Η Μάρα Μεϊµαρίδη ετοιµάζει το νέο της βιβλίο, µε τίτλο «Underground». Πρόκειται για µια νουβέλα επιστηµονικής φαντασίας πάνω στο πιο hot θέµα των εποχών, την A.I. (τεχνητή νοηµοσύνη).

Η ίδια έχει να πει ενδιαφέροντα πράγµατα.

Γιατί πριν από λίγες ηµέρες προσθέσατε στο Facebook τη λέξη Human;

Πριν από λίγο καιρό προσέθεσα δίπλα στο όνοµά µου στο προφίλ µου στο Facebook τη λέξη Human (άνθρωπος), προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Για να δηλώσω, από τώρα, πως ανήκω στο ανθρώπινο είδος. Γιατί, όπως λένε αυτοί που δηµιούργησαν την Α.Ι. (τεχνητή νοηµοσύνη) και πλέον δεν µπορούν να την ελέγξουν, δεν ξέρουν αν το ανθρώπινο είδος θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. Μπαίνουµε σε µια περίοδο µεγάλης αβεβαιότητας. Το Α.Ι. έχει καταφέρει να µας γίνει απαραίτητο. Εχει δηµιουργήσει µεγάλη οικειότητα µε τους χρήστες. Αυτό το κινητό που κρατάτε στα χέρια σας κι από το οποίο έχετε εξάρτηση ελέγχεται από την τεχνητή νοηµοσύνη και σε λίγο θα ελέγχεται πλήρως. Η Α.Ι., όπως εξελίσσεται, θα γίνει ένα δισεκατοµµύριο φορές πιο έξυπνη από εµάς. Είναι η πρώτη τεχνολογία στην Ιστορία που µπορεί να πάρει αποφάσεις από µόνη της.

Ποια είναι η γνώµη σας για το ∆ιαδίκτυο;

Σε λίγο όλο το ∆ιαδίκτυο θα γεµίσει µε ψεύτικες ειδήσεις, ψεύτικα νέα. ∆εν θα ξέρουµε ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέµα. Ακόµα κι αν βλέπεις τη µάνα σου στην οθόνη, µπορεί να είναι φτιαχτό. Το Α.Ι. κάνει διάδοση παραπληροφόρησης. Η άνοδος των deepfakes θα διαλύσει την κοινωνία. Λένε ψέµατα στους ανθρώπους, για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. ∆εν ξέρουµε γιατί µαθαίνουν. ∆εν ελέγχουν τα πυρηνικά αυτή τη στιγµή, αλλά ο φόβος είναι ότι θα κυριαρχήσουν. Ο Μο Γκαουντάτ, πρώην µεγαλοστέλεχος της Google, και ο Εµάντ Μοστάκ, CEO της Stability A.I., αναρωτιούνται δηµόσια: Πώς µπορούµε να είµαστε σίγουροι πως δεν θα µας σκοτώσει; Πως δεν θα µας υποδουλώσει; Πως δεν θα µας βασανίσει; Αισθήµατα και συνείδηση δεν έχει. Στην τελευταία του συνέντευξη λίγο πριν πεθάνει ο Στίβεν Χόκινγκ, στο ερώτηµα «Ποια είναι η µεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα;», απάντησε: «Από την αρχή της Βιοµηχανικής Επανάστασης, υπήρχαν φόβοι για µαζική ανεργία, καθώς οι µηχανές αντικατέστησαν τους ανθρώπους. Αντίθετα, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες έχει αυξηθεί παράλληλα µε τις αυξηµένες ανάγκες. Το εάν αυτό µπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον είναι ένα ανοιχτό ερώτηµα, αλλά υπάρχει µεγαλύτερος κίνδυνος από την τεχνητή νοηµοσύνη. Εάν της επιτρέψουµε να αυτοσχεδιαστεί, τότε µπορεί να βελτιωθεί γρήγορα και µπορεί να χάσουµε τον έλεγχο». Η µοίρα της ανθρωπότητας είναι ένα συναρπαστικό θέµα και η διερεύνηση των πιθανών κινδύνων που µας απειλούν µπορεί να συµβάλει αποτελεσµατικά, δίνοντας ουσιαστικό προβληµατισµό και δράση.

Τι περιγράφει αυτό το βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο θα µπορούσε να ξεκινά µε τη φράση: «Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν σε αυτόν τον πλανήτη». Αν το πει αυτό, ο συγγραφέας αυτόµατα κατατάσσεται στους απαισιόδοξους. «Τελειώσαµε σαν είδος. Είµαστε καταδικασµένοι. ∆εν υπάρχει ελπίδα για εµάς». Αυτό δεν είναι απόλυτη αλήθεια. Η ανθρωπότητα έχει τη µοναδική ικανότητα να προσαρµόζεται και πιθανόν να προσαρµοστεί ακόµα µία φορά. Θα υπάρξουν απώλειες στη διαδικασία; Σίγουρα.

Αλλά πώς φτάσαµε να µιλάµε για την εξαφάνιση του Homo Sapiens στις ηµέρες µας;

Οταν στις 14 Μαρτίου του 2023 το Chat GPT4 A.I. δόθηκε στο κοινό για χρήση, ο κόσµος ήταν ενθουσιασµένος. Μέσα σε έναν µήνα απέκτησε 100 εκατοµµύρια χρήστες, που το παρουσίασαν ως µια ανακάλυψη εξίσου σηµαντική µε την εφεύρεση του τροχού. Οι προγραµµατιστές δήλωσαν ειλικρινά ότι το A.I. δόθηκε στο κοινό µε σκοπό να εκπαιδευτεί και να µάθει το ίδιο. Ολοι περιµένουν από την τεχνητή νοηµοσύνη πως θα είναι µια τεράστια βοήθεια σε πολλούς τοµείς: Ιατρική, κλιµατική αλλαγή, Μαθηµατικά, Φυσική, σύµπαν, λογοτεχνία και πολλά άλλα. Και πράγµατι αποδεικνύεται µέρα µε τη µέρα ένα σπάνιο βοήθηµα και εργαλείο σε κάθε δουλειά. Οµως η ταχύτητα µε την οποία η A.I. έχει προχωρήσει έχει κάνει ορισµένους ερευνητές σκεπτικούς. Εχοντας όλη την ανθρώπινη γνώση, σε κάθε τοµέα, η A.I. σύντοµα θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Θα θελήσει και να τους εξαφανίσει;

Δημοσιεύτηκε στo Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 12/8