Την αναίρεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δεν ανακάλεσε δωρεές 24,5 εκατ. ευρώ στην πρώην σύζυγό του Σοφία Γιαννικοπούλου, επιχειρεί με έφεσή του ο Γιάννης Κούστας.

Ο εφοπλιστής άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ζητώντας πίσω πολυτελή σπίτια και μετοχές που χάρισε στην πρώην σύζυγό του κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Ήταν «αχάριστη, κακότροπη και υπεροπτική» αναφέρει στο δικόγραφο της έφεσής του, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση. Στην έφεσή του, που αποκαλύπτει το mononews.gr, o διευθύνων σύμβουλος της Danaos Corporation ισχυρίζεται ότι οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκριναν όχι με αποδείξεις, αλλά με συμπερασματικές κρίσεις και τα διδάγματα της κοινής πείρας, αγνοώντας δέκα καταθέσεις μαρτύρων του.

Αν και το Εφετείο κρίνει ότι η κ. Γιαννικοπούλου δεν ήταν αχάριστη, ο κ. Κούστας επικουρικά ζητά να αναγνωριστεί ότι σκοπός των δωρεών του στην τότε σύζυγό του ήταν η εξυπηρέτηση της κοινής συμβίωσής τους. Αλλά εφόσον ο γάμος τους διαλύθηκε, δεν της οφείλει τίποτα, όπως φέρεται να υποστηρίζει στην έφεσή του. Της προσάπτει «απόλυτη αχαριστία», ενώ ο ίδιος «είχε διαλύσει για εκείνην τον πρώτο του γάμο». Την κατηγορεί για «βαρύτατα παραπτώματα από την αρχή του έγγαμου βίου τους» και για έναν «ανηλεή και άθλιο πόλεμο» εις βάρος του.

Τι ζητά ο Γιάννης Κούστας


Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας ζητά να πάρει πίσω:

Μια διώροφη μονοκατοικία 600 τ.μ., με πισίνα 140 τ.μ., στην παραλιακή οδό Αθηνών - Σουνίου, στο Λαγονήσι (η εξοχική κατοικία του ζευγαριού), με αγοραία αξία (κατά την κατάθεση της αγωγής Κούστα) στα 17 εκατ. ευρώ, μια τριώροφη μονοκατοικία στη Γλυφάδα, αγοραίας αξίας 5,7 εκατ. ευρώ (η συζυγική τους κατοικία), ένα οικόπεδο στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα, δύο μεζονέτες στη Βουλιαγμένη και τις μετοχές σε δύο εταιρείες (στις οποίες ανήκαν τα πρώτα δύο ακίνητα). Αυτά είναι «τα δώρα αγάπης», που κατά την απόφαση του Πρωτοδικείου πρέπει να παραμείνουν στη Σοφία Γιαννικοπούλου, αλλά κατά την έφεση του Γιάννη Κούστα πρέπει να του επιστραφούν.

Και αυτά, όπως ισχυρίζεται, είναι μόνο ένα μέρος των πανάκριβων δώρων στη δεύτερη σύζυγό του. Τα κοσμήματα αξίας τεσσάρων εκατ. ευρώ και το αυτοκίνητο Αston Martin, ο κ. Κούστας απλώς τα αναφέρει στην έφεσή του, χωρίς να ζητά ανάκληση και αυτών των δωρεών.

Η έφεση


«Οι λόγοι για τους οποίους δώρισα στην αντίδικο όσα της δώρισα -αναφέρει στην έφεσή του- είναι διότι ήταν σύζυγός μου, διότι την ερωτεύτηκα και την αγαπούσα (γι’ αυτήν, άλλωστε, είχα διαλύσει τον πρώτο γάμο μου), διότι ήθελα να ικανοποιώ κάθε επιθυμία της (ακόμη και την πιο εξεζητημένη), κάθε απαίτησή της (ακόμη και την πιο υπερβολική) και κάθε όνειρό της (ακόμη και το πιο “άπιαστο”), για να είναι ευχαριστημένη-ευτυχισμένη και να αισθάνεται ασφαλής (ούσα πάντα απίστευτα ανασφαλής), διότι η ίδια ζητούσε φορτικά το καθετί, αλλά και διότι, προς το τέλος της έγγαμης συμβίωσής μας, προσπαθούσα να σώσω τον παραπαίοντα γάμο μας, για να γλιτώσω τις κόρες μας από ένα διαζύγιο.

Έτσι, υπέμεινα για μεγάλο διάστημα την απαράδεκτη για σύζυγο συμπεριφορά της αντιδίκου κι εντέλει έκανα ό,τι μπορούσα -φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να της δωρίζω σημαντικής αξίας κινητά και ακίνητα- για να αποφύγω το διαζύγιο και τις συνέπειές του, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τις δύο κόρες μου, χωρίς βεβαίως να τη συγχωρήσω ποτέ για όσα απαράδεκτα έκανε κατά τη διάρκεια του γάμου μας».

Η ημερομηνία εκδίκασης της έφεσης του Γιάννη Κούστα στο Εφετείο Αθηνών παραμένει άγνωστη, καθώς -μέχρι τώρα- ούτε ο ενάγων ούτε η εναγόμενη έχουν μεριμνήσει για τον προσδιορισμό της δίκης.

Οι αξιώσεις από την πρώην σύζυγο του Γιάννη Κούστα


Την ίδια στιγμή, η πρώην σύζυγός του Σοφία Γιαννικοπούλου, με αγωγή που έχει καταθέσει, έχει αξιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην περιουσία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους. Στο μεταξύ, στις αρχές Δεκεμβρίου, το δικαστήριο απέρριψε στο σύνολό της ως απαράδεκτη την αγωγή της πρώην συζύγου Σοφίας Γιαννικοπούλου, η οποία διεκδικούσε, μέσω υπεράκτιας εταιρείας, είκοσι εκατ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 16 εκατ. ευρώ), συν 50.000 ευρώ αποζημίωση για την ηθική βλάβη της από τον Γιάννη Κούστα και «όσους τον συνέδραμαν στο σχέδιό του».

Κατά τη Σοφία Γιαννικοπούλου, επρόκειτο για ένα «δώρο» είκοσι εκατ. δολαρίων του Γιάννη Κούστα, το οποίο εκείνος πήρε πίσω, «εξαπατώντας τη» λίγες ημέρες προτού εγκαταλείψει το σπίτι τους. «Με εξαπάτησε. Μου απέσπασε με δόλιο και παράνομο τρόπο τα χρήματα που ο ίδιος μου δώρισε, για να εξασφαλίσει εμένα και τα δύο παιδιά μας, σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου του» ισχυριζόταν η κ. Γιαννικοπούλου.

Το πρώην ζευγάρι, που γνωρίστηκε το 1994, είχε αποκτήσει μαζί δύο κόρες, τη Δανάη και την Αμαλία, προτού τραβήξει χωριστούς δρόμους το 2012 και ακολουθήσουν αρκετές δικαστικές διαμάχες μεταξύ του.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime