Ο Σουηδός καλλιτέχνης, Eric Saade, ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους για το opening act στον Α' Ημιτελικό της Eurovision που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ο τραγουδιστής είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2011 με το τραγούδι «Popular» με το οποίο είχε κατακτήσει την 3η θέση.


Ωστόσο, η ερμηνεία του είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο 33χρονος, που είναι μισός Σουηδός και μισός Παλαιστίνιος, τραγούδησε κρατώντας ένα παλαιστινιακό μαντίλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ.


Ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram αποφάσισε να μην δημοσιεύσει την εμφάνιση του σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα performances.

@bbc Back by popular demand... 🤩🎤 @ericsaadeofficial #Eurovision #iPlayer #Eurovision2024 #EricSaade #Popular ♬ original sound - BBC

Ο μουσικός διαγωνισμός έχει απαγορεύσει να υπάρχει οτιδήποτε παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο και έχει αποκλείσει σημαίες της Παλαιστίνης.

O Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης.

Η EBU (στα ελληνικά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) προχώρησε σε σχετική δήλωση με το ζήτημα, η οποία είχε ως εξής: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».

Eric Saade – Popular | EUROVISION 2024


Σε story του στο Instagram, ο μουσικός καλλιτέχνης έγραψε: «Υπενθύμιση: Είναι μόνο αγάπη. Ενωμένοι από τη μουσική».

Eurovision 2024: Ο Σουηδός καλλιτέχνης Eric Saade ανέβηκε στη σκηνή με παλαιστινιακό μαντίλι