Υλικά

6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
4 κουταλιές του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη
4 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αβγά
1 φλιτζάνι μελάσα

Για το γλάσσο

2 ασπράδια αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
500 γραμμ. (περίπου) άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 βανίλια
Χρώματα ζαχαροπλαστικής ( αν θέλουμε, γιατί και το άσπρο γίνεται πολύ ωραίο περίγραμμα)

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά ( τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο), το αλάτι, τα 2 αβγά και την μελάσα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με την σόδα και το μπέικιν σε χαμηλή ταχύτητα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Απλώνουμε τη ζύμη μας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (ή λαδόκολλα) για να κόψουμε τα μπισκότα με κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 C σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μικρά και μεσαίου μεγέθους μπισκότα χρειάζονται 6-10 λεπτά να ψηθούν. Τα μεγάλα κομμάτια 10-15 λεπτά. Μπορούμε πριν τα ψήσουμε να ανοίξουμε μία τρύπα στο πάνω μέρος με ένα καλαμάκι και όταν ψηθούν να τους περάσουμε κορδέλα και να τα κρεμάσουμε στο δένδρο.

Για το γλάσσο

Ανακατεύουμε σε μίξερ τα ασπράδια με το λεμόνι και μετά προσθέτουμε την ζάχαρη μέχρι να γίνει μία σφικτή κρέμα. Χρησιμοποιώντας το κορνέ κάνουμε περιγράμματα στα Μπισκότα βουτύρου μας και διάφορα σχέδια! Αν θέλουμε να αραιώσουμε την κρέμα προσθέτουμε σταγόνες νερού, σιγά σιγά.

πηγή:tastyday.gr