Ο Βασίλης Καρράς δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε. Δεν ξέχασε ποτέ τους συγχωριανούς του, τους φίλους του. Δεν ξέχασε ποτέ πώς είναι να μην έχεις... μία. Γι’ αυτό και βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη, σιωπηλά και αθόρυβα.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό του νομού Καβάλας, το Κοκκινοχώρι, στις 12 Νοεμβρίου του 1953. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλειος Κεσογλίδης. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Οι παππούδες και οι γονείς του, πρόσφυγες από τον Πόντο, ήταν αγρότες στις καπνοκαλλιέργειες της περιοχής. Δύσκολες εποχές. Στα δέκα χρόνια του η οικογένειά του μετακομίζει στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Στριμώχνεται σε ένα σπιτάκι στη Σταυρούπολη, που κάθε τόσο πλημμυρίζει από τα νερά που ξεχειλίζουν ορμητικά από τον Δενδροπόταμο. Ο πατέρας του, Λάζαρος, ήταν οικοδόμος, η μητέρα του, Άννα, καθαρίστρια. Ο μικρός Βασίλης έχει μεράκι με το τραγούδι. Ακούει Καζαντζίδη, Γαβαλά, Καίτη Γκρέι, Μαρινέλλα, γοητεύεται από τις λαϊκές φωνές τους και θέλει με την παιδική του αθωότητα να τους μοιάσει. Στα 16 του κάνει την πρώτη μουσική εμφάνισή του στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στη γειτονική συνοικία του Ευόσμου.

Όλη η γειτονιά του σπεύδει να τον ακούσει. Τραγουδάει ποντιακά, αλλά ξεχωρίζει με το χάρισμά του στις λαϊκές ερμηνείες. Έναν χρόνο αργότερα ο πατέρας του πεθαίνει και ο νεαρός Βασίλης, αντί για το πάλκο, βγαίνει στη βιοπάλη. Παιδί για όλες τις δουλειές, στο φούρνο της γειτονιάς, πλανόδιος κουλουρτζής, λαχειοπώλης και αμέτρητες άλλες εργασίες του ποδαριού.

Εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργαστεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του «Εγώ, αγάπη μου, εγώ». Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στη Θεσσαλονίκη. Οι δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Οι συνεργασίες του Βασίλη Καρρά

Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Δημήτρης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι. Έχει κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές, όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και ο Γιώργος Κακοσαίος. Με τους περισσότερους από αυτούς έχει συνεργαστεί σε ζωντανά προγράμματα. Επίσης, υπήρξε συνθέτης και στιχουργός και έχει γράψει πάνω από 150 τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου. Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία του με τον αδικοχαμένο Παντελή Παντελίδη. Ο Βασίλης Καρράς εκτιμούσε πολύ τον Παντελίδη και τον είχε βοηθήσει, όπως πολλούς και πολλές στο ξεκίνημά τους.

Γι’ αυτό και είναι χιλιάδες τα μηνύματα και τα συλλυπητήρια απ’ όλους τους συναδέλφους του και όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο γι’ αυτόν. Όλοι έχουν να θυμηθούν μια ωραία στιγμή μαζί του και όλοι να του πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Η περιπέτεια με τον καρκίνο

Βράδυ Σαββάτου, στις 26 Μαρτίου 2022, λίγο προτού εμφανιστεί με τον Γιάννη Πλούταρχο στο κέντρο διασκέδασης «Αναδρομές Live» στο Ηράκλειο της Κρήτης, αισθάνεται αδιαθεσία. Μεταφέρεται εσπευσμένα στην Παθολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Οι γιατροί διαπιστώνουν πρόβλημα στο στομάχι του. Του χορηγούν ορό και φαρμακευτική αγωγή. Ο τραγουδιστής νιώθει σαν το λιοντάρι στο κλουβί.

Αρνείται να ακυρωθεί η εμφάνισή του. «Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε γρήγορα», λέει στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στις διαμαρτυρίες τους απαντά χιουμοριστικά: «Χρέωσέ το σε μένα». Το ίδιο βράδυ ανεβαίνει στην πίστα με τις «πεταλούδες» αιμοληψίας στο χέρι και ολοκληρώνει κεφάτος το πρόγραμμά του.

Η αίθουσα τον αποθεώνει, καθώς τραγουδάει με φωνή που ξεχειλίζει από πάθος «Εγκαίνια κάνω στη ζωή». Τα χαράματα γυρίζει στο νοσοκομείο προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία, να πάρει το εξιτήριο και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου και επισκέφθηκε τον γιατρό του. Έκτοτε μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία δίνοντας με απόλυτη αξιοπρέπεια τη δική του μάχη. Την τελευταία φορά μπήκε στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κορονοϊό. Ο οργανισμός του δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή παραμονή Χριστουγέννων. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στο χωριό του, στο Κοκκινοχώρι, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, και να ακούγονται μπουζούκια και τραγούδια, αντί για κλάματα.

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο μεγάλος καλλιτέχνης κρατούσε την οικογένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν και υπήρξε παντρεμένος με τη σύζυγό του επί 45 ολόκληρα χρόνια. Η Χριστίνα ήταν στο πλευρό του πάντα, όπως και στις δύσκολες στιγμές με την υγεία του. Η ίδια είναι μια πολύ όμορφη και κομψή γυναίκα, που στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος.

«Εγώ παντρεμένος γεννήθηκα. Στα 18 μου γνώρισα τη γυναίκα μου και στα 20 παντρεύτηκα. Γυναίκα τη λέω. Έτσι φώναζε και ο πατέρας μου τη μάνα μου. Στην οικογένειά μου κρατάμε τις παραδόσεις. Πάντως, το όνομά της είναι Χριστίνα. Κι εκνευρίζεται πολύ όταν μουρμουρίζει και δεν της απαντάω... Έχουμε και μία κόρη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για την οικογένειά του.

Το 2019, η κόρη του Βασίλη Καρρά και της Χριστίνας, η Ειρήνη, παντρεύτηκε και ο γνωστός τραγουδιστής εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος στον γάμο της. Η οικογένειά του βρισκόταν δίπλα του μέχρι το τέλος και είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να τηλεφωνούν στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον Βασίλη Καρρά για να μην αναστατωθεί.

«Παίζουμε μόνο Καρρά»

Συντετριμμένοι είναι οι συγχωριανοί του Βασίλη Καρρά. Έργα ανάπλασης, κράσπεδα, χώροι αναψυχής πραγματοποιήθηκαν με τη δική του φροντίδα. Οι συγχωριανοί του θα θυμούνται για πάντα τον χαμογελαστό Βασίλη, που κάθε φορά ρωτούσε ποιες είναι οι ανάγκες του χωριού και τις ικανοποιούσε με τις δωρεές του.

«Πάρα πολύ τον αγαπούσε ο κόσμος, ψυχούλα, ψυχούλα», λέει ένας συγχωριανός του, ενώ μια άλλη γυναίκα δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ: «Είμαστε συγκλονισμένοι. Για εμάς ο Βασίλης ήταν πρώτα απ’ όλα συγχωριανός. Θα ήμασταν μαζί σήμερα, εδώ ήταν συνέχεια. Έχω πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν ότι έκανε αγαθοεργίες. Μου έλεγαν με ονοματεπώνυμο κι εμείς δεν είχαμε ιδέα. Ξέρω ότι βοηθούσε κυρίως παιδιά. Έστελνε κόσμο μέσα στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα για να συμπαρασταθούν στα παιδάκια τους».

Λίγοι, όμως, γνώριζαν πόσες φορές ο Βασίλης Καρρά είχε στηρίξει ανώνυμα πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη, συγχωριανούς και μη. «Ήταν ένας άνθρωπος καλός, έκανε αγαθοεργίες εδώ πέρα. Βοηθούσε τους πάντες, όπου υπήρχαν προβλήματα. Βοηθούσε το χωριό, είχε όνειρα για το χωριό. Εμένα μου έλεγε, που πρόσφατα πήγα και τον είδα, ότι θέλει να κάνει κάποια πράγματα ακόμα», λένε άλλοι συγχωριανοί του.

Οι φίλοι του τον αποχαιρετούν σήμερα από τη φάρμα του, τον χώρο που δημιούργησε στις πλαγιές του Παγγαίου, όπου καλλιεργούσε τα δικά του προϊόντα. Η είδηση της απώλειας του Βασίλη Καρρά έγινε γνωστή στην αγαπημένη του πόλη, τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο κόσμος διασκέδαζε για την παραμονή των Χριστουγέννων. Στο κέντρο της πόλης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το καθιερωμένο υπαίθριο γλέντι, μικροί και μεγάλοι τον αποχαιρέτησαν με τα τραγούδια του.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν πλήθος κόσμου σε κεντρικό δρόμο της συμπρωτεύουσας να τιμά τον Βασίλη Καρρά τραγουδώντας με μια φωνή «Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον «άρχοντα» της λαϊκής μουσικής σκηνής Βασίλη Καρρά, τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκης θα παίζουν μόνο τραγούδια του αγαπημένου τραγουδιστή για τρεις μέρες. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρόταση προς όλους τους καταστηματάρχες εστίασης να έχουν στα ηχεία των μαγαζιών τους τραγούδια του Βασίλη Καρρά, ως ένδειξη πένθους.

«Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Άρχοντα, η εστίαση Θεσσαλονίκης αποφάσισε και ενημερώνει τα μέλη της, σε όσα καταστήματα είναι εφικτό, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη να παίζουμε ΜΟΝΟ Βασίλη Καρρά. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΑΡΧΟΝΤΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η αγάπη του κόσμου

Με αφορμή τον θάνατό του, τα social media γέμισαν βίντεο από συναυλίες του. Ένα, μάλιστα, από αυτά έχει γίνει viral. Αυτό δεν είναι άλλο από τη συγκίνηση του Βασίλη Καρρά σε συναυλία του το 2017, στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας. Ο Βασίλης Καρρά τραγουδά το «Νύχτα ξελογιάστρα», με το κοινό να τον ακολουθεί και να γίνονται όλοι μία φωνή.

Τότε διέκοψε τους μουσικούς συγκινημένος και είπε: «Εγώ σήμερα έχω ολοκληρωθεί σαν καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος. Αυτή η αγάπη που εισπράττω σήμερα... Μακάρι ο Θεός να μου έδινε τη δύναμη να τη μοιράσω». Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Βασίλης Καρρά ξέσπασε σε κλάματα, αρκετά φορτισμένος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νυχτερινή διασκέδαση παραμονή Χριστουγέννων ήταν διαφορετική, με τους καλλιτέχνες να εμφανίζονται στις πίστες και να αποχαιρετούν με τον δικό τους τρόπο τον Βασίλη Καρρά. Και όλοι, που βρίσκονταν ταυτόχρονα σε κάθε μεριά της Ελλάδας, μια τέτοια γιορτινή μέρα, είπαν τα τραγούδια του, που ακούστηκαν από εκατομμύρια στόματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝTIME»