Στο «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν καλεσμένος ο Σταμάτης Σπανουδάκης και τοποθετήθηκε για την ομοφυλοφιλία και ποια έκφανσή της δεν του αρέσει.

«Οι καλύτεροι φίλοι μου κι αισθανόμουν άνετα με ομοφυλόφιλους. Στο Παρίσι ζούσα με φίλο μου ομοφυλόφιλο, εγώ δεν ήμουν.

Δεν έχω τίποτα απολύτως τίποτα εναντίον αυτών των ανθρώπων ή εναντίον του Μάνου Χατζηδάκη ή του Βασίλη Φωτόπουλο που ξέρω ότι ήταν.

Είναι 100% άντρες στην συμπεριφορά τους και πολλές φορές περισσότερο από εμάς αλλά το να βγαίνω στην πλατεία Συντάγματος με ένα μαστίγιο κι ένα σορτς ως άντρας ότι γ…ε και δέρνουμε, δεν είναι αυτό άντρας. Το κάνουν γιατί θέλουν να ενοχλήσουν.

Ξέρω ότι έχουν υποστεί τα πάνδεινα, ότι τους κοροϊδεύαν και στις ελληνικές ταινίες και λοιπά.

Δεν έχω τίποτα μαζί τους, έχω με τους οργανωμένους που πηγαίνουν να επιβάλουν μια άποψη, όπως και με τους πολιτικούς που τρέχουν σε όλες τις παρελάσεις για να κάνουν τους προοδευτικούς».



Ο κορυφαίος συνθέτης αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή του. Πώς από τη ροκ κατέληξε στην κλασική και τη βυζαντινή μουσική. Γιατί προτιμά τους λαϊκούς από τους έντεχνους τραγουδιστές; Πώς ξέφυγε από τα ναρκωτικά; Τι πιστεύει για την ομοφυλοφιλία και πώς τοποθετείται απέναντι στην πολιτική και τη θρησκεία;

Για τον κοροναϊό: «Εγώ ήμουν και πριν σε ηθελημένη καραντίνα. Ίσως να είναι καλό να κάτσουμε λίγο στο σπίτι μας. Ζούμε ένα πόλεμο με τον κοροναϊό, αλλά δε φταίμε εμείς».

Συγκινούμαι πιο πολύ την ώρα της έμπνευσης και όχι στο χειροκρότημα.
«Ο πατέρας μου με πίεσε να συνεχίσω το γραφείο του. Ήταν πολιτικός μηχανικός. Μου είχε κρύψει την κιθάρα. Ο παππούς μου υπερκέρασε την εξουσία του πατέρα μου και μου έκανε δώρο μια κιθάρα. Ο πατέρας μου πέθανε στα 15 μου οπότε ελευθερώθηκα εντελώς. Ζούσα δουλεύοντας ως μπασίστας σε νυχτερινά κέντρα. Νομίζω ότι ο μητέρα μου δε με συγχώρησε μέχρι να πεθάνει. Mε τη γυναίκα μου είμαστε μαζί από τα μαθητικά μας χρόνια Από το 1972 και μετά είμαι συνέχεια μαζί στο ίδιο σπίτι».

Για την ομοφυλοφιλία και τους ομοφυλόφιλους
«Είπα ότι μου αρέσει το ζευγάρι να είναι η Σοφία και ο Γιάννης και όχι ο Γιάννης και ο Γιάννης και με αποκάλεσαν ομοφοβικό. Mε ενδιαφέρει να αφήσω πίσω μου την άποψή μου. Είμαι συντηρητικός αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μισώ τους κομμουνιστές.

Έχω φίλους ομοφυλόφιλους, αισθάνομαι άνετα μαζί τους. Οι κολλητοί μου φίλοι ήταν πάντα ομοφυλόφιλοι. Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον τους Έμενα και μαζί με έναν φίλο μου ομοφυλόφιλο στο Παρίσι. Το πρόβλημά μου είναι να βγει κάποιος στο Σύνταγμα με ένα μαστίγιο και ένα σορτς, ως άντρας, γιατί το κάνουν αυτό. Γιατί θέλουν να ενοχλήσουν. Αλλά δεν έχω κάτι με τους ομοφυλόφιλους. Έχω με τους οργανωμένους».



Ο ρόλος της Ρούλας Κορομηλά στην καριέρα του

«"Όλοι μου έλεγαν ότι δεν θα έρθει ο Σταμάτης Σπανουδάκης στην εκπομπή" είπε η Ρούλα. Πήγα σπίτι του με ένα κουτί γλυκά. Είχε μια φοβερή ηρεμία αλλά γινόταν και σαν 8 χρονών παιδί. Γίναμε καρδιακοί φίλοι” είπε η παρουσιάστρια. Προσθέτοντας για το πόσο σημαντική υπήρξε η σύζυγός του για τη ζωή και την καριέρα του. Ο συνθέτης με τη σειρά του, ομολόγησε ότι η Ρούλα ήταν εκείνη που του έδωσε βήμα για να μιλήσει για τη δουλειά του, όταν δεν του έδινε κανείς άλλος».

Άντζελα Δημητρίου και η γνωριμία τους
«Ο Σταμάτης Σπανουδάκης ήρθε και με άκουσε στο Διογένης Παλλάς. Και μετά θέλησε να με γνωρίσει. Εγώ έτρεμα από συγκίνηση. Μου ζήτησε να πάμε σπίτι του και μου έπαιξε το "Σήμερα". Το τραγούδησα και μου είπε: "Αυτό το τραγούδι είναι δικό σου"» είπε για τον συνθέτη η γνωστή τραγουδίστρια

Τα ναρκωτικά και ο Χριστός
«Είναι η μαυρίλα που σου έρχεται με τα ναρκωτικά. Το ότι πίστεψα στο Χριστό με έβγαλε από αυτή τη μαυρίλα των ναρκωτικών. Δεν ήμουν τότε Χριστιανός. Αλλά μετά ζήτησα από το Χριστό να μου πει ότι υπάρχει και μου το έδειξε. Η σύζυγός μου πίστεψε νωρίτερα από μένα.

Δεν υπάρχω χωρίς τη Ντόρη τη σύζυγό μου. Όταν δουλεύω είναι η μεγάλη της ευτυχία. Κλείνει τα φώτα, τα τηλέφωνα για να έχω ησυχία».