Είναι ο πουρές που κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι: πλούσιος, κρεμώδης, ελαφρά γκρατιναρισμένος, ταιριάζει τέλεια με όλα τα κρεατικά και λύνει με ευκολία το πρόβλημα του συνοδευτικού σε ένα μπουφέ.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να φτιαχτεί ώρες πριν, ακόμη και την προηγούμενη μέρα (πράγμα αδύνατον με τον κλασικό πουρέ) και απλώς μισή ώρα πριν σερβιριστεί μπαίνει στο φούρνο.

Το μυστικό της πλούσιας γεύσης του κρύβεται στο τυρί μασκαρπόνε το οποίο πολτοποιείται μαζί με τις πατάτες.
Και αν θέλετε και μια νότα πολυτέλειας στα γιορτινά τραπέζια σας, αντικαταστήστε το κανονικό βούτυρο με μια κουταλιά βούτυρο τρούφας (πιστέψτε με, η τιμή του δεν είναι απαγορευτική, ένα βάζο με 170 γρ. κοστίζει περίπου 13 ευρώ).

Πουρές στο φούρνο με μασκαρπόνε και βούτυρο τρούφας

Για 12-14 άτομα

2 ½ κιλά πατάτες
1 κουτί μασκαρπόνε (στα ψυγεία τυριών σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
1 φλιτζάνι γάλα, ζεσταμένο
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο τρούφας
Λίγα αμύγδαλα φιλέ

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια, τις βάζετε σε κατσαρόλα και σκεπάζετε με κρύο, αλατισμένο νερό. Τις αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ, περίπου 20-25 λεπτά. Τις σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Τις πολτοποιείτε στην κατσαρόλα είτε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ, είτε τις πιέζετε να περάσουν δυο τουλάχιστον φορές μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι . Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τις πατάτες σε πολύ χαμηλή φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα χτυπώντας μαλακά με ένα σύρμα. Προσθέτετε το μασκαρπόνε και συνεχίζετε να χτυπάτε τον πουρέ μέχρι να ανακατευτεί καλά το τυρί. Επειδή θα μπει στο φούρνο, δεν θέλετε το μίγμα να είναι πολύ σφιχτό, γι΄αυτό ρυθμίζετε την πυκνότητα με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και δοκιμάζετε για αλάτι. Τελευταίο, ρίχνετε το βούτυρο τρούφας και ανακατεύετε. Αδειάζετε τον πουρέ σε ένα μεγάλο πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνεια του.

Μισή ώρα περίπου πριν να σερβίρετε προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σκορπίζετε τα αμύγδαλα στην επιφάνεια του πουρέ και τον ψήνετε 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.

Πηγή: www.tasty-day.gr