Πρωταγωνίστρια της γιορτής η Γωγώ Τσαμπά, η δυναμική ερμηνεύτρια που κατάφερε και ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για το δημοτικό τραγούδι έρχεται για να μας ξεσηκώσει, γράφει ο Δήμος Αθηναίων στην ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει σε όλους του Αθηναίους.

Αυτή ήταν μια καλή αφορμή για να επικοινωνήσουμε με την Γωγώ Τσαμπά. Ο συντάκτης του parapolitika.gr Γιάννης Ξυνόπουλος μίλησε μαζί της και η έκπληξή της ήταν μεγάλη.

Η αλήθεια είναι ότι η Γωγώ Τσαμπά δεν μασάει τα λόγια της, αλλά σε τέτοιο πανηγύρι στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στον λόφο του Φιλοπάππου δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα εμφανίζονταν.

«Έχω παίξει σε πάρα πολλά πανηγύρια, με πολύ κόσμο, μα ένα τέτοιο στο Δήμο Αθηναίων δεν μπορούσα να το φανταστώ» ήταν τα πρώτα της λόγια.

«Όχι δεν έχω ξανά δουλέψει έτσι. Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι αυτή τη μέρα στο Δήμο Αθηναίων, και να τραγουδάω στο Φιλοπάππου, και ευχαριστώ πάρα πολύ τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο όνομά μου, κι εγώ θα προσπαθήσω -θα κάνω τα πάντα- με την ορχήστρα μου για να περάσει όλος ο κόσμος καλά».

«Έχω ετοιμάσει, και θα παρουσιάσω ένα ζωντανό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια, κατά κύριο λόγο, για να χορέψει ο κόσμος, και να περάσει μια αξέχαστη Καθαρή Δευτέρα κοντά μας».

Δεν θα μπορούσαμε να μην την ρωτήσουμε για την 10χρονη σχέση της που σταμάτησε απότομα.

«Στον σύντροφό μου δε άρεσε η εντατική δουλειά μου, και δεν μπορούσαμε να συμβιώσουμε και να συνυπάρξουμε με την δουλειά που κάνω. Ο βασικός λόγος του χωρισμού ήταν γιατί αγαπάω πολύ την δουλειά μου. Ότι μοτίβο ήταν αυτό που θα υπηρετούσα, θα είχε αυτή την κατάληξη, γιατί λατρεύω την δουλειά μου»..

Στην ερώτηση, ποιο μουσικό είδος υπηρετεί, απάντησε με σαφήνεια:

«Οι ρίζες μας είναι το δημοτικό τραγούδι, απλά εμείς οι νεότεροι καλλιτέχνες που το υπηρετούμε το σερβίρουμε λίγο διαφορετικά για να ακολουθεί και η νεολαία. Ήταν κάτι μου μας στεναχωρούσε παλαιότερο, ότι οι νέα γενιά δεν αγκάλιαζε το δημοτικό τραγούδι, γι αυτό βρήκαμε ένα πολύ όμορφο τρόπο να το "σερβίρουμε" και πέρασε. Έτσι τώρα έχουμε τους νέους κοντά μας, και είναι κάτι πολύ ευχάριστο»..

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την Γωγώ Τσαμπά;

«Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες η καινούρια μου δουλειά με τίτλο "Θέλουμε - δεν θέλουμε" που είναι διπλό CD που στο πρώτο έχει έντεκα νέα τραγούδια, και στο δεύτερο CD έχω τρία νέα τραγούδια δημοτικά και δεκάξι επανεκτελέσεις, που ελπίζω να αγαπηθούν όπως και τα προηγούμενα που έχω κυκλοφορήσει.»..

Τέλος, ακόμα και μέσα από τα parapolitika.gr κάλεσε όλους όσους έχουν την δυνατότητα να είναι Καθαρή Δευτέρα στην Αθήνα, να έρθουν στο λόφο του Φιλοπάππου για να διασκεδάσουν με την παρέα του παραδοσιακά, και υπόσχεται ότι αυτό το γλέντι θα τους μείνει αξέχαστο. «Για μένα» είπε χαρακτηριστικά, «θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή και η μεγαλύτερη να βλέπω ευχαριστημένους τους Αθηναίους»..

Απόκριες στην Αθήνα / Carnival in Athens

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα: https://bit.ly/3byZ1kn