Η Eurovision 2021 θα διεξαχθεί διαφορετικά σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη (03/02), η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU) σε συνεργασία με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ολλανδίας (AVROTROS, NOS, NPO). 

Συγκεκριμένα, η EBU σε σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε πως ενώ ήταν υπό εξέταση τέσσερα σενάρια για τη διεξαγωγή του διεξαγωνισμού στο Ρότερνταμ, τον ερχόμενο Μάιο, εν τέλει έχουν απομείνει τρία και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Eurovision 2021 να γίνει με βάση το δεύτερο ηπιότερο από αυτά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με αυτό, όλοι οι παρευρισκόμενοι στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Ρότερνταμ, θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και στα 9 σόου (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προβών), με περιορισμένο ή και καθόλου κοινό στην αρένα, ανάλογα με τις οδηγίες των ολλανδικών Αρχών.

Επιπλέον, θα τεθούν περιορισμοί στον αριθμό των μελών της κάθε αποστολής, αλλά και στον αριθμό των δημοσιογράφων στο Κέντρο Τύπου και τα τεστ για τη νόσο COVID-19 θα είναι συχνά.

Οι εκδηλώσεις στην ολλανδική πόλη θα προσαρμοστούν ανάλογα και θα γίνει κλήρωση για τους παρευρισκόμενους και όσοι έχουν πάρει εισιτήριο και δεν τα καταφέρουν να δώσουν το «παρών» στα σόου, θα αποζημιωθούν.

Έχει, επίσης, ανακοινωθεί ότι και οι 41 συμμετέχουσες χώρες πρέπει να υποβάλουν μια βιντεοσκοπημένη live εκτέλεση της συμμετοχής τους (live on tape) στην EBU πριν από το τέλος Μαρτίου καθώς, σε περίπτωση που ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Ρότερνταμ ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα στην ολλανδική πόλη, να χρησιμοποιηθεί αυτή στη ζωντανή μετάδοση των διαγωνιστικών σόου.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός επιβλέπων τον διαγωνισμό για λογαριασμό της EBU, Μάρτιν Έστερνταλ, δήλωσε:

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα επιστρέψει σίγουρα τον Μάιο παρά την πανδημία αλλά, στις επικρατούσες συνθήκες, είναι δυστυχώς αδύνατο να διοργανωθεί η εκδήλωση με τον συνηθισμένο τρόπο. Η ασφάλεια και η υγεία όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, από τις αποστολές έως τους καλλιτέχνες, είναι η προτεραιότητά μας. Παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς εξελίξεις και συνεχίζουμε να διερευνούμε και να σχεδιάζουμε τρία αναθεωρημένα σενάρια που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο».

Τα τρία σενάρια για τη διεξαγωγή της Eurovision 2021
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EUROVISION.TV


Τα άλλα δύο υπό εξέταση σενάρια για τη Eurovision 2021

Στο τρίτο σενάριο που εξετάζεται ακόμα, καθώς η πανδημία της νόσου COVID-19 εξελίσσεται διαρκώς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στο Ahoy Arena του Ρότερνταμ με 9 σόου (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προβών), αλλά με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Αναλυτικά, οι παρουσιαστές και τα interval acts θα πραγματοποιηθούν από το Ρότερνταμ αλλά στο διαγωνιστικό κομμάτι θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι live on tape εμφανίσεις των 41 χωρών, με περιορισμένο ή και καθόλου κοινό στην αρένα, ανάλογα με τις οδηγίες των ολλανδικών Αρχών.

Ως προς το αυστηρότερο σενάριο, δηλαδή τη Eurovision 2021 σε καθεστώς lockdown, τα πάντα θα γίνουν διαδικτυακά και εικονικά με την κάθε αποστολή να βρίσκεται στη χώρα της και τις εμφανίσεις να είναι live on tape.

Στον β' ημιτελικό της Eurovision 2021 η Ελλάδα

Με τη συμμετοχή 41 χωρών και τη συνταγή του... 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2021, όπως ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου 2020 η EBU, και η Ελλάδα θα είναι παρούσα με τη Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη) που θα ερμηνεύσει το «Last Dance» σε παραγωγή των Δημήτρη Κοντόπουλου - Arcade και στίχους της Sharon Vaughn.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020, στη Eurovision 2021, οι 41 συμμετέχουσες χώρες θα διαγωνιστούν στους ίδιους ημιτελικούς, που επρόκειτο να λάβουν μέρος στο περσινό σόου, καθώς η σχετική κλήρωση είχε ήδη πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν από τη ματαίωσή του λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19.