Έτρωγα πριν λίγες μέρες στο πολύ ωραίο Sapou , στο Παγκράτι, οταν έφτασε στο τραπέζι ενα πιάτο από τα παλιά: Πατέ από συκωτάκια πουλιών! Το περίεργο ειναι οτι ενώ ειχα να γευτώ αυτό το πατέ παρα πολλά χρόνια, την επόμενη μερα έπεσα για δεύτερη φορά σε αυτή την ξεχασμένη συνταγή ξεφυλλίζοντας το τμήμα διατροφής του Guardian. Περισσότερο και από τη σύμπτωση, αυτό που με προκάλεσε όχι μόνο να διαβάσω το σχετικό άρθρο αλλά και να το μαγειρέψω, ήταν η ερώτηση με την οποία ξεκίναγε το κομμάτι της η δημοσιογράφος: Γιατί άραγε αυτο το πολυτελές, φθηνό και εξωφρενικά εύκολο να γινει πατέ χάθηκε από τη μόδα, σε εποχές τέτοιας ύφεσης;

Χωρις δεύτερη σκέψη προμηθεύτηκα τα υλικά!

300 γρ. συκωτακια πουλιών
2 φρεσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλια φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι
1 σκελίδα σκορδο (προαιρετικά)
150 γρ. βούτυρο
75 ml μπράντι
75 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπερι

Για το τελείωμα:
30 γρ βούτυρο
Λίγα φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι

Βάζετε λιγο απο το βούτυρο σε ενα τηγάνι μαζι με τα φρεσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το θυμάρι. Τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μεχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκορδο. Κόβετε τα συκωτακια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Τα γυρίζετε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν απο όλες τις πλευρές. Τα σβήνετε με το μπράντι, ανακατεύετε για ενα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοολ και αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπλέντερ. Προσθέτετε αλάτι και πιπερι, το βούτυρο και την κρέμα και τα χτυπάτε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. Εάν θέλετε πιο βελόυδινη υφή μπορείτε να περάσετε το μίγμα από ενα σουρωτήρι, ώστε να μην μείνει κανένα χοντρο κομμάτι.

 

Το βάζετε στο σκεύος στο οποίο θα το σερβίρετε – τα πυρίμαχα για τα ατομικά σουφλέ ειναι ιδανικά- και το πατάτε λιγο να ισιώσει καλά η επιφάνεια και το αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει.

Για το τελείωμα, λιώστε τα 30 γραμμάρια βούτυρου και περιχύνετε την επιφάνεια του πατέ. Σκορπίστε απο πάνω τα φυλλαράκια του θυμαριού και αφήστε το στο ψυγείο.

Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμάκι, και, αν θέλετε, με μια ωραία μαρμελάδα σύκο.

Πηγή άρθρου: TastyDay.gr