Χίλια μπράβο στον Γιώργο Λάνθιμο για τις τέσσερις διακρίσεις που κατέκτησε στα φετινά Oscar με την ταινία του “Poor Things”. Η ξεχωριστή ματιά και η μοναδική αφηγηματική του δεινότητα δεν καθήλωσαν απλώς τους φίλους του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Αλλά γέμισαν με υπερηφάνεια όλες και όλους μας», ανέφερε στα social, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η βράβευση του “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου, της κατά γενική ομολογία καλύτερης, ως τώρα, ταινίας του, με τέσσερα πολύτιμα Oscar έρχεται να επισφραγίσει την ανάδειξή του σε δημιουργό παγκόσμιας απήχησης. Και μάλιστα σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από έντονο συναγωνισμό, με ταινίες που ήδη θεωρούνται ορόσημα της 7ης τέχνης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τα -περισσότερα απ’ όσα έδειχναν οι μπούκερ- χρυσά αγαλματίδια για το πόνημα του Έλληνα καλλιτέχνη. Μαζί με τον Αλεξάντερ Πέιν ήταν οι δύο made in Greece δημιουργοί που άφησαν το αποτύπωμά τους στη φετινή απονομή των βραβείων της Ακαδημίας. Ανεβάζοντας την Ελλάδα πιο ψηλά από ποτέ στο βάθρο του «θείου Oscar».

«Χαμένα κορμιά» και «τα παιδιά»

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η «μούσα» του, Έμα Στόουν, βρέθηκαν με τέσσερα Oscar, η Έμα το πήρε και στο σπίτι της, εκτοπίζοντας τελικά το άλλο τεράστιο φαβορί, τη Λίλι Γκλαντστόουν, ενώ η πρωταγωνίστρια του Πέιν στο «Holdovers» απέσπασε το Β΄ Γυναικείου Ρόλου, και έτσι η ταινία του πήρε το δικό της Oscar. Ενώ το «Oppenheimer», με τα επτά Oscar που κατέκτησε (και ήταν τα σημαντικότερα), κατατρόπωσε ουσιαστικά τα υπόλοιπα φιλμ. Ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερα βραβεία για το «Poor Things» ήρθε δεύτερος στην κούρσα με βραβεία Σκηνογραφίας, Μακιγιάζ και Κομμώσεων και Κοστουμιών.

Η «μούσα» του, που λατρεύτηκε ως Μπέλα, ανέβηκε για να παραλάβει το Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου χωρίς να το πιστεύει και η ίδια (η «μάχη» μέχρι τέλους παιζόταν μεταξύ Στόουν - Γκλαντστόουν), με την πρωταγωνίστρια στο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» να μένει στα κρύα του λουτρού. Τι σημασία έχει αν είχε σπάσει το φερμουάρ στο στενό της φόρεμα by Louis Vuitton;

emmastone

Η συγκίνηση της Στόουν

Συγκινημένη, στο δεύτερο Oscar της ζωής της, υπήρξε γενναιόδωρη με τα συναισθήματά της. Και τον «Yorgos» για το «δώρο» που της έκανε. Ενώ ο Πέιν απέσπασε επίσης ένα από τα σημαντικότερα Oscar, αυτό του Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ στα πολυσυζητημένα «Παιδιά του χειμώνα». Ο 53χρονος Κρίστοφερ Νόλαν υπήρξε -με διαφορά- ο νικητής της βραδιάς με τα αγαλματίδια για το «Οppenheimer»: Kαλύτερης ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Κίλιαν Μέρφι), Β΄ Ανδρικού Ρόλου (για τον υπέροχο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Φωτογραφίας και Μουσικής.

Ο πρωταγωνιστής-αντιστάρ Κίλιαν Μέρφι, που έχει πει πολλάκις ότι δεν τα πάει καλά με τη δημοσιότητα, δήλωσε «συγκλονισμένος. Ήταν το πιο τρελό, το πιο συναρπαστικό, το πιο δημιουργικά ικανοποιητικό ταξίδι των τελευταίων 20 χρόνων. Είμαι ένας πολύ υπερήφανος Ιρλανδός που στέκομαι εδώ απόψε. Κάναμε μια ταινία για τον άνθρωπο που δημιούργησε την ατομική βόμβα και, καλώς ή κακώς, όλοι ζούμε στον κόσμο του Oppenheimer».

cilia

Ο -σαφώς πιο έμπειρος- Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ προτίμησε να διασκεδάσει τους θεατές… «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, με αυτή τη σειρά». Θα έπρεπε βέβαια να του έχουν δώσει τον «θείο Oscar», από τα 90s, ως «Τσάρλι Τσάπλιν». Δύο Oscar για τη «Ζώνη ενδιαφέροντος», που χαρακτηρίστηκε καλύτερη Διεθνής Ταινία της χρονιάς και φιλμ με τον Καλύτερο Ήχο. Από ένα χρυσό αγαλματίδιο και για το «American Fiction» (Διασκευασμένο Σενάριο) και την «Ανατομία μίας πτώσης» (Πρωτότυπο Σενάριο).

bi

Έγραψαν ιστορία

Η 22χρονη Μπίλι Άιλις (πάντα κακόγουστα ντυμένη, αν και φορούσε Chanel) πήρε σπίτι της το -αναμενόμενο, όπως γράψαμε άλλωστε- Oscar για το Καλύτερο Τραγούδι στην ταινία «Barbie». Μαζί με τον 26χρονο αδελφό της Φινέας Ο’ Κόνελ έγραψαν ιστορία, καθώς είναι οι νεότεροι άνθρωποι που κερδίζουν δύο Oscar στην ιστορία του θεσμού. «Το αγόρι και ο ερωδιός», πάλι, του Ιάπωνα Χαγιάο Μιγιαζάκι βραβεύτηκε με Oscar καλύτερου «Animation». Παρουσιαστής της βραδιάς, ο έμπειρος Τζίμι Κίμελ. Η Ντούα Λίπα έλαμψε με την απουσία της. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, με τη μητέρα του, Γκλόρια, και όχι τη σύντροφό του, Τζίτζι Χαντίντ. Ακόμη και ο Μέσι, το ασπρόμαυρο κόλεϊ που υποδύεται τον Σνουπ στο γαλλικό δικαστικό θρίλερ «Ανατομία μίας πτώσης», εντοπίστηκε με παπιγιόν σε μια βελούδινη κόκκινη θέση στο Dolby Theater.