Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, καθώς ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών. Ο «Πρίγκιπας», όπως τον αποκαλούσαν οι δεκάδες χιλιάδες φανατικοί θαυμαστές του, ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μακράν ο πιο εμπορικός.

Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα στις πίστες με το ξεχωριστό του στυλ, τον τρόπο ερμηνείας του, το ντύσιμό του και το στήσιμό του στο πάλκο.



Στην κορυφή για δεκαετίες

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες. Ο μεγάλος Γιάννης Πάριος μάλιστα είχε δηλώσει ότι «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 είχε πει ότι οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).



Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημείωσε: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».



Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».



Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.


Η Κοκκινιά και οι 11 αδερφές

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά και ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε 11 αδελφές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.



Τεράστιες επιτυχίες

Για πάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out. Στις μεγάλες του επιτυχίες συγκαταλέγονται τραγούδια όπως: «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου» και «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή».



Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος καθιερώθηκε ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που έκαναν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο.



Έντονη προσωπική ζωή

Στην ιστορία έμειναν τα ειδύλλιά του με την τραγουδίστρια Δούκισσα, αλλά και με την γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη. Ο Τόλης Βοσκόπουλος παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Πρώτα με τη Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965), ύστερα με την Μαρινέλλα (1973 - 1981), μετά με την Τζούλια Παπαδημητρίου (χώρισε επεισοδιακά), και το 1996 με την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου, με την οποία έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.