Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Χιλιοειπωμένη και χιλιογραμμένη ρήση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις. Χωρίς φυσικά να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η επιτυχία κάποιου πηγάζει από τη δυναμικότητα της συντρόφου του, στην περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς και της Γέλενα Τζόκοβιτς είναι δεδομένο ότι τα δύο αυτά στοιχεία συνυπάρχουν.

Από μαθητές

Ο Σέρβος θρύλος του τένις και η σύζυγός του είναι μαζί από τότε που ήταν μαθητές στο γυμνάσιο. Η Γέλενα, μονίμως παρούσα στους αγώνες του «Νόλε», είναι το στήριγμά τους στα εύκολα και στα δύσκολα.

Γεννημένη στις 17 Ιουνίου 1986 στο Βελιγράδι, φοίτησε στο τοπικό αθλητικό λύκειο. Σε αυτό γνώρισε τον αγαπημένο της Νόβακ και από τότε είναι μαζί. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο, η Γέλενα συνέχισε τις ανώτερες σπουδές στα οικονομικά στο διάσημο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο -με ειδίκευση στο μάνατζμεντ στις μάρκες πολυτελείας- και αργότερα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Μονακό.

Έχει πει ότι μιλάει 17 γλώσσες -ο «Νόλε» μιλά 11- και λατρεύει το διάβασμα και το γράψιμο. Με αυτά καταπιάστηκε από πολύ μικρή, γνωρίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς της. Η Γέλενα πέρασε τα μαθητικά της χρόνια πάνω από βιβλία με στόχο τους υψηλούς βαθμούς και υπήρχε λόγος για αυτό. Η ίδια έχει εξηγήσει: «Από μικρή σκέφτηκα να πάω σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Αυτό με οδήγησε να είμαι η καλύτερη μαθήτρια στο δημοτικό και στο γυμνάσιο για να κερδίσω υποτροφίες. Οι γονείς μου δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευσή μου σε ξένη χώρα».

Όσον αφορά τη σχέση της με τον Νόβακ, μάλλον έχει ισχυρά θεμέλια. Η όμορφη Γέλενα έχει πει: «Να συναντηθούμε ήταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία. Ήμουν φοιτήτρια και εκείνος ήταν πολύ νέος τενίστας που δεν είχε χρήματα για ταξίδια. Τα αεροπλάνα ήταν εκείνη την εποχή κάτι εντελώς μακριά από μας. Κάναμε πολλά σχέδια πώς θα συναντιόμασταν τότε». Το ζευγάρι μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο όταν η Γέλενα προσελήφθη από εταιρεία πετρελαίου. Ο γάμος τους έγινε το 2014, οπότε γεννήθηκε ο γιος τους, Στέφαν, ενώ το 2017 απέκτησαν και μία κόρη, τη Σάρα.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα και η Ορθοδοξία

Η Γέλενα Τζόκοβιτς είναι αυτή που ως πρόεδρος διευθύνει το Ίδρυμα Νόβακ Τζόκοβιτς και υπεύθυνη του εστιατορίου στο Βελιγράδι στο οποίο τρέφονται δωρεάν άστεγοι και άποροι. Το Ίδρυμα Νόβακ Τζόκοβιτς ιδρύθηκε το 2007 με την αποστολή «να βοηθήσει παιδιά από μειονεκτούσες κοινότητες να μεγαλώσουν, να παίξουν και να αναπτυχθούν σε δημιουργικό και ασφαλές περιβάλλον, μαθαίνοντας παράλληλα να σέβονται τους άλλους».

Η Γέλενα δηλώνει σε κάθε ευκαιρία, όπως και ο αγαπημένης της «Νόλε», την αγάπη της για την Ορθοδοξία. «Μου αρέσει να ξεκινώ και να τελειώνω τη μέρα μου με προσευχές και σκέφτομαι πολλά για τα οποία είμαι ευγνώμων στη ζωή μου», έχει πει. Όσοι τη γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι έχει μετατρέψει σε σκοπό της ζωής της να πείθει πλούσιους φίλους του ζευγαριού να χρηματοδοτούν δράσεις για ευάλωτα παιδιά. Είναι επίσης ιδρύτρια της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ Jelena Ristic Consulting. Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι και εκδότρια, καθώς εκδίδει το free press περιοδικό «Original», το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές στη Σερβία. Στόχος του περιοδικού, όπως έχει πει η ίδια, είναι «να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την επιστήμη». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά