Ο Πάνος Μουζουράκης ήταν το πρόσωπο της εβδοµάδας στα καλλιτεχνικά. Παρουσιάζοντας το νέο του άλµπουµ «Μεγαλώνω», αποκάλυψε ότι βάφτισε την κόρη του, καρπό του γάµου του µε τη Μαριλού Κόζαρη. Και τώρα µιλάει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» εφ’ όλης της ύλης. Και για τις κρίσεις πανικού και για τον µεγάλο του φόβο, τονίζοντας αρχικά: «Το CD το ονοµάσαµε ‘‘Mεγαλώνω’’, κυκλοφορεί από τη Minos και οι δηµιουργοί, Θέµης Καραµουρατίδης και Γεράσιµος Ευαγγελάτος, είναι πολύ πιο µεγάλοι στην τέχνη της δηµιουργίας από εµένα. Είµαι ευλογηµένος για τη συνεργασία µας. Ψάχναµε να βρούµε την αλήθεια της στιγµής».

Δείτε ακόμη - Πάνος Μουζουράκης: Αιφνιδίασε τους πάντες – "Έχουμε ήδη βαπτίσει την κόρη μας με τη Μαριλού"


Αλλάζεις καλλιτεχνικά µεγαλώνοντας;

Ναι - και είναι θεµιτό. Άλλος µπορεί να το κάνει στα ογδόντα, άλλος στα είκοσι, εγώ αλλάζω συνέχεια (σ.σ. ∆ίδυµος γαρ).


Νιώθεις ότι ανήκεις στη «σχολή» της ανατροπής;

Αυτά είναι ταµπέλες, αν και προσπαθώντας να βρούµε την ταυτότητά µας στο ταξίδι της ζωής ενίοτε επιδιώκουµε να µας τις κολλήσουν. Εµένα οι ταµπέλες µου αρέσουν µόνο για να µε οδηγούν στον δρόµο, τύπου «στρίψτε δεξιά για Ακράτα, σε τριάντα χιλιόµετρα».


Τι κουµαντάρει τη ζωή σου πλέον: το «θέλω», το «γουστάρω» ή το «πρέπει»; Είσαι πλέον οικογενειάρχης!

Για να κάνεις έναν δίσκο πρέπει να περάσεις από διαδικασίες, αλλά ουσιαστικά είναι ο συνδυασµός που γουστάρεις γιατί πρέπει. Στην παρούσα φάση και στη ζωή ισχύει το ίδιο: πρέπει να υπηρετήσω τις προϋποθέσεις για να φτιαχτούν αυτά τα πράγµατα... Και ναι, το γουστάρω τρελά.


Η κόρη σου είναι πλέον το γούρι σου;

Αν δεν είχα από πριν καλοτυχία, γούρι, δεν θα µου είχε έρθει αυτή η γυναίκα και αυτή η κόρη. Αισθάνοµαι τυχερός και ευλογηµένος και για τις δυο τους. Αλλά παλεύω µε τους δαίµονές µου: την αχαριστία, την ανυποµονησία, το ότι δεν αντέχω την πίεση όταν τα πράγµατα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα έχω σχεδιάσει. Παλεύω να αφεθώ, γιατί µου τα έχει φέρει τόσο όµορφα η ζωή, ο Θεός. Κανονικά θα έπρεπε να µην έχω κανένα παράπονο, αλλά µερικές φορές γκρινιάζω. Εκεί είναι που αισθάνοµαι αχάριστος και λέω: «∆εν ντρέπεσαι λίγο, Μουζουράκη; Συµµορφώσου».


Νιώθει πάντως οποιοσδήποτε άνετα µαζί σου. Πάντα. ∆ηµιουργείς τις προϋποθέσεις…

Επιχειρώ εκλεπτυσµένο συνδυασµό του τι θες να ακούσεις µε την αλήθεια που θέλω να σου πω. Βάζοντας µια δόση χιούµορ.


Πώς νιώθεις ως παντρεµένος;

Νιώθω ελεύθερος ως παντρεµένος, πιο πολύ από ποτέ, γιατί ουσιαστικά είµαστε πάντα υπόδουλοι των επιθυµιών µας. Σε ό,τι σου αρέσει θα είσαι µια ζωή δούλος. Στα λεφτά, τις γυναίκες... Παλαιότερα, ζώντας διάφορες περιπέτειες, υποδουλώθηκα. Επίσης και στην ανάγκη µου να εκφραστώ µπορεί να σκλαβωθώ, µε την έννοια πως γινόµαστε και δούλοι του κοινού. Ελεύθερος θα είσαι αν µπορείς να απαλλαγείς από αυτή την ανάγκη της αποδοχής. Προσωπικά είµαι δούλος της αποδοχής.


Ο οικογενειάρχης Μουζουράκης πώς είναι;

∆εν θεωρώ ότι υπάρχει αρχηγός στην οικογένεια, είµαστε συνοικογενειάρχες µε τη σύζυγό µου, διότι πέφτει εξίσου µεγάλο βάρος στη γυναίκα.


Βοηθάς και στις δουλειές του σπιτιού;

Μοιράζονται οι δουλειές. Οπού µπορώ να βοηθήσω, το κάνω, βοηθάει ο ένας τον άλλον. Ως καλλιτέχνης, επειδή κάποια στιγµή η ψυχαναλύτριά µου µού είπε ότι «ο αληθινός εαυτός σου είναι αυτός που καταφέρνει και εκφράζεται πάνω στη σκηνή, ο άλλος είναι αυτός που σου έµαθε η κοινωνία», προσπαθώ να αισθάνοµαι την ελευθερία, µέσα στο σπίτι µου, να είµαι αυτός ο άνθρωπος που είµαι στη σκηνή. Ο πιο καραγκιόζης, ο πιο χαλαρός. Και να διασκεδάζω την κόρη µου και τη γυναίκα µου.


1-panos-moyzoyrakhs-4

Κάνεις ακόµα ψυχανάλυση;

Οχι, δεν πήγαινα πολύ τακτικά, αλλά µε βοήθησε σε πάρα πολλά πράγµατα.


Πού λοιπόν θέλεις να φτάσεις;

Έχουν µείνει ακόµα το Όσκαρ, το Νόµπελ, το Γκράµι... Για να µπορείς να αποδείξεις ότι µπορείς να το κάνεις και αυτό. Οχι πως έχει σηµασία - για να «τρέφουµε» τη µαταιοδοξία µας!


Το χειρότερο που σου έχει συµβεί είναι…

Οι κρίσεις πανικού, πράγµατα ψυχοσωµατικά που αφυπνίζουν ή «µιλάνε» για κάτι που γίνεται λάθος. Πρόκειται για τροµακτικές εµπειρίες. Ο µεγάλος µου φόβος είναι να µη χαλάσει αυτό το υπέροχο πράγµα που ζω αυτή τη στιγµή!


Περνώντας στο baby µπλουµ, τη βάφτιση της κόρης σου, τι θα µας πεις;

Η βάφτιση δεν ήταν ανοιχτή, όπως ο γάµος, είπαµε να γίνει οικογενειακή. Τη λένε Ευαγγελία-Ελένη, πήρε το όνοµα του µπαµπά και της µαµάς µου. Σε άλλους έχω πει ότι την έχω βαπτίσει και σε άλλους όχι, για να θολώσω τα νερά. Οτιδήποτε και να πω θα «σκεπάσει» τον δίσκο και τη δηµιουργία. Σε άλλους λέω ότι θα γίνει τον Αύγουστο και σε άλλους ότι έγινα καθολικός και περιµένω να ξαναβαφτιστώ. Έχει σηµασία; Θέλω να ξεκαθαρίσω πως είµαι ασαφής σχετικά µε ό,τι θεωρώ πως δεν συντρέχει λόγος να το µοιραστώ.


Και για τον γάµο σου όµως αρχικά έλεγες πως δεν ήθελες να δει το φως της δηµοσιότητας… Και άλλαξες γνώµη.

Αµα εκπαιδεύουµε εµείς τον κόσµο να τους ενδιαφέρει µόνο το κουτσοµπολιό... Αυτή τη στιγµή όσοι µε σταµατάνε στον δρόµο µου λένε: «Να χαίρεσαι την κόρη σου».


Ναι, αλλά γιατί χρειάστηκε να αναφερθείς στο θέµα της βάφτισης της κόρης σου στην παρουσίαση του νέου σου δίσκου; Θα µπορούσες να το αποφύγεις.

Με ρώτησαν... Και από τη στιγµή που έγινε η βάφτιση, σηµαίνει ότι τελείωσε το σούσουρο. Αν είναι αλήθεια ή ψέµατα, γιατί να επαναληφθεί το σούσουρο;

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής