Ο Τάσος Τρύφωνος σχολίασε όσα δήλωσε ο Ανδρέας Μικρούτσικος για το 12άρι της Κύπρου και το τραγούδι «Άνοιξη» και ο παρουσιαστής απάντησε.

Απαντώντας ο Ανδρέας Μικρούτσικος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τον πειράζει αν φαλτσάρισε ο σαξοφωνίστας, τι μας λες, ρε Τάσο, αυτά όχι σ' εμένα, πες τα κάπου που να περνάνε!».

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος σχολίασε πως «όταν ήμουν με την "Άνοιξη" στη Eurovision η Κύπρος δεν μας έδωσε το 12άρι».

Πόσες φορές η Κύπρος δεν μας έδωσε το πολυπόθητο 12άρι;

Μπορεί τα τελευταία χρόνια Ελλάδα-Κύπρος να ανταλλάσσουν 12άρια κατά τη διάρκεια του μουσικού διαγωνισμού Eurovision, ωστόσο, ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, παρατηρεί κανείς ότι αυτή η ανταλλαγή δεν ίσχυε από την αρχή του διαγωνισμού.

Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος θέλουμε να πιστεύουμε ότι η γειτονική μας Κύπρος θα μας δώσει το πολυπόθητο 12άρι και εμείς θα της το ανταποδώσουμε με το «ίδιο νόμισμα».

Η «συνεργασία» Ελλάδας-Κύπρου δεν αποτελεί και τη μοναδική του διαγωνισμού, καθώς στους κόλπους του έχουν φυτρώσει κάποιες ομάδες που κάθε χρόνο αλληλοϋποστηρίζονται.

Οι Βαλκανικές χώρες, οι Σκανδιναβικές, οι Βαλτικές και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι κάποιες από αυτές. Κάνοντας όμως ένα γρήγορο flashback στις διοργανώσεις της Eurovision από το 1981 -οπότε και η Κύπρος κάνει την εμφάνισή της στον διαγωνισμό- βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη ότι Ελλάδα-Κύπρος δεν έγιναν «κλίκα» με το «καλημέρα».

1981

Την πρώτη χρονιά η Κύπρος στέκεται φειδωλή -ή ίσως αντικειμενική- απέναντι στην Ελλάδα χαρίζοντας μόλις 6 πόντους στον Γιάννη Δημητρά και το τραγούδι «Φεγγάρι Καλοκαιρινό».

1985

Αυτή τη χρονιά Ελλάδα-Κύπρος δεν ανταλλάσσουν 12άρια, ανταλλάσσουν ωστόσο 8άρια. Για την Ελλάδα στο πάλκο βρίσκεται ο Τάκης Μπινιάρης με το τραγούδι «Μοιάζουμε».

1991

Η Σοφία Βόσσου μπαίνει στη σκηνή της Eurovision και φέρνει την «Άνοιξη» με ένα τραγούδι που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας και κάθε άνοιξη έχει την τιμητική του. Παρ' όλα αυτά, η Κύπρος διατίθεται να χαρίσει στην Ελλάδα μόνο 10 πόντους.

1996

Η αλήθεια είναι ότι από το 1991 μέχρι και το 1996 η Κύπρος παρέμεινε πιστή στην Ελλάδα και συνέχισε να της προσφέρει απλόχερα τα δωδεκάρια της, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να της το ανταποδίδει.

Μάλιστα, για δύο χρονιές, το 1994 και το 1995, η τάση της Κύπρου να υποστηρίζει φανατικά την Ελλάδα σχολιάστηκε έντονα από τους εκφωνητές της βραδιάς. Το 1994 ο εκφωνητής ξεσπάει σε γέλια όταν ακούει ότι η Κύπρος δίνει τους 12 πόντους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη αυτή. Την επόμενη χρονιά ο εκφωνητής ξεσπά και πάλι σε γέλια. Μία χρονιά αργότερα, το 1996, η Κύπρος για τελευταία φορά στην ιστορία του θεσμού θα στερήσει στην Ελλάδα το 12άρι της δίνοντάς της 10 πόντους.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η Κύπρος μπορεί να χαρίζει 12άρια στην Ελλάδα, ωστόσο η Ελλάδα δεν της το ανταποδίδει, καθώς μέχρι και τη δεκαετία του '90 τις περισσότερες φορές τους 12 πόντους τους χάριζε σε άλλες συμμετοχές.