Υλικά Συνταγής
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.800 γραμ.
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπίρα
2 σκ. σκόρδο

Μείγμα μπαχαρικών
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. σκόνη τσίλι
1 κ.σ. σκόρδο αποξηραμένο
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε την προετοιμασία για το κοτόπουλο σούβλας με μπίρα, πλένοντας πολύ καλά το κουτί της μπίρας και στεγνώνοντάς το. Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά, τα βότανα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

Σκουπίζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο να στεγνώσει μέσα κι έξω. Αλείφουμε ολόγυρα με το λάδι να λαδωθεί παντού.
Πασπαλίζουμε ολόγυρα το πουλερικό με το μείγμα μπαχαρικών κι όσο περισσέψει το βάζουμε στην κοιλιά του.

Στήνουμε το κοτόπουλο με μπίρα στο ταψί

Κρατάμε τη μίση μπίρα για τις πατάτες, θα χρειαστούμε το κουτάκι μπίρας μισογεμάτο. Ρίχνουμε μέσα στο κουτάκι με τη μισή μπίρα τις 2 σκ. σκόρδο. Βάζουμε το κουτί της μπίρας μέσα στο κοτόπουλο σαν να το σουβλίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150-170 βαθμούς C, βάζουμε το κοτόπουλο που κάθεται πάνω στο κουτί με την μπίρα σε ταψάκι για να στάζουν τα υγρά του και τριγύρω αραδιάζουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπίρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος, ελέγχουμε τα ζουμιά του κοτόπουλου. Τσεκάρουμε αν είναι σωστά ψημένο, μπήγοντας σουβλί στο μπούτι. Αν τα υγρά που τρέχουν είναι διάφανα, είναι ψημένο. Αν είναι ροζ, θέλει ακόμα επιπλέον ψήσιμο.

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο σούβλας με μπίρα, αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Έπειτα με προσοχή αφαιρούμε το κουτί της μπίρας γιατί είναι καυτό όπως και η μπίρα.

Κόβουμε σε ξύλο κοπής και σερβίρουμε με σαλάτα και πατάτες ψητές με μπίρα.

ΠΗΓΗ:argiro.gr