Ο Σταύρος Φωτιάδης, γνωστός και αγαπηµένος λαϊκός τραγουδιστής από τη Θεσσαλονίκη, µιλάει αποκλειστικά στο «S» για τον Βασίλη Καρρά, τον κολλητό του φίλο, µε τον οποίο ξεκίνησαν, παιδιά ακόµα, όπως και µε τον Πασχάλη Τερζή και τον Ζαφείρη Μελά, τα πρώτα τους βήµατα µαζί.

Ξεκινήσατε την πορεία σας στον χώρο του τραγουδιού πριν από πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Κλείνω τα 50 χρόνια φέτος από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω νύχτα, περίπου 15 χρόνων, ενώ δισκογραφικά βγήκα το 1983. Επειδή ήµουν µικρός, οι πρώτοι δύο δίσκοι ήταν Σταυράκης κι όχι Φωτιάδης. Πρώτος βγήκε ο Βασίλης Καρράς το 1979, το 1980 είχε κάνει έναν ο Πασχάλης Τερζής και το 1981 ο Ζαφείρης Μελάς.

Ξεκινήσατε και οι τέσσερις µαζί από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχατε κοινό µέχρι τη Λάρισα.

Ναι, ο Πασχάλης ξεκίνησε νωρίτερα να δουλεύει στα µαγαζιά και µετά ο Βασίλης. Τη Θεσσαλονίκη την κρατούσαν τα τοπικά ονόµατα. Τρέχαµε από (σ.σ.: ραδιοφωνικό) σταθµό σε σταθµό (σ.σ.: ερασιτεχνικοί) να δώσουµε τους δίσκους, πήγαινε ο εισαγγελέας και τους έπαιρνε, µετά τους ξαναπηγαίναµε. Είχαν εµβέλεια από Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, βία στη Λάρισα. Μεγαλώσαµε µαζί µε τον Βασίλη στην ίδια γειτονιά. Ηταν έξι χρόνια µεγαλύτερος από µένα. ∆ούλεψα µαζί µε τον Μελά και τον Τερζή.


Σταύρος Φωτιάδης: "Του Πασχάλη το πρόβλημα είναι στα πόδια του. Εκανε επέμβαση στο ισχίο του δύο φορές. Πάντα υπέφερε από τα πόδια του"


Πώς είναι ο Πασχάλης Τερζής; Είναι καλά.

Του Πασχάλη το πρόβληµα είναι από τη µέση και κάτω, στα πόδια του. Εκανε επέµβαση στο ισχίο δύο φορές. Πάντα υπέφερε από τα πόδια του, µε τα γόνατά του, λόγω βάρους, δεν µπορούσε να κινηθεί. Ηταν βαρύς, τώρα φυσικά αδυνάτισε, αλλά αυτά που είχε πάθει του µείνανε. Τώρα αποµονώθηκε λίγο και χάσαµε επαφή. Εµαθα και το πρόβληµα που αντιµετώπισε η κόρη του - δεν το γνώριζα. Αυτό φαντάζοµαι ότι τον έκανε να αποµονωθεί, όπως και όλη την οικογένεια.

fot-terz


Πώς ήταν το ξεκίνηµά σας µε τον Βασίλη Καρρά;

Εγώ ξεκίνησα ως µουσικός, έπαιζα πλήκτρα, ο Βασίλης δούλευε στα µπουζούκια και κάναµε µαζί πρόβες. Ο Βασίλης ήταν παιδί της γειτονιάς, της παρέας, πανέξυπνος πάνω στη δουλειά, είχε κάνει διάφορες παρέες, που τον στήριζαν και πήγαιναν για να τον ανεβάσουν, για να πιάσει δουλειά σε κάποιο καλό µαγαζί. Πήγαιναν συνεννοηµένοι στα µαγαζιά. Ελεγαν στον µαγαζάτορα να πει κανένα τραγούδι ο Βασιλάκης, εκείνος ανέβαινε και να τα λουλούδια, να τα πιάτα… Οπότε έκανε ένα καλό ξεκίνηµα.

Πάντα κρατούσε µαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πιο έξω, στην επαρχία, δούλευε και σε 2-3 µαγαζιά µαζί, µε χορούς και εκδηλώσεις. Εχω µάθει ότι, επειδή δούλευε σε συνεργείο και ήταν καλός µάστορας, έφτιαχνε και αυτοκίνητα φίλων του.

Ισχύει; Εντάξει, άµα ξέρεις µια δουλειά, θα κάνεις κάτι, αν χρειαστεί. Οταν ξεκίνησε τα µπουζούκια, τα µεγάλα µαγαζιά, έφυγε από το συνεργείο. Ο Βασίλης ήταν καλός δηµοσιοσχεσίτης, έκανε πολλές γνωριµίες, ήταν αγαπητός σε όλη τη γειτονιά. ∆εν καθόταν στο σπίτι, ήταν συνέχεια στη γύρα. Αυτό ήταν κάτι που ακολουθήσαµε κι εµείς µετά. Ηµασταν η τετράδα που ξεκινήσαµε µαζί. Οταν άρχισαν οι επαφές µε την Αθήνα, ο Βασίλης «ξέφυγε», πήγε στη Μinos ΕΜΙ, πήρε τα πολύ πάνω του, όπως και Τερζής και ο Μελάς. Μόνο εγώ έµεινα εδώ, από φιλότιµο. ∆εν ήθελα να µετακοµίσω στην Αθήνα. Μου ήταν δύσκολο, δεν ήµουν άνθρωπος του ρίσκου, οι άλλοι ήταν.

fot-kar


Αγαπούσε το ποτό;

Ο Βασίλης έπινε πάρα πολύ και στο τέλος έτρωγε, και έτρωγε πολύ. Ηταν της παρέας. Πέρασε πολλή φτώχεια στα παιδικά του χρόνια. Οταν έκανε τραπέζι για τέσσερα άτοµα, η παραγγελία ήταν για 14. Βοηθούσε πάρα πολύ κόσµο, ιδίως συναδέλφους, όπως τάιζε και πάρα πολλές φτωχές οικογένειες. Ο Βασίλης ξεκίνησε να κάνει «Το σπίτι του τραγουδιστή», αλλά δεν πρόλαβε… Αυτό ήταν το µεγάλο όνειρό του, να κάνει έναν χώρο για εκείνους που δεν έχουν λεφτά να περάσουν. Το τραγούδι πλέον δεν είναι επάγγελµα. Στην Αθήνα κάνεις καριέρα, στη Θεσσαλονίκη δεν κάνεις µε τίποτα. Είµαστε παραµεληµένοι εµείς στη Θεσσαλονίκη, δεν µας στηρίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. Παλιά ήταν αλλιώς.


Σταύρος Φωτιάδης: «Ημασταν στη γειτονιά με τη Νατάσα, πιτσιρίκα τότε, 16 χρόνων, και ήρθε ο πατέρας της και μου είπε: "Σε παρακαλώ, θέλει να γίνει τραγουδίστρια"»


Είχατε το δικό σας νυχτερινό κέντρο;

Εγώ είχα και το νυχτερινό µαγαζί «Κάστρο». Από το δικό µου µαγαζί ξεκίνησε και η Νατάσα Θεοδωρίδου. Ηµασταν στη γειτονιά µε τη Νατάσα, πιτσιρίκα τότε, 16 χρόνων, και ήρθε ο πατέρας της και µου είπε: «Σε παρακαλώ, θέλει να γίνει τραγουδίστρια». Μου την έφερε µια µέρα στο σπίτι, την άκουσα λίγο µε το πιάνο και ήταν έτοιµη. Είχε θάρρος. Του είπα να τη φέρει στο µαγαζί, µαζί µου, να την προσέχω.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024