Υλικά

180gr νωπή μαγιά
2 ½ κιλά αλεύρι για τσουρέκι
300γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιώμενο
750γρ ζάχαρη
6 αυγά
600ml γάλα χλιαρό
1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ.γ. μαστίχα σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, και διαλύουμε μέσα την μαγιά και 2 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτουμε ½ κιλό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουμε έναν όχι πολύ πηχτό χυλό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο αλεύρι περισσότερο, ή λιγο λιγότερο), και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το προζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια ή τα γάντζο του μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, και βουτώντας τα χέρια μας σε αυτό, συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να απορροφήσει όλο το βούτυρο και να είναι μαλακή και ελαστική. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή και νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες.

Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ώστε να φύγει ο αέρας, και την χωρίζουμε στα 6 και μετά κάθε κομμάτι πάλι στα 3, έτσι ώστε να έχουμε 18 κομμάτια. Σε μια επιφάνεια εργασίας, ελαφρώς αλευρωμένη ανοίγουμε 3 μπαλάκια σε ίσα κορδόνια ζύμης και ενώνοντάς τα στην μια άκρη τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Συνεχίζουμε έτσι και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης έτσι ώστα να φτιάξουμε 6 τσουρέκια.
Αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή και νωπή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος, περίπου 30 – 40 λεπτά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τον κρόκο με το νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν, αλείφουμε την επιφάνειά τους με το μείγμα του κρόκου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 40 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη τροφίμων.

πηγή:tastyday.gr