1-Katerina-Stanisi-bouzoukia-Stavros-Theodorakis
Lifestyle

«Πρωταγωνιστές»: Τα μπουζούκια, οι πίστες και οι ιστορίες της Στανίση - «Μπήκανε με φορτηγό μέσα στο κέντρο»

Οι «Πρωταγωνιστές» έκαναν μια αναδρομή στα «παραδοσιακά» μπουζούκια μέσα από ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στο απόλυτο τις ένδοξες ημέρες τους

Η άγρια γοητεία των «σκυλάδικων» ξύπνησε μέσα από τις αναμνήσεις των ανθρώπων που έζησαν σε μεγάλο βαθμό τις πίστες και στα νυχτερινά μαγαζιά μέσα από τους «Πρωταγωνιστές».

Ξεκινώντας από τη Λάρισα, εκεί που κάποτε οι επιδοτήσεις των αγροτών «έχτιζαν» ολόκληρα μαγαζιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξενάγησε τον κόσμο σε ό,τι έχει απομείνει από τη νυχτερινή διασκέδαση των μπουζουκιών με τα σπασμένα πιάτα και τον «λουλουδοπόλεμο». Ο «νόμος» της κονσομασιόν, οι «ζημιές» και οι καψούρες σήμερα αλλά και τις χρυσές δεκαετίες της νυχτερινής διασκέδασης.


Η εκπομπή συνάντησε τον Θάνο Αλεξανδρή, που έζησε τα σκυλάδικα από κοντά για πολλά χρόνια. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Αυτή η νύχτα μένει» που έγινε ταινία, θεατρική παράσταση και φέτος πετυχημένη τηλεοπτική σειρά στον Alpha. Μικρός ήθελε να γίνει ιεραπόστολος. Κατόπιν ξεκίνησε σπουδές στη Νομική και στο Θέατρο Τέχνης και έζησε μια ζωή οργώνοντας την επαρχία με τα κορίτσια του και τα μπαλέτα του. Μαζί του και η Κατερίνα Στανίση, η ιέρεια της πίστας που την καψουρευόντουσαν αλλά δεν την άγγιζαν, όπως η ίδια εξομολογείται στην κάμερα.


Οι ιστορίες της Κατερίνας Στανίση

Μιλώντας στην εκπομπή η Κατερίνα Στανίση έκανε αναδρομή στα πρώτα της βήματα στα «σκυλάδικα», στα ευτράπελα που βίωσε, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. «Φάγαμε από τα σκυλάδικα, από εκεί μέσα αναδείχθηκα και εγώ», είπε η Κατερίνα Στανίση και συνέχισε:


«Γινόντουσαν γλέντια, και ήταν όλο άντρες, γυναίκα δεν έβλεπες. Και κάποια φορά τραγουδάω και είδα ένα φορτηγό να μπαίνει μέσα, έψαχνε ο κόσμος πώς να φύγει», ανέφερε για ένα από τα πολλά απίστευτα περιστατικά που έζησε και πρόσθεσε άλλο ένα: «Δεν θα ξεχάσω ένα βράδυ, έπαιρναν κάτι μπουκάλια ουίσκι και το βάζαν ξάπλα για μαγκιά και έπεφτε συνέχεια στο ίδιο πόδι, στο ίδιο νύχι, μου άνοιξε το πόδι και με έτρεχαν στο Α’ Βοηθειών».


Κατερίνα Στανίση αναφέρθηκε και στις περιβόητες «δημόσιες σχέσεις» που γίνονταν σε αυτά τα μαγαζιά. «Γιατί τώρα δεν υπάρχει αυτό; Κονσομασιόν το λέγανε τότε – εντάξει τότε ήταν και πιο άγρια – αλλά και τώρα είναι δημόσιες σχέσεις. Δεν είναι κακό να πεις μία “καλησπέρα”, όταν ο άλλος σου αδειάζει τόσα λουλούδια πάνω σου. Έπρεπε να τον καλοπιάσεις τον πελάτη για να ξαναρθεί, τι να κάνουμε», δήλωσε και σημείωσε: «Ξεκίνησα τραγουδίστρια, δεν ήμουν κονσομετρίς. τραγουδούσα, αλλά έπρεπε να κατέβω και κάτω γιατί ήταν υποχρεωτικό, εδώ κατέβαιναν οι άνδρες. Στα μαγαζιά μας, όμως, υπήρχαν και κονσομετρίς που έκαναν μόνο αυτή τη δουλειά».


Απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το ποια ήταν η πιο άσχημη νύχτα της στα μπουζούκια, η Κατερίνα Στανίση, τόνισε: «Είχα αρρωστήσει μια φορά, κρυολόγησα. Και μου λέει ένα παιδί, σερβιτόρος: “Έλα, σε θέλει ο αφέντης”. Μου λέει το αφεντικό: “Βλέπω ότι δεν πίνετε στα τραπέζια που πάτε”. Του είπα πως ήμουν λίγο άρρωστη. Φοβόμουν μη με διώξει κιόλας και μου απάντησε: “Τί γυναίκες είσαστε εσείς, που είναι εκείνες οι παλιές που πίνανε και άδειαζαν τα μπουκάλια… Τί άσχημα πέρασα… ».

Στην εκπομπή μίλησαν επίσης οι ντίβες της Λάρισας Μαριέττα Βίτσου, Βίκυ Νάσιου και Άννα-Μαρία Παϊτά. Ο «Θεός» Φάνης Αθανασιάδης, ιδιοκτήτης του ιστορικού «9/8». Και ο Νίκος Καμαγιάννης, σερβιτόρος και «πιατάς».


Καθώς και η 70χρονη «λουλουδού» Γεωργία Γεωργούλα που 40 χρόνια πουλάει γαρύφαλλα στα κέντρα, μίλησαν στην εκπομπή για τις εμπειρίες τους στα ξενυχτάδικα, τις ζημιές στις πίστες και τα βιώματά τους χρόνια τώρα.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί: