Η Ελληνίδα ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτρια και παραγωγός Μιμή Ντενίση μιλά για το «ταξίδι» της παραγωγής «Σμύρνη μου αγαπημένη», τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στη μεγάλη οθόνη, το οποίο, όπως αναφέρει, θα έχει και συνέχεια με τηλεοπτική σειρά. Μάλιστα, αποκαλύπτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το νέο εγχείρημά της, μια παραγωγή που θα αφορά στο λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό διπλωμάτη που αφαίρεσε από την Αθήνα το 1803 και το 1812 τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το οποίο όμως θα εστιάζει στις πτυχές της προσωπικής του ζωής.

«Η ταινία “Σμύρνη μου αγαπημένη” γυρίστηκε το 2021 κι έχει προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Ετοιμάζω το δεύτερο μέρος, που είναι η καινούρια πατρίδα, από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι σειρά αυτή τη φορά κι ελπίζω να γίνει διεθνής. Θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη, σε χώρους όπως η περίφημη Στοά Μοριάνο, το ιστορικό “Όλυμπος Νάουσα”, το Τσινάρι με τα καφενεία και μακάρι να γίνει καλή όπως το πρώτο μέρος» είπε η δημοφιλής καλλιτέχνιδα. Με όνειρο να κάνει γνωστή την ιστορία της Μικρασίας και του Πόντου σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε την έρευνα, όπως αποκάλυψε, με πολλή αγάπη και πάθος για τη θρυλική πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια στη δημοφιλή θεατρική παράσταση ήταν εξαντλημένα επί τρία ολόκληρα χρόνια, με την ταινία στη μεγάλη οθόνη να παίρνει τα σκήπτρα. Πρωταγωνίστρια, μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, η οποία θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της στην κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα. «Αυτό που έχουν το θεατρικό και η ταινία ήταν η πραγματική ζωή της Σμύρνης. Είχαν μια όμορφη ζωή, δούλευαν πολύ, αλλά την απολάμβαναν και γλεντούσαν πολύ. Υπήρχε πλούτος ακόμη και στην εργατική τάξη. Ήταν άνθρωποι νοικοκύρηδες, με μια ωραία ζωή, η οποία από τη μία στιγμή στην άλλη, 14 με 15 Αυγούστου, διαλύθηκε και πήγε στην τραγωδία. Μου λένε πολλοί ότι η ταινία, εκεί που τη βλέπεις και απολαμβάνεις τους έρωτες, την όπερα, τις μαγειρικές, ξαφνικά γίνεται πάρα πολύ άγρια. Μα, έτσι έγινε. Δεν διαλύθηκε ένας πολιτισμός λίγο-λίγο, ήταν κάτι πολύ άγριο!

Ήταν τρομερό και δύσκολο να παίζεις τις τελευταίες σκηνές στο θεατρικό. Υπήρξαν παραστάσεις που δεν μπορούσαμε να παίξουμε, γιατί έκλαιγε τόσο πολύ ο κόσμος, που παρασυρόμουν κι εγώ και έκλαιγα πολύ περισσότερο, δεν μπορούσα να πω τα λόγια. Είναι σπάνιο αυτό να συμβεί στο θέατρο. Πιστεύω ότι και ο πιο αδιάφορος Έλληνας, αν μπει στο θέμα αυτό και το καταλάβει, συγκινείται».


Το νέο πρότζεκτ

Ακούραστη, συνεχίζει να δουλεύει αδιάκοπα έπειτα από σαράντα χρόνια καριέρας και μιλά για το νέο φιλόδοξο πρότζεκτ της. «Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Έλγιν από μια πιο προσωπική πλευρά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε καλά, όπως στη “Σμύρνη” και να ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη τα γυρίσματα. Θα γίνουν στην Αθήνα, στη Γαλλία και την Τουρκία. Εκτός από αφηγήτρια, θα έχω επιπλέον ένα “μυστικό ρόλο”» αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μιμή Ντενίση.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι από τις 7 Ιανουαρίου 2024 θα βρίσκεται στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη θεατρική παράσταση «Από Σμύρνη... Σαλονίκη», το δεύτερο μέρος της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η αυλαία θα πέσει τον Μάρτιο και στη συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 14/06/2023