Το τρίτο της βιβλίο από τη σειρά «Manners begin at breakfast» («Οι καλοί τρόποι ξεκινούν από το πρωινό») κυκλοφόρησε πρόσφατα η σύζυγος του τέως πρίγκιπα Παύλου Γλίξµπουργκ, Μαρί Σαντάλ, η οποία δηλώνει ενθουσιασµένη για το ότι γονείς και παιδιά µπορούν να µάθουν ό,τι χρειάζονται για το savoir vivre, αλλά και καλές πρακτικές για την τεχνολογία και το στυλ στο ντύσιµο των παιδιών.

∆ηµιουργός µιας επιτυχηµένης σειράς παιδικών ενδυµάτων, ιδιοκτήτρια blog, συγγραφέας και εικονογράφος για παιδιά, η Μαρί Σαντάλ είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό τη συγγραφή του βιβλίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα πολύτιµο εργαλείο στα χέρια των γονιών που θέλουν τα παιδιά τους από µικρή ηλικία να µάθουν κανόνες καλής συµπεριφοράς. Τίτλος του είναι «Τι να φορέσεις και τι όχι». Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «λατρεύω την παιδική µόδα - τόσο πολύ, που πρωταγωνιστούσα στη δική µου µάρκα παιδικών ρούχων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ανάλυση των τάσεων της µόδας από όσο θα ήθελα να παραδεχτώ. Όταν τα παιδιά µου ήταν µικρά, µου άρεσε να είναι κατάλληλα ντυµένα, αλλά θαυµάζω και ένα παιδί που έχει έντονη αίσθηση του εαυτού του. Γιατί λοιπόν να µην τα αφήσουµε να διασκεδάσουν λίγο; Τούτου λεχθέντος, εάν το παιδί σας φαίνεται ατηµέλητο, είναι καιρός να εµπλακείτε και να του µάθετε πώς να κάνει καλύτερες επιλογές. Οι κάλτσες πρέπει να απορρίπτονται ή να επισκευάζονται εάν έχουν τρύπες και ρούχα που έχουν ξεπεραστεί θα πρέπει να δωρίζονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Άλλωστε, ως µητέρα πέντε παιδιών και η ίδια, παρέδωσε τα πρώτα µαθήµατα στην κόρη της και τους τέσσερις γιους της. Στόχος της συγγραφέως, µέσω του βιβλίου της, που έχει εικονογραφηθεί µε ακουαρέλες, είναι να αποτελεί ένα εύκολο ανάγνωσµα για τα παιδιά και ταυτόχρονα να µετατραπεί σε πολύτιµο οδηγό για τους γονείς. Το βιβλίο είναι γραµµένο στην αγγλική γλώσσα από την επιτυχηµένη επιχειρηµατία, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και µεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, ενώ σπούδασε στην Ελβετία, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.

Το πρώτο της βιβλίο, που είναι εγχειρίδιο καλών τρόπων για µικρά παιδιά, κυκλοφόρησε το 2020, για να αποτελέσει έναν πολύτιµο οδηγό για τους γονείς που θέλουν να διδάξουν καλούς τρόπους στο πρωινό και κανόνες συµπεριφοράς στο τραπέζι, καλύπτοντας από την παιδική µέχρι και την εφηβική ηλικία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022