιζε το Survivor.

Toν πρώτο χρόνο που ξεκίνησα την εκπομπή απέναντί μου ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους «Πρωταγωνιστές». Μ΄ άρεσε που τον είχα απέναντι γιατί έλεγα «θα τον νικήσω». Ήταν ίδιες εκπομπές, αυτός τόσα χρόνια στην τηλεόραση είχε χτίσει ήδη ένα γερό κοινό και μια καλή εκπομπή και εγώ, είχα μόλις βγει. Οπότε ήταν το μεγάλο μου στοίχημα «να περάσω τον Θεοδωράκη». Στην κυριολεξία έδινα μάχη! Και είχε μεγάλη πλάκα γιατί αποφασίζει κάποια στιγμή να κατέβει στην πολιτική και ενώ δεν γνωριζόμασταν προσωπικά με παίρνουν μια μέρα τηλέφωνο και μου λένε «ο κύριος Θεοδωράκης θέλει να δώσει σε σένα την πρώτη του συνέντευξη ως πολιτικό πρόσωπο». Τα ΄χασα εγώ! Όλοι εντωμεταξύ νόμιζαν ότι μου έδωσε τη συνέντευξη επειδή ήμασταν φίλοι και προς τιμήν του, μου είπε ο ίδιος «επίτηδες την δίνω σε σένα γιατί η πιάτσα ξέρει ότι δεν γνωριζόμαστε». Έρχεται τελικά, στην εκπομπή και η πρώτη ατάκα που του λέω είναι: «ήμασταν αντίπαλοι και τώρα πια σε έχω απέναντι».

Ποιος κέρδισε τελικά στα νούμερα;

Δεν τον πέρασα αλλά ήμουν κοντά… Δύσκολος αντίπαλος!

Η Σοφία Παπαϊωάννου αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για το οποίο ένιωσε υπερήφανη.

«Ένιωσα πολύ περήφανη όταν πήρα συνέντευξη από τον πατέρα του Mohammed Atta, που είχε ρίξει το αεροπλάνο στους Δίδυμους Πύργους. Ήταν μια παγκόσμια αποκλειστι­κότητα. Είχα πάει να τον συναντήσω στην Αίγυπτο και θυμά­μαι πως δεν το είχα πει ούτε στον άντρα μου ούτε στους γονείς μου, για να μη φοβηθούν. Και αφού τελείωσα τη συνέντευξη, τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα: «Ξέρετε, είμαι στο Κάιρο και γυρίζω στην Αθήνα», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό People.

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στο αν έχει λάβει απειλητικά τηλεφωνήματά, αλλά και τις προσωπικότητες από τις οποίες θα ήθελε να πάρει συνέντευξη.

Στο πλαίσιο αυτών των ρεπορτάζ, υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκες για τη ζωή σου;

«Ο φόβος υπάρχει. Είναι κάτι που νιώθεις πολύ συχνά, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Και χθες τον αισθάνθηκα που ήμουν στις φυ­λακές της Τίρυνθας και συνομίλησα με λογοτιμήτες, ανθρώ­πους που τους αφήνουν ελεύθερους να δουλέψουν εκτός φυλακής. Επίσης, είχα φοβηθεί όταν είχα πάει στα σύνορα Ισ­ραήλ - Λιβάνου, που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά έχω φοβηθεί και στη μέση του δρόμου στην Αθήνα. Εκεί απλά δεν το δείχνεις, κρατάς το φόβο για τον εαυτό σου».

Το τηλέφωνο έχει χτυπήσει ποτέ για... λάθος λόγο; Για προειδο­ποιήσεις και απειλές ή άνωθεν παρεμβάσεις;

«Δεν έχω δεχτεί τίποτα απ' όλα αυτά. Αν κάποιος μου πει «Μη ρωτήσεις αυτό κι αυτό», δεν θα κάνω τη συνέντευξη. Τι νόημα θα έχει μετά; Ακόμη και για τον Αλέξη Τσίπρα, που του πήρα συνέντευξη σε μια ιδιαίτερη μέρα, το καλοκαίρι του' 15, δεν μου είπε κανείς «Μην κάνεις την τάδε ερώτηση».

Ποια πρόσωπα προτιμάς να φιλοξενείς στην εκπομπή σου; Πο­λιτικούς, καλλιτέχνες απλούς καθημερινούς ανθρώπους με τις ιστορίες τους;

Αυτούς που θα με κρατήσουν ζωντανή στη συνέντευξη. Που δε« θα με κάνουν να βαρεθώ, γιατί βαριέμαι και εύκολα ως άνθρωπος. Γενικά, προσπαθώ να βρίσκω το κουμπί του άλλου. Ο δημοσιογράφος λειτουργεί πολύ και ως ψυχολόγος, αλλά εμένα είναι χαρά μου αυτό, μου αρέσει η επικοινωνία, αγαπώ τους ανθρώπους.

Ποιος δεν σου έχει μιλήσει ακόμη και θα ήθελες πολύ να συμβεί στο μέλλον;

«Υπάρχουν πολλά πρόσωπα, αλλά κανείς τους δεν είναι Έλ­ληνας. Θα ήθελα να πάρω συνέντευξη από τη Lagarde, το ζεύγος Obama κ.α», λέει στο περιοδικό People