Το πρώτο είναι το σωστό τηγάνι. Ένα κλασικό αντικολλητικό τηγάνι είναι ό,τι πρέπει. Το μόνο που πρέπει να υπολογίσουμε είναι το σωστό μέγεθος, γιατί αν διαλέξουμε πολύ μεγάλο, τότε μπορεί να υπερθερμανθεί η κενή επιφάνεια του τηγανιού (και τελικά να ψηθούν σε ψηλότερη θερμοκρασία από την επιθυμητή τα αβγά), ενώ ένα μικρό τηγάνι που δεν αφήνει χώρο στα αβγά να «απλωθούν», θα έχει ως αποτέλεσμα να ενωθούν τα ασπράδια.

Το δεύτερο είναι η κατάλληλη λιπαρή ουσία. Το ελαιόλαδο είναι ό,τι καλύτερο για τα τέλεια αβγά μάτια. Αν προτιμάμε βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο. Η ποσότητα δεν έχει σχέση τόσο με τον αριθμό των αυγών, αλλά κυρίως με το μέγεθος του τηγανιού. Πρέπει όλο το τηγάνι να είναι καλυμμένο με μια λεπτή στρώση λιπαρής ουσίας. Για ένα μέτριο τηγάνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο (ή 1 κουταλιά βούτυρο) θα είναι μάλλον αρκετές.

Το τρίτο είναι να σπάσουμε τα αυγά με προσοχή για να μην σπάσει ο κρόκος. Είναι προτιμότερο να σπάμε τα αυγά σε επίπεδη επιφάνεια (πχ στον πάγκο της κουζίνας) και όχι στην άκρη του τηγανιού.

Τώρα, αν θέλουμε πιο «κριτσανιστό» αποτέλεσμα στο ασπράδι, τηγανίζουμε το αβγό για μισό λεπτό περίπου -όχι παραπάνω- σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ο κρόκος έτσι θα είναι πιο χυμώδης.

Γενικά, πάντως, είναι προτιμότερο να τηγανίζουμε τα αβγά σε μέτρια φωτιά. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος αλλά το ασπράδι όταν μαγειρευτεί θα έχει πιο απαλή υφή και ο κρόκος θα είναι τέλεια μαγειρεμένος.

Για να μην κολλήσει το αβγό στο τηγάνι, ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού το ρίξουμε, περνάμε πολύ προσεκτικά ένα κουτάλι ακριβώς κάτω από το αβγό.

Σκεπάζουμε το τηγάνι και κρατάμε το καπάκι μέχρι το ασπράδι να στερεοποιηθεί. Εναλλακτικά μπορούμε να περιχύνουμε το αβγό με λάδι όσο τηγανίζεται.

πηγή:tastyday.gr