Ο Γιάννης Κακοσαίος, όπως είναι το όνομα του τραγουδιστή, είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν εφετειακές αποφάσεις για μη δηλωθέντα εισοδήματα, επιβολή φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων, ενώ στο ίδιο δικαστήριο εκκρεμούν άλλες τρεις υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων. Οι δικαστικές περιπέτειες του τραγουδιστή με την Εφορία ξεκίνησαν εδώ και μία δεκαετία, όταν η ΔΟΥ στην οποία υπάγεται εντόπισε «γκρίζες ζώνες» ύψους περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για ένα μέρος του ποσού έχει γίνει ήδη ρύθμιση, ενώ για το υπόλοιπο ο τραγουδιστής έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια Πειραιά και πλέον -έπειτα από αναιρέσεις- έχουν αρχίσει να εκδίδονται αμετάκλητες αποφάσεις από το ΣτΕ.

Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα

Η περιπέτεια του Γιάννη Πλούταρχου με την Εφορία ξεκίνησε το 2013 ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ στις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και της συζύγου του Μαρίας Παπαδοπούλου, αλλά και από το άνοιγμα τριών τραπεζικών λογαριασμών του. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου), το οποίο τους έστειλε λογαριασµό-µαµούθ που έφτανε τα 7 εκατ. ευρώ. Από τότε το ζευγάρι ξεκίνησε έναν µαραθώνιο προσφυγών, µε στόχο να διαγραφεί το ποσό στο σύνολό του ή τουλάχιστον ένα µεγάλο µέρος του, αφού κάνει λόγο για υπερβολές της φορολογικής Αρχής.

Παράλληλα, είχε ξεκινήσει και η ποινική διαδικασία κατά του τραγουδιστή στο Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κ.λπ., μετά τις μηνύσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών αναβλήθηκε μέχρι να εκδοθούν από τη Διοικητική Δικαιοσύνη (ΣτΕ) οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις.

Τραπεζικοί έλεγχοι

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η ΔΟΥ κατέσχεσε τα φορολογικά βιβλία που κρατούσε ο τραγουδιστής, ενώ έκανε έλεγχο και στους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς του για το χρονικό διάστημα 2001-2011. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν γίνει καταθέσεις χωρίς να έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά. Ο Γιάννης Πλούταρχος κλήθηκε δύο φορές στη ΔΟΥ για τις καταθέσεις που είχαν γίνει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές του δηλώσεις, αλλά και γιατί δεν είχε εκδοθεί κανένα παραστατικό παροχής υπηρεσιών ή κάποιο άλλο στοιχείο για αυτά τα ποσά.

Ο τραγουδιστής υποστήριξε ότι μια κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό αφορά αμοιβή για τη συμμετοχή του σε μία συναυλία, η οποία όμως αναβλήθηκε και τα χρήματα επιστράφηκαν. Για μια άλλη καταβολή είπε ότι ήταν προκαταβολή «έναντι μελλοντικής εκτέλεσης δικαιωμάτων», ενώ για μια τρίτη ότι ήταν αμοιβή για παροχή υπηρεσιών λόγω συμμετοχής του σε συναυλία στο εξωτερικό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε υποχρέωση να εκδώσει αποδείξεις για τα ποσά αυτά, αφού ήταν προκαταβολές για μελλοντικές συνεργασίες, κάτι που θα γινόταν με την ολοκλήρωση της συνεργασίας και την εξόφληση του ποσού. Για άλλα ποσά είπε ότι προέρχονταν από ενοίκια, χορηγήσεις δανείων, μερίσματα μετοχών κ.λπ.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του τραγουδιστή

Στη συνέχεια από τη ΔΟΥ εκδόθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεις και πρόστιμα για το διάστημα 2001-2011. Ο Γιάννης Πλούταρχος από τη μεριά του υπέβαλε ενστάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, και στη συνέχεια κατέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια του Πειραιά. Το Διοικητικό Εφετείο έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις του και το 2017 προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις.

Το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέδωσε την πρώτη απόφαση του, μετά από τέσσερα χρόνια, η οποία αφορά τη διαφορά φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχαν επιβληθεί για τα οικονομικά έτη 2003 και 2007.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους προβαλλόμενους λόγους του τραγουδιστή και επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Να σημειωθεί ότι αναμένονται άλλες τρεις αποφάσεις από το ΣτΕ επί αιτήσεων του Γιάννη Πλούταρχου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time