Η Μαντώ Γαστεράτου έκανε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, με αφορμή ένα αρνητικό σχόλιο που δέχτηκε.

Το σχόλιο που έλαβε η Μαντώ Γαστεράτου:

«Ο τίτλος ταιριάζει σε πολλές από εσάς. Κομμωτήρια, γυμναστήρια, μασάζ, ρούχα, καλλυντικά. Αυτό που χαρακτηρίζει τις περισσότερες και έχουν χάσει κάθε αξία που υπήρχε κάποτε. Και δήθεν στον βωμό του φεμινισμού και της ανεξάρτητης γυναίκας. Δεν λέω να μην περιποιούμαστε τους εαυτούς μας, αλλά να τα συνδυάζουμε και με τα υπόλοιπα. Αυτές είναι πραγματικές γυναίκες, που μπορούν να είναι κοκέτες και νοικοκυρές και όχι φρου φρου όλη μέρα αλλά τα υπόλοιπα στον κόκορα».

Η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός δεν απέφυγε να απαντήσει στην επίκριση που δέχτηκε, κάνοντας λόγο για τη φεμινιστική πρόοδο των ημερών μας και υποστηρίζοντας τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, σε αντιπαράθεση με τις παλαιότερες εποχές. Επίσης τόνισε πως το γεγονός ότι μια γυναίκα καλλωπίζεται δεν σημαίνει ότι δεν έχει πραγματικές αξίες και ανησυχίες.

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Έτσι ξεκίνησε την ανάρτησή της:

«Εκ μέρους των πολλών από εμάς, αναρωτιέμαι πόσα κιλά "καλής μητέρας”, σωστής γυναίκας κ.λπ. νομίζετε πως χρειάζονται να μπουν στη ζυγαριά για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα στη σήμερον ημέρα ως "καλή μάνα, γυναίκα, νοικοκυρά"».

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Και συνεχίζοντας είπε: «Επίσης, συνεχίζω να αναρωτιέμαι πώς μια βαμμένη ρίζα, ένα φροντισμένο σώμα, μια περιποιημένη αμφίεση και γενικότερα μια αυτοφροντίδα στα μέσα και τα έξω μας μπορούν να συμβάλουν στο να γκρεμίσουν ένα ολόκληρο αξιακό σύστημα. Έχετε δίκιο λέγοντας ότι ο φεμινισμός και η γυναικεία ανεξαρτησία χρησιμοποιούνται ως έννοιες. Αυτός είναι και ο σκοπός τους άλλωστε. Και χίλια μπράβο μας που επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε και άλλες γυναίκες μέσω αυτών.

Θα τολμήσω να κάνω μια πιο Light ερμηνεία των λεγομένων σας και να υποθέσω πως είστε τελειομανής, αν και δυστυχώς πιστεύω πως υπάρχει ένας λανθάνων θυμός προς το γυναικείο φύλο στα λεγόμενά σας. Μας λέτε, λοιπόν, πως όλες οι "πραγματικές γυναίκες” μπορούν να είναι και κοκέτες και νοικοκυρές ταυτόχρονα. Θέλω να ελπίζω πως η άποψή σας εκφράζει τη μειοψηφία των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία μας στο σήμερα. Η δική σας εξιδανικευμένη εκδοχή των γυναικών χρειάζεται αποκαθήλωση τώρα! Αρκετές από τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας, τις θείες μας, τις δασκάλες μας κ.λπ., που ήταν και κοκέτες, και μανάδες, και νοικοκυρές ταυτόχρονα, έζησαν μια ζωή μη βιωμένη στην προσπάθειά τους να είναι τέλειες σε όλα».

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Έπειτα πρόσθεσε: «Ήταν μεγάλο βλέπετε το τίμημα που πλήρωναν καθημερινά για να μην πέσει η παντόφλα του συζύγου ή να μην έχει να λέει η γειτόνισσα. Γυναίκες που έμαθαν να ετεροκαθορίζονται και να παίρνουν αξία μόνο μέσα από την ευχαρίστηση των άλλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές -τις δικές μας και όχι μόνο- εσωτερικευμένο άγχος, θυματοποίηση, πίεση, καταπίεση, θυμό, θλίψη κ.λπ.».

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Συγχρόνως, η Μαντώ Γαστεράτου δήλωσε: «Αφήστε λοιπόν τη σύγχρονη γυναίκα, μητέρα, μανούλα, μαμά να φροντίζει τον εαυτό της, να νιώθει ευτυχισμένη, ελεύθερη, ολοκληρωμένη, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει χαρούμενα παιδιά και ισορροπημένους ενήλικες. Εγκαταλείψτε την ιδέα τού "τα μπορώ όλα μονάχη μου”. Και ναι, σίγουρα αυτή η φράση εμπεριέχει κομμάτια ψυχικής ενδυνάμωσης, αλλά από την άλλη, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, περιέχει και τη σκοτεινή του πλευρά. Θυμό, θυματοποίηση, αίσθηση παντοδυναμίας, αυστηρές και άκαμπτες άμυνες».

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Τέλος, ολοκλήρωσε: «Χρειάζομαι τη μανούλα μου και τον πατέρα μου να μου κρατήσουν τα παιδιά για να λείψω από το σπίτι και είναι ο.κ., χρειάζομαι μια γυναίκα για να μου κρατήσει τα παιδιά για να λείψω για λίγες ώρες και να με φροντίσω και είναι ο.κ., χρειάζομαι να στείλω τα παιδιά στον παιδικό για να τα προλάβω όλα και να μη σαλτάρω και είναι ο.κ. Γυναίκες που θαυμάζω κι αγαπώ, μαμάδες ή όχι ρίξτε τη δική σας τοποθέτηση γιατί πολύ μακριά έχει πάει αυτή η βαλίτσα! Έχει πια παλιώσει και είναι τρύπια, μπάζει από παντού! #έλεος #womanpower».

Μαντώ Γαστεράτου: H απάντησή της σε επικριτικό σχόλιο

Δείτε την ανάρτηση στο Instagram: