Θέση σε όλα όσα καταγγέλλονται και ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες για σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στο χώρο του θεάτρου πήρε η Φωτεινή Αθερίδου.

Η γνωστή ηθοποιός έχοντας παρακολουθήσει τις εξελίξεις γύρω από το σοβαρό θέμα, έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, μη κρύβοντας τη στενοχώρια της.

«Πιστεύω πάρα πολύ στην ευγένεια…Πιστεύω πως μόνο με αυτή οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να παντρευτούν, να γίνουν γονείς, να γίνουν φίλοι… Η ευγένεια δεν είναι απλώς μια σωστή διατύπωση ή μια σωστή προσφώνηση του άλλου αλλά μια συνολική στάση και μια βαθιά κατανόηση στην ύπαρξη του άλλου. Μοιάζει κατά τη γνώμη μου με την αγάπη, είναι πολύ κοντά… Έχει αυτή την πρόθεση. Απλώς επειδή δεν μπορούμε να λέμε σε κάθε άνθρωπο που θα συνεργαστούμε ή θα γνωρίσουμε “σε αγαπώ”, χρησιμοποιώ τη λέξη ευγένεια για να συνεννοηθούμε.

Πιστεύω τόσο πολύ στην ευγένεια και στις ευγενείς προθέσεις, που πολλές φορές γίνομαι αφελής… Τόσο αφελής που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πώς γίνεται άνθρωποι να έχουν φερθεί τόσο άσχημα σε άλλους ανθρώπους. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη φύση της αγένειας καθόλου. Την ανάγκη κάποιου να προσβάλει ή να μειώσει ή να χτυπήσει ή να παρενοχλήσει. Καθόλου. Δεν το χωράει ο νους μου. Με έχει ρίξει αυτές τις ημέρες όλο αυτό που συμβαίνει!

Με έχει στενοχωρήσει πολύ. Πρώτον γιατί γκρεμίζεται στα μάτια μου η εντύπωση που είχα πάντα (ναι, την είχα) πώς οι άνθρωποι όλοι έχουμε κατά βάθος καλές προθέσεις, δεύτερον γιατί συνειδητοποιώ πως άνθρωποι που συμπαθώ ακόμα κι αν δεν γνωρίζω προσωπικά, έχουν υποστεί πολύ άσχημα πράγματα με καμία “ευγένεια” να τα χαρακτηρίζει. Με άλλα που άκουσα, δέθηκε το στομάχι μου κόμπος. Με άλλα έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Όμως θέλω να συνεχίσω να πιστεύω στην ευγένεια. Στην ουσία της ευγένειας! Κι όχι στην επίφασή της! Ας μην είμαστε αφοριστικοί.

Ας μην είμαστε δικαστές και τιμωροί. Όλα επιστρέφονται σε αυτή τη ζωή. Σε όποιον λείπει η ευγένεια, η ζωή έτσι κι αλλιώς δεν θα φερθεί ευγενικά. Όπως είπε και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη ας μην κλοτσάμε άλλο… Στην τελική αφού δεν μπόρεσαν εκείνοι ας είμαστε εμείς ευγενικοί… Με αγάπη προς όλους τους συναδέλφους”, έγραψε η Φωτεινή Αθερίδου.

f4_2
m3_2
f1_2
f2_2