Έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο ευρύ κοινό με τις «Κούπες», όταν το 2016 διασκεύασε το μικρασιατικό τραγούδι «Θα σπάσω κούπες». Την επόμενη χρονιά, ήρθε μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, η «Μάντισσα». Επτά χρόνια αργότερα, το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ έχει περισσότερες από 56 εκατ. προβολές.

Τον Μάιο η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision με το κομμάτι «Ζάρι», το οποίο μπορεί να δίχασε το κοινό στη χώρα μας, αλλά στην Ευρώπη έκανε εντύπωση με αποτέλεσμα όλοι να μιλούν για την εκπληκτική φωνή της ερμηνεύτριας. Το κορίτσι που ξεκίνησε από το λυρικό τραγούδι, «ψάχτηκε» με την τζαζ και τα μικρασιατικά ακούσματα και κατέληξε σε ένα μοναδικό ηχητικό μείγμα.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την ποπ, τόσο την κλασική όσο και τη σύγχρονη. Ποιο είναι όμως το κορίτσι που έχει κάνει όλη την Ευρώπη να μιλά γι’ αυτήν; Η Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1986 στην Αθήνα, από μητέρα Κρητικιά, που εργαζόταν στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, και πατέρα από το Σουδάν, ο οποίος ήταν γιατρός στο «Ιπποκράτειο».

Οι γονείς της γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμα φοιτητές. Η μητέρα σπούδαζε χημικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο και ο πατέρας είχε επιλεγεί να σταλεί από το Σουδάν, ως αριστούχος, για σπουδές στην Αθήνα. «Ο μπαμπάς μου ήρθε από το Σουδάν για να σπουδάσει ιατρική στην Αθήνα και η μαμά μου από την Κρήτη, για να σπουδάσει χημικός μηχανικός, έτσι γνωρίστηκαν. Με συγκινεί η ιστορία των γονιών μου, γιατί ήταν πολύ διαφορετική εποχή. Ο μπαμπάς μου δέχτηκε μπούλινγκ όταν ήρθε στην Ελλάδα. Στο μπαλέτο τα κορίτσια με αποκαλούσαν “σοκολάτα” και εγώ πήγαινα και το έλεγα στη διευθύντρια. Είχα μια ενοχή εγώ από μόνη μου, ένα κόμπλεξ, χωρίς να μου έχει πει κανείς κάτι, ότι ο μπαμπάς μου ήταν μαύρος, δεν τρελαινόμουν να εμφανίζεται στο σχολείο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η ίδια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, η Μαρίνα Σάττι τα πέρασε στα Ιλίσια, πηγαίνοντας σε αγγλόφωνο σχολείο, μαθαίνοντας και αραβικά, τη γλώσσα του πατέρα της, και ελληνικά από τη μαμά της. Στη δευτέρα δημοτικού η οικογένεια μετακόμισε στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου μένει βρίσκεται το μαγαζί της Μικρασιάτισσας γιαγιάς της, στην οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές σε συνεντεύξεις της.

Από πολύ μικρή ηλικία, έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και το σχέδιο, ξεκινώντας τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο στο Ωδείο Απόλλων Ηρακλείου, όταν ήταν μόλις επτά ετών. Ολοκληρώνοντας το σχολείο, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα, ξεκίνησε σπουδές θεάτρου στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» και στην «Κεντρική Σκηνή», αλλά και σπουδές τζαζ μουσικής στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Το 2009 έλαβε πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στη μουσική, καθώς και δίπλωμα στο κλασικό τραγούδι με καθηγητή τον Πάνο Δήμα, στο οποίο αρίστευσε και τιμήθηκε με το 1ο βραβείο.

Στη συνέχεια πήρε υποτροφία για το Berklee College of Music και την ίδια χρονιά μετακόμισε στη Βοστώνη. Για να βγάλει χρήματα, τα Σάββατα τραγουδούσε σε ένα ελληνικό εστιατόριο. Το 2016 η Μαρίνα Σάττι κυκλοφόρησε το σινγκλ «Κούπες», μια πρωτότυπη διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου τραγουδιού «Θα σπάσω κούπες». Το τραγούδι κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις, έχοντας ξεπεράσει σήμερα τις 24 εκατ. προβολές στο YouTube.

Το τραγούδι της «Μάντισσα», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 σε δική της μουσική και ενορχήστρωση και σε στίχους Μιχάλη Κουινέλη, έφτασε στην κορυφή των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του πολυφωνικού σχήματος «Fonés» και της γυναικείας χορωδίας «Chóres».

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με σκηνοθέτες όπως ο Ακύλλας Καραζήσης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος μεταξύ άλλων. Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ «YENNA», ενώ το 2023 πειραματίστηκε με το μικρού μήκους μουσικό ντοκιμαντέρ της «Flabouro», αλλά και το «TUCUTUM», ένα τραγούδι - σχόλιο πάνω στη βαλκανική τραπ, που έγινε viral και αναδείχθηκε το απόλυτο κομμάτι του καλοκαιριού. Η Μαρίνα Σάττι έχει αποφασίσει να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά είναι πως στο παρελθόν διατηρούσε σχέση με το χορευτή Ιβάν Σβιτάιλο, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη ροκ όπερα «Δαίμονες», όπου και συνεργάστηκαν. Από το 2017 η τραγουδίστρια είναι ερωτευμένη, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το σύντροφό της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime