Ο John Cale, οι Water boys, ο Marc Almond, οι James, οι Kraftwerk, οι Sigur Rós, αλλά και οι πιο «κλασικοί», αλλά δημοφιλείς, Herbie Hancock, Gilberto Gil, Alexandre Desplat και Anne-Sophie Mutter, δίπλα στους ποπ και ροκ αστέρες, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που προστέθηκαν τελευταία στην ήδη XL λίστα ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που διαμορφώνεται από τις αρχές της χρονιάς, δίνοντας την αίσθηση μιας συναυλιακής έκρηξης που χρόνια -και λόγω της πανδημίας- είχαμε να δούμε.

Οι προπωλήσεις έχουν αρχίσει και αρκετοί αναρωτιούνται αν η μικρή ελληνική αγορά θα αντέξει έναν τέτοιο στρόβιλο τεράστιων ονομάτων, καθώς από τη μια είναι θαυμάσιο που έρχονται, αλλά από την άλλη πόσες συναυλίες μπορεί πραγματικά να αντέξει η τσέπη του κοινού;

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσουμε υπέροχα lives που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα προαναφερόμενα ροκ και ποπ ονόματα εμφανίζονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, καθιστώντας το επιτέλους μία πολύ σύγχρονη μουσική σκηνή, κάτι που είχε γίνει μεν ορατό την τελευταία δεκαετία, αλλά φέτος πραγματικά εντυπωσιάζει με την πληθώρα συναυλιών του είδους.

______

 

«Απόβαση»

Αν και ανοιξιάτικη και όχι καλοκαιρινή, αρχή στην «απόβαση» των μεγάλων ονομάτων στη χώρα μας κάνει στο τέλος αυτού του μήνα ο αγαπημένος Marc Almond.

Στις 28 Απριλίου, στο Christmas Theater, ο ερμηνευτής που στιγμάτισε με τη φωνή του τον new wave ήχο του ’80 και του ’90 έρχεται να τραγουδήσει ξανά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα υπέροχα «Tainted love» και «Something’s gotten hold of my heart».

Η σπουδαία, πολυβραβευμένη Γερμανίδα βιολονίστρια Anne-Sophie Mutter έρχεται στις 12 Ιουνίου στο Ηρώδειο να ερμηνεύσει έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Πρεβέν και άλλα, συνοδευόμενη από σύνολο έγχορδων που απαρτίζουν κυρίως μουσικοί υπότροφοι του ιδρύματός της. Ο κορυφαίος πολυσχιδής Ουαλός John Cale, στις 19 Ιουνίου επίσης στο Ηρώδειο, κάνει αναδρομή στην τεράστια πορεία του -που ξεκίνησε από τους θρυλικούς Velvet Underground-, αλλά παρουσιάζει και τις νέες εμπνεύσεις που κατέγραψε στο τελευταίο εξαιρετικό άλμπουμ του «Mercy».

__________

Στις 22 Ιουνίου οι Σκωτσέζοι Waterboys, πολυαγαπημένοι των Ελλήνων, παίζουν πρώτη φορά στο Ηρώδειο τις λυρικές μελωδίες τους, με ρίζες στην κελτική παράδοση αλλά και την ελληνική μυθολογία. Δεν θα μας στερήσουν το πανέμορφο «The whole of the moon»!

Οι ακόμη πιο βόρειοι, ιδιαίτερα δημοφιλείς post rock Ισλανδοί Sigur Rós, στις 27 Ιουνίου απλώνουν στο αρχαίο θέατρο τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία τους συνοδεία ορχήστρας.

Ο περίφημος oσκαρικός Ελληνογάλλος Alexandre Desplat θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο την 1η Ιουλίου, ταξιδεύοντάς μας σε μερικές από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές συνθέσεις του, για ταινίες όπως «Ξενοδοχείο Grand Budapest», «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», «Η μορφή του νερού» και άλλες.

Για πρώτη φορά Οι James, που μας επισκέπτονται συχνά, αυτή τη φορά επιλέγουν το Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου για να γιορτάσουν εκεί 40 χρόνια πορείας και μάλιστα συμπράττοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους με συμφωνική ορχήστρα 22 ατόμων και χορωδία γκόσπελ!

Ο μοναδικός, πολυβραβευμένος τζαζίστας Herbie Hancock, συνεργάτης του Chick Corea και του Oscar Peterson και πρεσβευτής της UNESCO μεταξύ άλλων, αφηγείται μαγικά πέντε δεκαετίες καριέρας στα πλήκτρα του πιάνου του στις 11 Ιουλίου. Ενώ ο επίσης ξεχωριστός βετεράνος Gilberto Gil επανέρχεται στο Ηρώδειο, καταθέτοντας τη βραζιλιάνικη ψυχή του σε μια συγκινητική, αποχαιρετιστήρια συναυλία στις 17 Ιουλίου.

Μαζί του μέλη της ευρύτερης μουσικής οικογένειάς του, γιορτάζουν τα 60 χρόνια της πορείας του.

Μία μέρα πριν οι γίγαντες της ηλεκτρονικής μουσικής και πάντα πρωτοπόροι Kraftwerk καταλαμβάνουν για πρώτη φορά το Ηρώδειο, δίνοντας άλλη πνοή στον χώρο, καθώς και αυτοί θα προσαρμόσουν εκεί το νέο οπτικοακουστικό show τους - που περιλαμβάνει φυσικά και τις μεγάλες επιτυχίες τους.

Και όλα αυτά -και άλλα πολλά- έρχονται να προστεθούν στις ήδη ανακοινωθείσες εδώ και καιρό εμφανίσεις που έχουμε γράψει, μεταξύ αυτών των Andrea Bocelli, Guns N’ Roses, Robbie Williams, Deep Purple, Florence And The Machine, Siouxsie, Echo & The Bunnymen, Madrugada, Prodigy - και όχι μόνο!

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 11/4/2023 – Ρεπορτάζ: Έφη Παπαζαχαρίου.