Τον γνωρίζαµε ως Γιάννη Σπαλιάρα εδώ και πολλά χρόνια µέσα από τις δουλειές του στον χώρο της µόδας και µετέπειτα και από τις τηλεοπτικές του συνεργασίες ως ηθοποιό. Οµως το 2017 έγινε γνωστός και ως «Σπαλ» ή «Σφάχτης της καρύδας», αφού η συµµετοχή του στο «Survivor» εκτόξευσε τη δηµοτικότητά του στα ύψη, µε τον κόσµο να µαθαίνει και πλευρές του που δεν γνώριζε.

Η απουσία του από το «Survivor All Star» «στοίχισε» σε πολλούς υποστηρικτές του, αλλά και στην ίδια την παραγωγή, αφού -κακά τα ψέµατα- ο Γιάννης Σπαλιάρας είναι από τα 3-4 πιο δηµοφιλή πρόσωπα που πέρασαν από το ελληνικό «Survivor».

Ο ίδιος εξηγεί στο «S» γιατί είπε «όχι» στην επανεµφάνισή του στο γνωστό ριάλιτι: «Θέλω να ευχαριστήσω άλλη µία φορά την παραγωγή για την πρόταση, όµως ήταν αρκετή για µένα η µία φορά. Προσπαθώ να κάνω διαφορετικά πράγµατα στη ζωή µου και να εξελίσσοµαι. ∆εν είναι το οικονοµικό πάντα αυτό που θα µε κάνει να πω “ναι” σε µια δουλειά. ∆εν είχα άλλο κίνητρο εκτός από τα χρήµατα και αυτό δεν ήταν αρκετό να µε πείσει να πω “ναι” για να είµαι σε αυτό το πρότζεκτ. Το ότι δεν θα πάω δεν σηµαίνει πως γυρνάω την πλάτη. Νοµίζω πως θα είναι πετυχηµένο».

«Ήταν ένα βήμα»

Ο Γιάννης Σπαλιάρας τονίζει επίσης: «Είναι πολύ όµορφο να θέλει να σε δει ο κόσµος ξανά. Το “Survivor” ήταν ένα βήµα για µένα ώστε να µε καταλάβει καλύτερα ο κόσµος. Να δει ποιος είναι ο Γιάννης».
Η εµφάνισή του τότε είχε αλλάξει... Τα κιλά που έχασε ήταν πολλά και η εικόνα του τροµακτική. ∆εν ήθελε να ζήσει κάτι παρόµοιο. «Θυµάµαι τον Χρανιώτη να µου λέει: “Μήπως πρέπει να αποχωρήσεις; Μήπως δεν πρέπει να βλέπει ο κόσµος τέτοια εικόνα;”. Το “Survivor” σε φέρνει πολύ συχνά σε απόγνωση», λέει χαρακτηριστικά.
Το 2019 ο Γιάννης Σπαλιάρας, που ήδη είχε παίξει σε δέκα τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα, άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό. Συµµετείχε σε µία από τις πιο γνωστές σειρές του ισπανόφωνου Netfl ix, τη βραβευµένη «The lord of the skies».

«Έριξα πολύ διάβασμα»

Υποδύθηκε έναν Ελληνα, τον Νίκο, ο οποίος δουλεύει για τη CIA. «Η εµπειρία ήταν τεράστια. Οι ξένες παραγωγές είναι πολύ διαφορετικές από τις ελληνικές. Βλέπεις ένα συνεργείο που µπορεί να είναι και 500 άτοµα. Υπάρχει γιατρός 24 ώρες, είχαµε οδηγό... Μεγάλη οργάνωση», εξηγεί και περιγράφει πώς έµαθε τα... λόγια του: «Επρεπε να µιλώ ισπανικά. Επαιρνα τα σενάρια στα αγγλικά, καταλάβαινα τι έλεγαν και µετά τα αποστήθιζα στα ισπανικά. Εχω ρίξει πολύ διάβασµα».

Οσο για την αντίδρασή του όταν δέχτηκε τηλεφώνηµα από άτοµο της παραγωγής, αποκαλύπτει πως «την πρώτη φορά νόµιζα ότι είναι φάρσα. ∆εν το πίστεψα ποτέ πως ήταν µια κοπέλα που ήθελε να περάσω από κάστινγκ για τη σειρά... Στην πορεία κατάλαβα πως ήταν πραγµατικότητα. Στην αρχή µού έστελναν τα κείµενα από το Μεξικό, τα έγραφα µε το κινητό και τα έστελνα πίσω για να µε δουν. Αρχικά ήταν µικρά κοµµάτια και µετά µεγάλα κείµενα. Κράτησε µήνες αυτή η διαδικασία και όταν χτύπησε το τηλέφωνο και µου είπαν πως µε πήραν, έβαλα τα κλάµατα και ξέσπασα! Ηµουν στη Σαντορίνη, θυµάµαι, και πήρα αµέσως τη µητέρα µου κλαίγοντας και της το είπα».
spaliaras2

Μόντελινγκ

Αν και έγινε γνωστός από το µόντελινγκ, µε διεθνή καριέρα, και υπογράφοντας µεγάλα συµβόλαια για εταιρείες στην Ελλάδα, η υποκριτική τον γοητεύει περισσότερο. «Εδώ, στην Ελλάδα, έχω περάσει από δέκα σίριαλ και στα µισά είχα πρωταγωνιστικό ρόλο. Το αγάπησα πολύ αυτό. Και το µόντελινγκ το αγαπώ πολύ, όµως όταν έχω γυρίσµατα είναι πιο µεγάλη η ικανοποίηση από µια φωτογράφηση», εξοµολογείται ο Γιάννης Σπαλιάρας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2022