Ο Γιώργος Θεοφάνους µίλησε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για τις συνεργασίες του, για την πορεία του και για τους «καβαληµένους».

Ο Γιώργος Θεοφάνους παραδέχτηκε ότι εµπιστεύεται περισσότερο από τον καθένα τη σύζυγό του, Βίλι, η οποία είναι ο άνθρωπος που τον επηρεάζει, ενώ αποκάλυψε πως άφησε «σύξυλο» τον Γιάννη Πάριο δύο φορές, αφού έφυγε από τη συνεργασία.

Ετοιµάζεστε να συνεργαστείτε «Αντικριστά», σε 4 εµφανίσεις, µε 4 σπουδαίους καλλιτέχνες-δηµιουργούς.

Θα βρεθούµε στο θέατρο «Παλλάς» µε τον Στέφανο Κορκολή, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Κώστα Χατζή και τον Θανάση Πολυκανδριώτη, και είµαι πάρα πολύ χαρούµενος και συγκινηµένος γι’ αυτό.

Σας έχουµε µάθει πιο αυστηρό και λίγο... ξινό.

Αυστηρός είµαι πάντα. Ελπίζω µέσα στα χρόνια που κάνω τηλεόραση να έµαθα να είµαι και πιο ευγενικός. Είστε ένας σπουδαίος δηµιουργός της γενιάς σας... Ασε τους τίτλους...

Πιστεύετε ότι ζούµε σε µια εποχή όπου µεγάλοι τίτλοι κρύβουν «µικρούς» ανθρώπους;

Ναι... πιστεύω ότι χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει περίπτωση να έχουµε µέλλον. Ισως αυτό µε έκαναν να το πιστεύω τα παιδιά µου, µεγαλώνοντάς τα. Ο µεγάλος µου γιος τώρα κλείνει τα 28 χρόνια και ο µικρός µου είναι 13. Εχω δύο παιδιά που είναι σε Πανεπιστήµια και δύο που είναι στο Γυµνάσιο και στο Λύκειο. Περάσαµε απ’ όλα, όπως όλοι οι γονείς. Είναι δύσκολες οι µέρες που περνάµε. Είµαι παλαιοµοδίτης και αυτό µε τροµάζει.

Τι σπουδάζει ο γιος σας στην Αµερική;

Σπουδάζει διάφορα, έχει καλλιτεχνική φλέβα αυτός. Ο µεγάλος µου, ο Αγγελος, είναι στο Βερολίνο, στη Γερµανία, σπουδάζει κάτι άλλο.

Θέλετε να συνεχιστεί το όνοµά σας µέσα από τα παιδιά σας;

Οχι, τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Η υστεροφηµία δεν µε νοιάζει καθόλου, δεν µε αφορά. Θυµώνω, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι ο Καραολής και ο ∆ηµητρίου. ∆εν έχει νόηµα να γίνει κάποιος µια ταµπέλα σε µια οδό. Να θυµόµαστε το έργο του καθενός, την ουσία.

Ξεκινήσατε ερχόµενος στην Ελλάδα, από την Κύπρο, µένοντας σε ένα µικρό δωµάτιο, µε την τότε σύζυγό σας, την Ευρυδίκη.

Κάθε µέρα πρέπει να αποδεικνύουµε πράγµατα στη ζωή. Οποιος κάτσει στον θρόνο, το έχει χάσει το παιχνίδι.

Πότε ήρθε η καταξίωση για σας;

Γιατί, ήρθε; Τι σηµαίνει καταξίωση, να µε αναγνωρίζουν στον δρόµο; Αυτό είναι καταξίωση;

Στις µεγάλες δυσκολίες σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Ποτέ δεν το σκέφτηκα. ∆εν µπορώ να τα παρατήσω, γιατί δεν ξέρω να κάνω τίποτα άλλο. Πάντα αυτό έκανα, από µωρό, από παιδάκι, ακόµη και πριν πάω στο ∆ηµοτικό σχολείο.

Πολλοί είναι εκείνοι οι καλλιτέχνες που σας οφείλουν την καριέρα τους.

Κι εγώ την οφείλω σε εκείνους, γιατί τα ίδια τραγούδια, αν τα έλεγε κάποιος άλλος, µπορεί να µη γίνονταν γνωστά στον κόσµο. Μπορεί να µην κάνω παρέα µε τους τραγουδιστές, µπορεί να µην είναι στη λίστα των φίλων µου όλοι, κάποιοι είναι όµως.

Ποιοι είναι οι αγαπηµένοι σας καλλιτέχνες;

Εχω δουλέψει µε πάρα πολύ κόσµο, τους µέτραγα και είναι καµιά 80αριά, µου ξέφυγαν λίγοι, αλλά κάποιοι από αυτούς δεν είναι στη ζωή. Θυµάµαι κάποτε, το πρωί έκανα τους ONE, το απόγευµα τον Σάκη Ρουβά και το µεσηµέρι ήµουν στο στούντιο µε τη Χαρούλα Αλεξίου.

Πώς ισορροπήσατε τόσα διαφορετικά είδη τραγουδιού;

Αυτή είναι η ισορροπία µου, ότι κάνω διαφορετικά πράγµατα. Ποτέ δεν θα µπορούσα να κάνω ένα πράγµα.

Αλλη ισορροπία ήταν η προσωπική σας ζωή;

Αυτό κι αν είναι η µεγάλη ισορροπία. Πάντα έχω την σύντροφό µου κοντά. Η πιο µεγάλη, η ιδανική σύµβουλός µου είναι η γυναίκα µου. ∆εν έχει ιδέα από τραγούδια ούτε κι από το δικό µας κύκλωµα, αλλά έχει µια καθαρότητα στο µυαλό η Βίλι. Εµπιστεύοµαι απόλυτα τη γυναίκα µου, αυτός είναι ο άνθρωπός µου. Η γυναίκα µου µε επηρεάζει πάρα πολύ.

Θα γράφατε ραπ ή τραπ µουσική;

Οχι, δεν θα µπορούσα, γιατί έχει να κάνει µε βρισίδι και λόγια που δεν µε εµπνέουν.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Είχα στόχους και πάντα έχω στόχους. Πιστεύω στον πειθαρχηµένο άνθρωπο, αυτό λέω στα παιδιά και στους µαθητές µου. Κερδίζει πάντα η χελώνα, όχι ο λαγός.

Συναντήσατε τραγουδιστές που έχουν «καβαλήσει καλάµι»;

Συνάντησα πολλούς «καβαληµένους», κι εγώ µπορεί να θεωρήθηκα και να θεωρούµαι «καβαληµένος». Εχω δει επανειληµµένα «καβαληµένους» και βλέπω συνέχεια. Μου έχει τύχει τραγουδιστής που µεσουρανεί, κι έχει µεγάλες επιτυχίες, να µου λέει: «Το συµβόλαιο µε την εταιρεία γράφει και παραγωγός, οπότε τώρα θα σου µιλήσω σαν παραγωγός», κι εγώ έφυγα. Παλαιότερα έβριζα κι έφευγα, τώρα δεν βρίζω.

Εχετε αφήσει «σύξυλο» τραγουδιστή;

Εχω αφήσει, ναι, µεγάλο τραγουδιστή. Εχω αφήσει «σύξυλο» τον Γιάννη Πάριο. Μετά το µετάνιωσα. Το έκανα γιατί διαφωνούσαµε. Τώρα, 20 χρόνια µετά, θα µπορούσα να έχω ένα ωραίο ρεπερτόριο, αλλά έφυγα από τη συνεργασία. ∆ύο συνεργασίες κάναµε µε τον Γιάννη, δεν κυκλοφορήσαµε τίποτα, ένα τραγούδι βγάλαµε όλο κι όλο. Κάναµε λάθη, και ο ίδιος το παραδέχεται, όπως κι εγώ.

Εχετε «πληρώσει» την ειλικρίνειά σας;

Στην τηλεόραση ναι, είναι παµφάγα, δεν χαρίζεται καθόλου. Σήµερα σε έχει «ευλογηµένος ο ερχόµενος», κι αύριο «άρον άρον, σταύρωσον αυτόν». Το έχω ζήσει αυτό. Τα ξεχνάω όλα, βάζω κόκκινη γραµµή. Συγχωρώ, είµαι παρορµητικός, άµα κάνω καβγά µετά δεν θυµάµαι τι έχει γίνει, δεν µπορώ να βρω αν είχα δίκιο ή όχι.

Τι πιστεύετε για το τραγούδι της Γιουροβίζιον και την πορεία του;

Μου αρέσει πολύ η Μαρίνα Σάττι, το τραγούδι είναι κατάλληλο ακόµα και για πρωτιά.


*Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή την Κυριακή 21/4